MARIO DRAGHI, PREŞEDINTELE BCE Economia zonei euro este supusă riscului de scădere

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie 2012

Economia zonei euro este supusă riscului de scădere

BCE menţine dobânda la nivelul minim record

Creşterea economiei zonei euro s-a stabilizat la un nivel redus, iar o redresare moderată este aşteptată în acest an, a afirmat, ieri, Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), avertizând însă că "perspectivele economice sunt supuse riscului de scădere".

Oficialul BCE a menţionat că economia zonei euro se va redresa treptat în 2012, dar acest proces va fi afectat de tensiunile care se menţin pe pieţele datoriilor din regiune. În plus, evoluţia economiei uniunii monetare ar putea avea de suferit şi din cauza preţurilor mari ale materiilor prime, potrivit afirmaţiilor preşedintelui BCE.

Mario Draghi a mai spus că rata inflaţiei se va menţine la peste 2% în 2012. Conform estimărilor sale, presiunile inflaţioniste sunt limitate, însă există riscul creşterii preţurilor de consum.

"BCE este pregătită să intervină hotărât şi la timp dacă apare un potenţial risc la adresa stabilităţii preţurilor pe termen mediu", a precizat preşedintele băncii.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în martie la 2,6%, de la 2,7% în februarie, conform estimării preliminare publicate recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

BCE a decis, ieri, să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%, pentru a patra lună consecutiv, conform aşteptărilor analiştilor.

Dobânda BCE s-a aflat la 1% şi în perioada mai 2009 - aprilie 2011, după care a fost majorată de două ori anul trecut, în aprilie - la 1,25%, şi în iulie - la 1,5%.

După preluarea mandatului de preşedinte de către Mario Draghi, BCE a redus de două ori dobânda cheie, la 1,25% în noiembrie 2011, şi la 1% în decembrie.

Deşi dobânda a fost redusă, rata inflaţiei în zona euro s-a menţinut peste ţinta avută în vedere de BCE, de cel mult 2%.

În urma anunţului de ieri al BCE privind menţinerea dobânzii cheie, moneda unică europeană s-a depreciat faţă de dolar. Declinul a fost determinat, de asemenea, de faptul că Spania a vândut obligaţiuni sub ţinta maximă prevăzută de guvernul de la Madrid. La ora 10.15, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,3138 dolari, în scădere cu 0,7% faţă de ziua precedentă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Citind interesantul articol de mai sus am intalnit urmatoarea formulare:"Desi dobanda a fost redusa, rata inflatiei in zona euro s-a mentinut peste tinta avuta in vedere..." What? Mai studiati putin relatia dintre rata dobanzii si inflatie ca sunteti intr-o mare confuzie! Intr-o gazeta economica sa gresesti ceva atat de basic este foarte jenant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb