MARIUS BUDĂI:  "Salut adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea unui salariu minim la nivel european"

G.D.
Politică / 14 septembrie 2022

"Salut adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea unui salariu minim la nivel european"

Salut adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea unui salariu minim la nivel european, care va fi 50% din salariul mediu brut, a scris astăzi, pe Facebook, ministrul Muncii, Marius Budăi, informează Agerpres.

"Cât sunt în funcţia de ministru al Muncii nu va scădea nicio pensie în România, ba, dimpotrivă, mă voi lupta ca pensiile părinţilor şi bunicilor noştri să crească. Altfel, salut adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea unui salariu minim la nivel european, care va fi 50% din salariul mediu! De când a reintrat la guvernare PSD a susţinut, prin Ministerul Muncii, adoptarea acestei Directive, căreia alţii, care au guvernat înainte, i s-au opus! Rămân consecvent ideii "Oamenii, în primul rând!", a scris ministrul pe reţeaua de socializare.

Parlamentul European a adoptat astăzi, cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă şi 44 abţineri o nouă legislaţie privind salariile minime adecvate în UE.

Conform unui comunicat al PE, legislaţia UE, convenită cu Consiliul în iunie, urmăreşte să amelioreze condiţiile de viaţă şi de muncă ale tuturor lucrătorilor din UE, precum şi să promoveze progresul economic şi social. În acest scop, ea stabileşte cerinţe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute de legislaţia naţională şi/sau de acordurile colective şi ameliorează accesul efectiv al lucrătorilor la protecţia salariului minim.

Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Ţările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme şi nici să facă acordurile respective universal aplicabile.

Stabilirea salariului minim rămâne o prerogativă naţională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ţinând seama de costul vieţii şi de nivelul general al salariilor. Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referinţă un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut.

Potrivit noilor norme aprobate astăzi de eurodeputaţi, negocierea colectivă la nivel de sector şi la nivel intersectorial este un factor esenţial în asigurarea unui nivel adecvat al salariului minim şi, în consecinţă, trebuie încurajată şi consolidată. În ţările în care negocierea colectivă acoperă mai puţin de 80% din lucrători, statele membre trebuie să stabilească - cu implicarea partenerilor sociali - un plan de acţiune pentru creşterea gradului de acoperire al acesteia.

Textul convenit obligă ţările UE să creeze un sistem de punere în aplicare, inclusiv o monitorizare fiabilă, controale şi inspecţii pe teren, pentru a asigura conformitatea şi a combate subcontractarea abuzivă, activitatea independentă fictivă, nedeclararea orelor suplimentare sau creşterea intensităţii muncii.

Se preconizează ca acordul să fie aprobat oficial de Consiliu în septembrie. Statele membre au apoi la dispoziţie doi ani pentru a se conforma directivei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cât sunt în funcţia de ministru al Muncii nu va scădea nicio pensie în România, ba, dimpotrivă, mă voi lupta ca pensiile părinţilor şi bunicilor noştri să crească - aici minte cu nerusinare

    in primul rand nu el se lupta pentru pensii!!! ci tinerii supraindatorati si productiviti se lupta pentru pensiile si salariile lor!!! caci ipotecile tinerilor si etc taxe si impozite acumulate de la majoritatea productiva plateste pensiile si salariile nesimtite din gov.. plus etc rastogolire de credit gov.. 

    domnul de mai sus vrea sa zica ca tinerii se vor lupta cum pot sa nu piarda locuintele si ipotecile platind cum pot ratele bancare ... rate ce vor sustine gov in bonduri si yeld mai mare... si etc pe lant din nominal in crestere la taxe si impozite pana va secatuii generatia productiva de toata puterea nominala... gen 89 gen 2005-2007... mai avem ceva pana colo... o sa dea de pamant cu generatia productiva pana o aspira de tot nominalul acumulat in conturi si de toata puterea de cumparare... pana cand veniturile reale se vor prabusii... 

    abea dupa ce termina cu populatia de rand abea atunci incepe si gov sa cada... 

    s c cret 

    s c cret 

    Concret nu se face nimic. Tarile din est asteapta o diminuare intre salariul din est si cel din vest. Ce au realizat este fara valoare , adica in tara ta sa ai macar 50% din salariul brut cei cu salar minim. Au tras o linie unde multi pun botul pentru ce realizare dar in cifre este deja. Parlamentari Europeni slabi, pune frate 500 Eur salariul minm tot UE ca de acolo a aparut acest termen salar minim European, nu ne arunca cu praf in ochi si amani povara deciziei pe umerii viitorilor guvernanti.

    altceva de salut , ce ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb