MARK MOBIUS EXPLICĂ DE CE FP VINDE DIN PARTICIPAŢII: "Acţionarii Fondului Proprietatea ne cer să le dăm bani"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 octombrie 2015

"Acţionarii Fondului Proprietatea ne cer să le dăm bani"

Mark Mobius, Executive Chairman Templeton Emerging Markets Group, vede perspective bune pentru România şi solicită continuarea programului de listări ale companiilor de stat, în timp ce Fondul Proprietatea, aflat sub administrarea FT, îşi vinde din participaţii şi încurajează listările la Londra.

Mark Mobius a explicat, ieri, că administratorul FP acţionează în conformitate cu cerinţele acţionarilor.

Domnia sa a spus: "De ce vindem acţiuni din portofoliul Fondului? Răspunsul este că acţionarii ne cer să le dăm bani. Trebuie să ne conformăm la ceea ce ne cer. Avem investitori activişti, care vor dividende, să creştem valoarea activului net, să scădem discountul. De aceea facem asta (n.r. vindem din participaţii).

Dacă am avea mai mult susţinerea investitorilor români, atunci poate nu am fi forţaţi să facem asta.

Ca manageri de fond, suntem obligaţi să facem asta".

Referitor la motivul lisatării FP la Londra, potrivit lui Mark Mobius, în condiţiile în care obiectivul Franklin Templeton este reducerea discountului, "Fondul Proprietatea" trebuie să fie pe o piaţă mai activă, cu mai mulţi investitori interesaţi.

"De aceea suntem la Londra", a spus Mobius, adăugând: "Bursa de Valori Bucureşti a fost împotriva listării la Londra, au spus că le luăm lichiditatea, dar vedem că lichiditatea a rămas foarte bună în România.

Am făcut multe road-show-uri, am vorbit despre România, cu sute de administratori de fonduri din lume, nu doar din Europa, care au în administrare active de miliarde de dolari. Le-am spus că România este o ţară grozavă, că ar trebui să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea.

Aici am ajuns la problema birocraţiei,

Mulţi din aceşti investitori nu au putut cumpăra acţiuni în România, pentru că nu există un depozitar unde să îşi ţină acţiunile. De aceea, a trebuit să mergem la Londra, pentru ca aceste fonduri să poată cumpăra de acolo".

Mark Mobius, cunoscut drept guru al pieţelor emergente, a ţinut să felicite România pentru că este singura ţară din lume care a încercat să restituie 100% ceea ce a confiscat regimul comunist.

"Din nefericire, procesul (n.r. de despăgubire) nu a fost un succes. Felicit ţara pentru că măcar a încercat", a declarat Mobius.

Potrivit domniei sale, o altă premieră în România a fost că a pus un administrator străin la Fondul Proprietatea.

Reprezentantul Franklin Templeton a mai spus că piaţa acţiunilor FP a mers bine, din 2011, cotaţia urcând. Acesta a mai menţionat că discountul a scăzut de la 59%, în 2011, la 21,4%, în septembrie 2015. Mark Mobius a spus: "FP este unul dintre cele mai ieftine fonduri din lume. Din nefericire, acei români care au fost nevoiţi să vândă au luat o decizie proastă. Peste 50% din Fond apaţine acum investitorilor străini".

Discursul lui Mark Mobius are loc în contextul în care, joi, acţionarii FP au fost convocaţi să hotărască soarta administratorului Franklin Templeton, după ce, în noiembrie 2013, Elliott Associates i-a acordat un mandat de numai doi ani şi i-a impus criterii de performanţă.

AGA FP va decide dacă prelungeşte cu încă doi ani mandatul lui Franklin Templeton sau dacă îl revocă şi selectează un alt administrator.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. altfel nu pot sa inteleg fraza dumneavoastra, stimate domnule Mobius "Le-am spus că România este o ţară grozavă, că ar trebui să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea.". Trebuie sa dai intr-adevar dovada de intelepciune sa ajungi la concluzia pe care o mentionati in acest interviu, daca luati in considerare citatul din 2011 "România este o piaţă marginală. Chiar dacă este membră a Uniunii Europene, asta nu înseamnă mare lucru din perspectiva pieţei de capital" Sunteti probabil constient ca prin acceptarea deciziei ASF de a amana implementarea IFRS pentru FP dupa ce ati listat fondul pe bursa din Londra si la sfarsitul lunii aprilie ati calculat NAV conform IFRS si pentru luna mai 2015 ati trecut din nou la Romanian Accounting Standards este indoielnic ca mai puteti ramane sef al FP. Faptul ca sunteti depasit de situatie se vede si in interviul pe care l-ati dat. Dumneavoastra dupa atata timp nu ati aflat ca FP nu poate distribui dividende. Motivul este cel pe care l-ati fi putut citi in Ziarul Bursa si anume ca valoarea capitalului social este mai mare decat cea a capitalului propriu. Bucurati-va de pensie si nu o luati in nume personal. Asa cum nici eu nu m-am suparat cand ati spus ca va ganditi sa executati silit STATUL ROMAN. Insa de cand am constientizat ca sunt lactionar la ROMANIA MEA m-am gandit ca este INTELEPT sa ma comport asemeni domnului Treichl:-)

    1. Nu mai poate de grija dividendelor și reduce impozitul prin OG. Unde o fi urgența? Poate Mobius ne spune.

    Pai acest guru sa ne spuna ce investitii a facut fondul in cei 5 ani de "management profesionist". Mega escrochetie!!!!!

    Mega excrocheria a fost si crearea FP.

    1. FP nu se poate echilibra financiar din cauza insolventei prelungite a Hidroelectricii. Insolventa, la randul ei, se datoreaza "inteligentei" baietilor destepti care au capusat decenii intregi profitul hidro. Nu privatizarea, nu FP ci baietii destepti au fost megaexcrocheria acestor vremuri!

      cum e posibil ca intai Sa bagi firma in insolventa si dupa aceea Sa modifici retroactiv rapoartele financiare.Cum Ai permite in calitate de auditor Sa ti conteste opinia,?

      Nu m-am referit la modificarea retroactiva a rapoartelor financiare, nu sunt auditor si nici procuror. Constat, ca un observator independent ca mecanismul financiar al FP, care a obtinut, trebuie sa recunoastem, unele rezultate in ceea ce priveste lichiditatea si rentabilitate , daca nu chiar punerea in miscare a BVB, este impiedecat de intarzaierea privatizariii hidro si implicit de insolventa ei prelungita. Un jurist poate ar explica mai clar aceasta situatie suparatoare si aparent insurmontabila.

      este urmatoarea. Pagina de introducere hidroelectrica.ro este o ....GARGARA. Cititi auditul Deloitte PE 2014. Facut conform OMF 3055. Se spune de asemenea ca raportul IFRS VA FI prezentat ulterior.L-ATI gasit? Cine AR finanta in aceste conditii Hidroelectrica.? Poate domnul Treichl.Care este stadiul constuctiilor in cuts de amenajare? Un singur lucru nu Il contest la domnul Borza. Este un manager CREATIV. Cereti opinia domnului Mobius asupra ce v-am prezentat. SI ca Sa fim satisfacuti PE deplin intrebatil SI care este valoarea capitalului ajustat cu inflatie. Cum zice Comandantul DOTTORE Borzea esti mare'-)

      Americanii primesc bonusuri mari daca fac profit la sfarsit de an,si ce fac? vand sng pe care il au gratis de la guvern,in contabilitate e cu 1 ron val nominala si l-au vandut cu 28,50 ron .Ce MARE guru e asta Mobius e jalnic.....

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb