Marş pentru Legea conversiei creditelor în CHF

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 septembrie 2016

Marş pentru Legea conversiei creditelor în CHF

Manifestanţii au afişat un banner cu mesajul "România sub teroare bancară"

Protestatarii au vrut să lase o coroană de flori la Banca Naţională

Grupul clienţilor cu credite în franci elveţieni (CHF) a organizat, duminică, un marş către Banca Naţională a României (BNR), prin care au solicitat conversia împrumuturilor contractate în CHF. Evenimentul care a reunit aproximativ 500 de manifestanţi a avut un caracter paşnic, marşul fiind autorizat de către Primăria Capitalei, au declarat pentru ziarul "BURSA" reprezentanţii grupului.

Principalul scop al protestului, aşa cum se arată pe pagina de Facebook a GCCC a fost susţinerea Legii privind conversia creditelor luate în valută, care aşteptată dezbaterea de către comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.

"Acum este momentul să luptăm pentru Legea Conversiei. Să le arătăm că noi nu ne vom opri până când nu se va face dreptate! Participaţi! Luptaţi pentru viitorul vostru şi al famillor voastre! Nu cerem decât ceea ce este corect, nimic în plus, nimic în minus!", se menţionează pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Protestatarii, sosiţi din mai multe zone ale ţării, au avut ca punct de întâlnire Piaţa Victoriei, în jurul orei 11:30, iar mitingul către BNR a început în jurul orei 12:30. În timpul marşului, clienţii cu împrumuturi în franci elveţieni au strigat lozinci pro conversie şi au scandat împotriva guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi a lui Steven van Groningen, preşedinte al Raiffeisen Bank, care a avertizat că va deschide un proces la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială (ICSID), din cauza legii dării în plată. Totodată, un grup a afisat un banner cu mesajul: "România sub teroare bancară".

Ajunşi la BNR, protestatarii au aruncat cu garoafe şi au purtat saci inscripţionaţi cu mesajul "salariul BNR". De asemenea manifestanţii au intenţionat să lase o coroană la una dintre intrările instituţiei, însă au fost opriţi de către jandarmi.

În timpul protestului, unul dintre manifestanţii care au ţinut discursuri a spus: "Pe holul de la intrarea în cabinetul preşedintelui ANPC se află aliniate tablourile tuturor preşedinţilor Autorităţii de la înfiinţare până în prezent... O lungă înşiruire a incompetenţei perpetuate...De ce am venit aici??? Pentru că dorim îngheţarea cursului la valoarea de la data acordării creditului... deci să îngheţe... (n.r. moment în care a fost vărsată gheaţă)... De ce dorim această îngheţare? Pentru că am ajuns să plătim ratele şi cu economiile copiilor... Copii, aduceţi puşculitele... (n.r. copiii au depus puşculitele)!"

De la BNR, protestatarii şi-au continuat marşul către parcul Izvor, în apropierea Palatului Parlamentului.

Împrumutaţii au cerut frecvent adoptarea unei legi a conversiei încă de acum mai mult de un an şi jumătate, după ce, în 15 ianuarie 2015, pragul de 1,2 CHF/euro, impus în 2011 de Banca Centrală a Elveţiei, a fost ridicat, iar cursul francului a crescut substanţial. În prezent, există mai multe iniţiative la Camera Deputaţilor care prevăd conversia creditelor contractate în valută, iniţiativele legislative urmând să fie dezbătute în perioada imediat urmatoare.

Într-un comunicat al reprezentanţilor Grupului Clienţilor cu Credite in CHF se menţionează:

"Iată-ne în 25 septembrie 2016 - din nou, pe străzile din Bucureşti, mărşăluind pentru conversie! O lege pe care o aşteptăm de ani de zile! O lege care trebuie să fie corectă şi dreaptă! Pe lângă toate aceste acţiuni, nenumărate e-mailuri şi sms-uri trimise parlamentarilor, guvernului, administraţiei prezidenţiale, articole de presă, discuţii cu reprezentanţii ANPC, petiţia adresată Comisiei Europene, prezenţa în comisii parlamentare şi alte acţiuni - noi am dovedit că ne pasă, că nu mai vrem să fim furaţi, că nu mai vrem să fim minţiţi, că nu mai tolerăm abuzurile sistemului bancar şi facem apel, încă o dată - oare a câtă oară? - către reprezentanţii populaţiei, parlamentarii români, să urgenteze şi să voteze legea conversiei creditelor noastre la cursul de la dată acordării - o lege corectă, dreaptă şi necesară! Cerem preşedintelui Iohannis să nu uite ce a promis în Campania electorală: că România lucrului bine făcut este statul care pune în centrul preocupărilor sale cetăţeanul. Or, un cetăţean abuzat în mod evident de bănci, de aprox. 10 ani încoace, care se chinuie de doi ani să-şi facă auzit necazul, şi, în general, nu prea este luat în seamă, are tot dreptul să nu se simtă centrul preocupărilor statului, nu? Să nu uite că «în România lucrului bine făcut», prioritară este dezvoltarea economică şi socială a tuturor cetăţenilor, familiilor şi comunităţilor".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Trebuia sa mentionati ca sunt decizi definitive pe curs istoric, deci e discriminare.

    M-a impresionat pana la lacrimi protestul de ieri al imprumutatilor in franci. Au venit cu copii, si aia mici strigau in cor impreuna cu parintii lor. Ce sa inteleaga ei? De un lucru sunt sigur, ca ei nu v-or face greselile parintilor, si ca hotii nu sunt numai cei ce baga mana-n buzunar, ci si cei ce ascund o lege, sau dau legi pentru grupurile lor de interese. Imi place sa vad ca incet-incet Romania da semne de trezire din amorteala.

    Am mers cu copii la protest/ mars ...copii m-au intrebat de ce mergem si ce trebuie sa faca ei, le-am explicat ca mergem sa solicitam aprobarea legii conversiei si daca s-ar aproba as putea sa le cumpar un lego pe care ele si-l doresc de mult...le-am explicat ce inseamna conversie, imprumut, banca/ camatar si din ce cauza viata lor este gri , iar eu dau tot salariul meu la banca...Dragi PARLAMENTARI sunt o mama disperata cu 2 copii carora tot timpul le spun ca nu ne permitem lucrul respective...copii mei au crescut cu mari restrictiiii si retineri...ajutati oameni care au nevoie de aceasta lege urgent...

    minoritate galagioasa

    1. Daca eram galagiosi ne vedeai pe toate posturile tv.

      Din nefericire pt d-ta suntem educati......cunosti termenul? 

      De parca bancile ar fi altceva decat o minoritate scandaloasa!

      Sa vezi cum e sa ai pe cineva in familie sa se sinucida! [Fragment eliminat, conform regulamentului.] Vad ca pricepi tare greu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb