Agresivitatea cu care Ministerul Finanţelor Publice şi-a formulat intenţia să devină acţionar al Depozitarului Central din piaţa valorilor mobiliare a devenit atît de preocupantă încît senatorul Varujan Vosganian a remarcat ironic că i-a făcut pe Florin Pogonaru şi Siminel Andrei să-şi dea mîna (fiind cunoscută public încleştarea dintre cei doi la distribuirea gratuită a acţiunilor BVB către brokeri). Acest lucru i-a determinat pe cei doi să participe la masa rotundă de la ziarul "Bursa" pe subiectul fierbinte generat de intenţia MFP.
Se pare că Ministerul Finanţelor Publice ar accepta ca titlurile de stat să fie tranzacţionate la Bursă numai dacă va deveni acţionar semnificativ la Depozitarul Central al pieţei de capital. Cel puţin aşa reiese din scrisoarea adresată Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de către fostul secretar de stat, Dragoş Neacşu, în numele Ministerului Finanţelor Publice. Scrisoarea specifică intenţia Finanţelor să participe la constituirea Depozitarului Central: "Participarea la constituirea Depozitarului Central are în vedere rolul de iniţiator legislativ al proiectelor de acte normative ce privesc pieţele financiare din ţara noastră. De asemenea, MFP şi-a făcut cunoscute intenţiile să se numere printre membrii fondatori şi să contribuie la capitalul social al depozitarului, astfel încît să aibă statutul unui acţionar semnificativ".
Titlurile de stat reprezintă modalitatea prin care statul influenţează piaţa de capital prin politici monetare. În pris-ma participării la Depozitarul pieţei de capital, ar deveni un jucător activ şi - în opinia vicepreşedintelui BVB, Septimiu Stoica - va dispune şi de toate informaţiile confidenţiale şi astfel va fi singurul jucător care cîştigă în timp ce restul ar putea pierde.
Preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, Bănci din Senat, Varujan Vosganian, susţine că scrisoarea reprezintă "un şantaj odios al Finanţelor" şi este de părere că noua conducere a Ministerului nu are cunoştinţă de ea. "Această scrisoare a iritat foarte mult piaţa", ne-a declarat senatorul PNL.
Reprezentanţii pieţei de capital au reacţionat imediat la intenţiile Finanţelor.
Sergiu Oprescu, preşedintele BVB, ne-a declarat: "Este în interesul pieţei de capital şi mai ales în cel al economiei naţionale ca titlurile de stat să fie tranzacţionate la Bursa de Valori". Aceeaşi idee este agreată şi de Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, care, în ciuda disputelor avute cu Comitetul Bursei, militează pentru tranzacţionarea titlurilor de stat la Bursă.
Reprezentanţii pieţei nu doresc ca Depozitarul Central să fie etatizat, întrucît este o instituţie privată şi nu există nici o justificare pentru ca statul să intervină. În actualele condiţii bugetare nu este justificată alocarea de bani publici cînd există bani privaţi în piaţă. De asemenea, actorii pieţei înţeleg "îngrijorarea" Finanţelor în ceea ce priveşte tranzacţionarea titlurilor de stat şi pe această temă sînt dipuşi să poarte discuţii cu reprezentanţii MFP.
La rîndul său, vicepreşedintele Bursei, Septimiu Stoica, consideră că "participarea MFP la constituirea unei entităţi private presupune implicarea statului care îşi va face simţită prezenţa nu numai legat de titlurile de stat, ci pe întreaga piaţă de capital".
Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, este de părere că, din punct de vedere tehnic, nu exis-tă nici o problemă pentru tranzacţionarea titlurilor de stat pe piaţa de capital.
Paul Miclăuş, vicepreşedintele CNVM, consideră că statul prin MFP poate să participe la Depozitarul Central fără să intre în acţionariatul acestuia. Domnia sa afirmă: "Ministerul Finanţelor poate participa la consiliul de administraţie şi poa-te avea drept de vot la toate proiectele care privesc doar tranzacţionarea titlurilor de stat avînd în vedere atribuţiile care îi revin prin lege.
Preşedintele Comisiei de Buget Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor, Graţiela Iordache, subliniază: "Dacă intervine ca acţionar la Depozitarul Central, statul va avea o influenţă puternică pe piaţa de capital".
Cu toate că au existat de-a lungul timpului puternice divergenţe de opinii între actorii pieţei de capital, ei s-au unit în faţa pericolului intervenţiei statului pe această piaţă.