Eficienţa energetică a clădirilor şi reciclarea permanentă a materialelor de construcţii utilizate se numără printre principalele standarde din domeniu, a afirmat Radu Grigorescu, director executiv Qetics.
În ceea ce priveşte eficienţa energetică, domnia sa a vorbit despre sistemele termoizolante Etics, explicând: "Sistemele Etics, corect puse în aplicare la nivelul imobilelor, fie ele noi sau reabilitate termic, contribuie, în mod dramatic, la scăderea consumului de energie şi, implicit, la reducerea amprentei de carbon asupra mediului înconjurător, având în vedere, totodată, şi standardele cerute de economia circulară, mai exact reciclarea permanentă".
Ţara noastră a fost printre primele state din Europa care au fabricat polistiren expandat, de la sfârşitul anilor "50-începutul anilor "60, iar după cutremurul din anul 1977, s-au modificat structurile, astfel că în anii "80 au apărut cele mixte, iar zidăria de BCA începe să devină preponderentă, acest material fiind folosit şi ca termoizolaţie, a precizat domnul Grigorescu.
Reprezentantul Qetics a adăugat: "În anii "90 apar sistemele Etics, care au rolul de a reduce consumul energetic şi emisiile de carbon şi de a creşte gradul de confort al locuinţelor. Printre altele, acestea îmbunătăţesc, totodată, durabilitatea şi plastica arhitecturală a faţadelor. (...) Calitatea sistemelor compozite de faţadă are mai multe componente, iar definitorie este şi rezistenţa termică a polistirenului expandat, coroborată cu alte calităţi şi proprietăţi. Utilizarea sistemelor Etics se amortizeză relativ repede".
Asociaţia Qetics a luat fiinţă în anul 2008 şi cuprinde multe dintre firmele de pe piaţa autohtonă care comercializează şi produc sisteme termoizolante Etics.