Banca centrală a Turciei a majorat ieri rata cheie a dobânzii de la 30% la 35%, într-o încercare continuă de a controla inflaţia, transmite CNBC.
Măsura a fost conformă cu aşteptările economiştilor chestionaţi de Reuters.
Banca centrală a declarat că creşterile preţurilor au fost mai puternice decât se aştepta în trimestrul al treilea, iar înăsprirea politicii monetare este necesară pentru a ancora aşteptările inflaţioniste şi pentru "a controla deteriorarea comportamentului preţurilor".
Aceasta a spus că efectele secundare ale modificărilor fiscale, ale creşterii salariilor şi ale ratelor de schimb au fost "în mare măsură finalizate".
"Înăsprirea politicii monetare va continua atât cât va fi necesar, în timp util şi gradual, până când se va obţine o îmbunătăţire semnificativă a perspectivelor inflaţiei", a spus banca într-un comunicat.
Decizia privind rata dobânzii urmează unei creşteri de 5 puncte procentuale în septembrie, pe măsură ce banca centrală continuă să se îndepărteze de o perioadă lungă de politică monetară neortodoxă, în care dobânzile au fost reduse chiar dacă inflaţia a crescut vertiginos.
Inversarea politicii monetare a început în iunie, când preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a condus controversata politică de relaxare, l-a numit pe fostul bancher de pe Wall Street Hafize Gaye Erkan ca nou guvernator al băncii centrale.
Rata cheie a dobânzii a crescut de la 8,5% de atunci, iar economiştii susţin că trebuie să meargă mai departe.
Economia Turciei a fost lovită pe mai multe fronturi în ultimii ani.
Banca centrală estimează că inflaţia va ajunge la puţin peste 60% până la sfârşitul anului 2023, în timp ce lira turcească a scăzut, ceea ce face importurile mai scumpe.
Liam Peach, economist senior pentru pieţele emergente la Capital Economics, a declarat că semnele indică acum două creşteri suplimentare de 5 puncte procentuale la cele două reuniuni rămase ale băncii centrale din acest an. El a spus că acest lucru ar trebui să ajute ratele reale ale dobânzilor - ajustate pentru inflaţie - să intre pe teritoriul pozitiv înainte de sfârşitul anului viitor.
"Acest lucru ar contribui în mare măsură la susţinerea optimismului investitorilor şi la menţinerea spread-urilor obligaţiunilor suverane ale Turciei în apropierea minimelor pe mai mulţi ani", a spus Peach într-o notă.
În timp ce recenta înăsprire a politicii şi comunicările au contribuit la reconstruirea credibilităţii băncii centrale, a spus el, Dobânzile reale pozitive "vor fi necesare pentru cel puţin câţiva ani pentru a susţine orice îmbunătăţire a fundamentelor Turciei şi pentru a menţine încrederea investitorilor".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2023, 15:02)
De mentinerea increderii investitorilor se ocupa, cu rezultate excelente, Sultanul.