Norvegia a început marţi procedurile de recunoaştere oficială a unui stat palestinian independent, iar Spania şi Irlanda vor face acelaşi lucru mai târziu în cursul zilei, în ciuda opoziţiei ferme din partea Israelului, informează dpa.
Conform sursei, "Recunoaşterea oficială de către Norvegia a Palestinei ca stat va intra în vigoare marţi, 28 mai 2024", a declarat Ministerul de Externe norvegian într-un comunicat. "Un număr de alte ţări europene cu viziuni similare vor recunoaşte deopotrivă oficial Palestina la aceeaşi dată", se menţionează în comunicatul citat.
Cele trei ţări europene au anunţat simultan acest demers săptămâna trecută, liderii lor exprimându-şi speranţa cu acel prilej ca şi alte ţări să se alăture iniţiativei, cu convingerea că perspectivele pentru pace vor primi un impuls după mai bine de şapte luni de lupte între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, transmite agenţia de presă menţionată.
Potrivit sursei, "Recunoaşterea de către diverse ţări europene nu este, în sine, suficientă pentru a ne asigura că un stat palestinian va fi sustenabil", a declarat ministrul de externe norvegian Espen Barth Eide. "Prin recunoaşterea unui stat palestinian, susţinem planul arab de pace care a fost dezvoltat constant de actorii cheie din regiune după 7 octombrie" 2023, când Hamas a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului.
Conform dpa, "Această decizie comună reflectă hotărârea celor trei ţări de a face o schimbare fundamentală de paradigmă", a declarat la rândul său şeful diplomaţiei irlandeze, Michael Martin, la conferinţa de presă comună de luni a celor trei ţări miniştri de externe. "Am recunoscut atât statul Israel, cât şi statul Palestina tocmai pentru că vrem să vedem un viitor al relaţiilor normalizate între cele două popoare", a apreciat Martin. "O soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian are în vedere un stat palestinian independent care coexistă paşnic alături de Israel. (Premierul israelian Benjamin) Netanyahu se opune unei soluţii cu două state, la fel ca şi Hamasul", a mai spus Martin.
Majoritatea statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite recunosc statul Palestina, conform aceleiaşi surse.
Cu toate acestea, naţiuni occidentale influente, cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit şi majoritatea statelor din Uniunea Europeană, nu recunosc un stat palestinian independent, informează dpa.
1. Urmeaza Romania
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2024, 09:32)
Urmeaza Romania prin vocea liderului vizionar Iohannis !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2024, 13:13)
Ar face bine dar iohannis este preocupat deocamdata sa trimita trupe in Ucraina. "necombatante" dar militare.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2024, 13:34)
A facut-o Ceausescu din 88 , repetentule !