Război pe piaţa carburanţilor

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 27 ianuarie 2011

Război pe piaţa carburanţilor

ANAF acuză petroliştii că au majorat nejustificat preţurile

Premierul a solicitat ANAF să declanşeze inspecţii fiscale generale la societăţile care distribuie carburanţi

Preţul carburanţilor la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor internaţionale pentru ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător, arată un raport elaborat de ANAF şi pus, ieri, la dispoziţia Guvernului. În şedinţa de Guvern de ieri după-amiază, premierul Emil Boc a declarat că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată prin povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere.

Raportul ANAF precizează: "Urmare a analizelor de risc efectuate, a rezultat că, în perioada anului 2010, piaţa pe care operează producătorii şi distribuitorii de carburanţi a suferit mutaţii remarcabile concretizate în practicarea unor preţuri mari la pompă, în condiţiile în care categoriile de cheltuieli cu costurile de producţie şi distribuţie (cu excepţia TVA şi accize) au rămas relativ constante sau au prezentat evoluţii nesemnificative. Pe cale de consecinţă, în mod normal din punct de vedere fiscal, această situaţie ar fi trebuit să genereze profituri mult mai mari şi, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precum şi TVA de plată majorată". Calculele ANAF indică o creştere medie de 20% a preţurilor combustibililor în ţara noastră, în cursul anului trecut.

Concluziile raportului ridică anumite semne de întrebare cu privire la unele date prezentate de ANAF pentru că evoluţia cotaţiilor şi fluctuaţiile cursului de schimb nu pot fi considerate nesemnificative şi cu siguranţă că influenţează preţul carburanţilor la pompă. În perioada 4 ianuarie - 31 decembrie 2010, dolarul s-a apreciat cu 8,9% faţă de moneda naţională, conform datelor BNR.

Tot în aceeaşi perioadă, cotaţia ţiţeiului pe Bursa din New York a cunoscut o apreciere de 10,2%. De asemenea, cotaţiile produselor petroliere au urcat cu peste 10% în 2010. La acestea se adaugă şi creşterea de 5% a TVA-ului de la jumătatea anului trecut.

Constantin Isac, preşedintele Uniunii Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) ne-a declarat: "Este ciudată afirmaţia ANAF din raport, cum că evoluţia cotaţiilor ţiţeiului şi a produselor petroliere şi cea a cursului de schimb leu-dolar nu ar fi semnificative şi nu ar fi trebuit să influenţeze preţul carburanţilor. Aceştia sunt factori de influenţă în preţ, dar ratele de creştere nu se transferă ca atare. Problema este cum au preluat benzinarii în preţ aceste influenţe. ANAF aici trebuie să controleze şi să facă publice datele. Vrem să vedem şi ce profituri au benzinarii pentru că noi suspectăm că prin aceste majorări de preţ ei nu şi-au menţinut o marjă decentă ci şi-au maximizat profiturile pe timp de criză".

Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a grupului petrolier rus Lukoil în România, ne-a spus: "Trebuie să vedem şi noi raportul şi să vedem cu ce date s-a prezentat ANAF la premierul Boc. La o primă vedere nu sunt în regulă, dar trebuie să vedem exact ce conţine raportul. De exemplu, pot să vă spun că în 2010 am lucrat la un preţ mediu al ţiţeiului de 79,2 dolari pe baril, în creştere cu 28% faţă de media anului 2009, de 61,7 dolari pe baril. Cred că este o acţiune politizată pe fondul presiunilor sociale şi noi vom colabora strâns cu Consiliul Concurenţei în acest sens".

Emil Boc a solicitat, ieri, ca ANAF să declanşeze inspecţii fiscale generale la societăţile care distribuie carburanţi pentru a vedea dacă veniturile realizate din creşterea preţurilor la combustibili sunt respectate în profiturile fimelor şi, implicit, în impozite şi taxe plătite la bugetul de stat. Domnia sa a solicitat Consiliului Concurenţei o analiză suplimentară, pentru a observa dacă a exis-tat sau nu o practică de monopol, având în vedere faptul că toate societăţile din domeniu au majorat în acelaşi procent preţul carburanţilor.

Surse din Guvern citate de Mediafax au declarat că aceste companii petroliere vor fi supuse unei inspecţii fiscale generale, prin care autorităţile vor verifica dacă structura cheltuielilor din bilanţ nu este "încărcată" prin costuri nejustificate, pentru reducerea profitului real, precum şi cauza pierderii fiscale declarate. "Se va verifica şi dacă nu cumva profiturile au fost mutate în străinătate, prin procedura preţurilor de transfer", au mai arătat sursele menţionate.

Raportul ANAF mai arată: "Conform datelor prezentate de companiile petroliere, a rezultat că, în cursul anului 2010, ponderea taxelor în structura preţului la pompă a scăzut de la 52,5% la începutul anului la 49,8% la sfârşitul perioadei (inclusiv în contextul creşterii TVA la 24%), aspect de natură să certifice faptul că nivelul de creştere al preţurilor la pompă nu poate fi justificat din punctul de vedere al unei poveri fiscale".

Fiscul concluzionează că, "în ceea ce priveşte evoluţia cotaţiilor de bursă pentru ţiţei, ca materie primă de bază, s-a constatat că, la începutul anului 2010, cotaţia de referinţă la New York a fost de 80 dolari pe baril, pentru ca la 15 decembrie 2010 petrolul să fie tranzacţionat la circa 90 dolari. Faţă de aceste date, nici în acest caz nu se justifică creşterea de circa 20% a preţului la pompă".

"Se constată astfel că, deşi creşterea cotaţiilor în 2009 a fost de aproape 100%, cu o creştere cu 380 dolari/tonă, preţul la pompă a urcat cu numai 50 bani/litru, iar în cursul anului 2010 creşterea cotaţiilor a fost de numai 130 dolari/tonă, în timp ce preţul la pompă în România a crescut cu 1 leu/litru", este o altă concluzie în documentul citat.

În ceea ce priveşte evoluţia raportului de schimb dolar/leu ANAF arată că la 7 ianuarie 2010 cursul de schimb era 2,9089, iar la 13 ianuarie 2011 de 3,2350, rezultând "o creştere nesemnificativă, de natură să nu justifice creşterea de circa 20% a preţului la pompă".

SCANDALUL MĂRUNŢIŞULUI DIN BENZINĂRII Eliminarea taxei de 1 cent USD/litru nu a stins protestele şoferilor

Structura preţului benzinei

Concurenţa nu a găsit nereguli pe piaţa carburanţilor

Preţul petrolului urcă din nou

Reprezentanţii Rompetrol ne-au precizat: "Grupul a pus la dispoziţia reprezentanţilor ANAF şi ai Consiliului Concurenţei toate informaţiile solicitate, oferind în acelaşi timp şi lămuriri privind modul de formare al preţului final şi evoluţia componentelor care intră în alcătuirea acestuia (cotaţii internaţionale, evoluţiile acestora, formule de calcul). Modul de interpretare a datelor rămâne la latitudinea instituţiilor statului, dar din primele concluzii apărute observăm faptul că există o serie de neclarităţi care nu reflectă situaţia actuală. De exemplu, influenţa cursului valutar, în special RON/USD, în modul de formare al preţului final este semnificativă, ţinând cont că materia primă este importată şi plătită în dolari. La acestea, se adaugă şi influenţele macroeconomice".

Reprezentanţii Petrom au declarat că nu comentează informaţiile şi nici calificativele apărute în presă referitoare la companii petroliere şi nici modul în care ANAF a interpretat aceste informaţii.

"Suntem o companie listată, cu un nivel ridicat de transparenţă, iar rezultatul activităţilor noastre, politica de preţuri precum şi alte informaţii relevante au fost comunicate exhaustiv. Toţi indicatorii noştri financiari sunt calculaţi pe baza standardelor internaţionale şi româneşti şi sunt auditate de către companii internaţionale de top. Suntem pregătiţi să răspundem în continuare oricăror solicitări de informaţii din partea autorităţilor.

Preţurile practicate de Petrom au o evoluţie dinamică bazată pe cotaţiile internaţionale la carburanţi precum şi pe concurenţa pe piaţă. In plus, preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de cursul de schimb.

Componenta de taxe în preţul carburanţilor reprezintă circa jumătate din preţul carburanţilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb