În România există peste 10.000 de locuinţe cu deficienţe structurale majore, care prezintă risc în caz de cutremur, conform datelor din proiectului Strategiei Naţionale a Locuirii, lansat, ieri, în consultare publică de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
"Expunerea României la riscul seismic este printre cele mai mari din Europa. Estimările sugerează că aproximativ 10.577 de gospodării ocupă 607 clădiri de locuinţă incluse în Clasa I (cea mai mare) de risc seismic în întreaga ţară. Acest lucru înseamnă 10.577 locuinţe cu deficienţe structurale majore, majoritatea acestora fiind ocupate în prezent", se precizează în document.
Cele mai mari probleme se înregistrează în municipiul Bucureşti, care prezintă cel mai mare risc seismic dintre toate capitalele europene şi este unul dintre cele mai vulnerabile 10 oraşe din lume.
"Peste 60% din clădirile încadrate în Clasa I de risc seismic sunt situate în Bucureşti - aproximativ 370 de clădiri cu 6.480 apartamente. Majoritatea locuinţelor din aceste blocuri sunt ocupate. Peste 600 de blocuri de locuinţe din Bucureşti sunt instabile (încadrate în Clasa I şi Clasa II de risc) şi necesită consolidare structurală. (...) Multe dintre clădirile construite înainte de 1940 prezintă un risc seismic mai mare, deoarece construirea acestora a precedat adoptarea din anii 1940 a codurilor de construcţie rezistentă la seism", se mai arată în documentul citat de Agerpres.
Strategia Naţională a Locuirii, a cărei elaborare a fost stabilită de Guvernul României ca prioritate strategică pentru anul 2016, a fost lansată joi în consultare publică, a anunţat MDRAP. Comentariile şi propunerile privind proiectul Strategiei Naţionale a Locuirii, supus consultării publice, pot fi transmise în cel mult 20 de zile calendaristice de la publicarea anunţului pe site-ul MDRAP.