Vestea că "Flamingo" va fi listată la Bursa de Valori şi va demara oferta publică primară a fost intens mediatizată în cursul săptămînii trecute. Ceea ce nu a fost clar însă pentru toată lumea este determinarea preţului final al acţiunilor subscrise. Compania anunţa că subscrierea se face la un preţ situat în intervalul 18.000 - 24.000 lei/acţiune.
Societatea de servicii de inves-tiţii financiare "Ieba Trust" a încercat să explice modalitatea de formare a preţului final în cadrul ofertei publice iniţiale.
Potrivit analiştilor "Ieba Trust", preţul la care se vor realiza subscrierile este determinat în baza unui algoritm. Primul pas îl reprezintă depunerea ordinelor de subscriere la sediile SSIF-urilor participante pînă cel tîrziu miercuri, 22 iunie 2005, ora 12:45. După aceasta se va compara numărul acţiunilor subscrise cu al celor oferite.
Cazul 1 - sînt subscrise mai puţine acţiuni decît sînt oferite: Preţul final va fi egal cu cel mai mic preţ subscris.
Cazul 2 - sînt subscrise mai multe acţiuni decît sînt oferite. În acest caz se vor ordona cererile de subscriere în ordinea des-crescătoare a preţului de subscriere. În urma ordonării, emitentul împreună cu managerii principali vor stabili preţul final.
• Cazul 2, varianta 1
Dacă preţul de subscriere este inferior celui final, în urma certificării rezultatelor, subscrierile sînt respinse de emitent, ofertantul fiind descalificat. Este momentul în care procedura de participare la Oferta Publică Iniţială ia sfîrşit pentru ofertanţii care au oferit un preţ de subscriere inferior preţului final.
• Cazul 2, varianta 2
Dacă preţul de subscriere este superior preţului final (ordinele se vor procesa la preţul final), se va proceda la ordonarea ordinelor de subscriere în funcţie de preţul şi momentul subscrierii în vederea alocării ulterioare a bonificaţiilor. Se va avea în vedere metoda de alocare a acţiunilor, ţinîndu-se cont de faptul că un număr de 10% din acţiuni vor fi alocate sub formă de bonus către investitorii care au subscris la preţurile cele mai mari, respectiv 10% din acţiuni pentru investitorii care au subscris cel mai repede (se ţine cont de ziua în care s-a înregistrat subscrierea, iar ordonarea în cadrul unei zile se face descres-cător pe baza numărului de acţiuni subscrise).
• Alocarea
Ordinele declarate subscrise vor fi transmise spre a fi executate de către Bursa de Valori Bucureşti. Este momentul în care procedura de alocare a acţiunilor este declarată închisă.
Alocările se vor face în baza unui algoritm. Mai precis, se va compara numărul de acţiuni oferite cu numărul de acţiuni subscrise.
Cazul 1 - dacă numărul de acţiuni oferite este mai mic sau egal cu cel al acţiunilor subscrise, dar mai mare de 60% din acţiunile oferite (caz în care oferta are succes conform prospectului), numărul de acţiuni oferite va reprezenta numărul de acţiuni subscrise.
Cazul 2 - În caz de suprasubscriere, se va proceda la o calificare a subscriitorilor pe baza căreia se vor stabili clienţii eligibili şi neeligibili. Criteriile avute în vedere în stabilirea eligibilităţii sînt preţurile subscrierilor. Subscrierile ofertanţilor declaraţi neeligibili vor fi respinse de către Emitent. Este momentul în care procedura de participare la Oferta Publică Iniţială ia sfîrşit pentru ofertanţii declaraţi neeligibili. Subscriitorii declaraţi eligibili vor intra în procedură de alocare a acţiunilor. Un procent de 80% din acţiuni vor fi alocate prin metoda PRO RATA, 10% din acţiuni vor fi alocate sub formă de bonus către investitorii care au subscris la preţurile cele mai mari, respectiv 10% din acţiuni pentru investitorii care au subscris cel mai repede (se ţine cont de ziua în care s-a înregistrat subscrierea, iar ordonarea în cadrul unei zile se face descrescător pe baza numărului de acţiuni subscrise).
Ordinele declarate subscrise vor fi transmise spre a fi executate de către Bursa de Valori Bucureşti. Este momentul în care procedura de alocare a acţiunilor este declarată închisă.