Mecanismul debarcării lui Ludovic Orban

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 19 ianuarie 2021

Mecanismul debarcării lui Ludovic Orban
SORIN ROŞCA STĂNESCU

Refuz să tratez un alt subiect. Aceasta este principala provocare a zilei. Cum anume va proceda Rareş Bogdan, împins de la spate de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru a-l debarca pe Ludovic Orban de la preşedinţia PNL, poziţie în care este relativ bine înşurubat şi pe care înceracă să şi-o securizeze în fel şi chip? Pe ce s-a bazat Klaus Iohannis când a dat semnalul? Pe ce s-a bazat Rareş Bogdan când a declanşat atacul?

Simpla artitmetică nu este totuna cu mecanismul real al politicii interne de partid. Am fost în staff-ul lărgit de conducere al PNL. Ştiu cât curaj şi cât oportunism au liderii acestui partid. Ştiu ce se întâmplă când pun coada între picioare. Dar ştiu şi ce se întâmplă atunci când li se zburleşte părul pe ceafă. Când simt miros de sânge. Sau simt că există un os de ros. Şi cu această experienţă în spate, îmi permit să vă înfăţişez mecanismul prin care Ludovic Orban va fi întors cu roţile în sus, în ciuda faptului că, strict aritmetic vorbind, dispune de o majoritate confortabilă. În staff-ul restrâns. În staff-ul lărgit. Şi în Congresul care va avea loc.

Realitatea este că există foarte mulţi vulnerabili în acest partid. De această dată nu mă refer la nucleul dur condus de Rareş Bogdan şi care s-a pus în mişcare cu toate forţele, în scopul debarcării lui Ludovic Orban şi al înlocuirii acestuia cu un alt lider. Care, întâmplător sau nu, va fi Rareş Bogdan. Acel Rareş Bogdan care, organizând numeroase dezbateri politice la Realitatea TV, unde a devenit o vedetă incontestabilă, a dobândit inevitabil o bună epxerienţă în ceea ce priveşte luptele de culise din interiorul partidelor. Acelaşi Rareş Bogdan care, între timp, s-a şcolit politic la Bruxelles, în calitate nu numai de parlamentar, ci chiar de lider al grupului popularilor români din Parlamentul European. Acelaşi Rareş Bogdan care, devenit - pentru că aşa a vrut Klaus Iohannis - prim-vicepreşedinte PNL, s-a mai şcolit o dată la vârful acestui partid cu o viaţă internă exrem de complexă. Acelaşi Rareş Bogdan care a devenit purtător de cuvânt neoficial al numeroşilor ardeleni, care deţin poziţii de vârf în PNL. Unii fiind liberali-liberali, alţii foşti pedelişti deveniţi liberali. În concluzie, Rareş Bogdan este copt pentru a prelua, pilotat de Klaus Iohannis, preşedinţia PNL.

Până de curând, frontul anti-Orban a fost atât de difuz, încât părea inexistent. Sau redus la o singur persoană. Rareş Bogdan. Treptat, i s-au alăturat alte şi alte voci. Alţi şi alţi lideri ai acestui partid. Abia de câteva zile putem vorbi despre un front anti-Orban. Care, aparent, nu are capacitatea de a-l învinge pe experimentatul politician liberal. Dar lucrurile nu stau aşa. Atacul la baionetă declanşat de Rareş Bogdan, încurajat într-un mod extrem de discret de căre Klaus Iohannis, atrage ca un magnet noi şi noi prozeliţi. De aceea m-am referit la liberalii vulnerabili. La cei care ezită. La cei care îl aplaudă pe Ludovic Orban, dar în realitate îşi scot de sub masă cuţitele pentru a-l elimina. Pentru aceşti vulnerabili, care sunt cei mai mulţi, aruncarea peste bord a lui Ludovic Orban se poate transforma într-o oportunitate. Dacă se sucesc la timp, au şansa de a obţine o serie întreagă de avantaje, care, în parteneriat cu Ludovic Orban, nu mai sunt deloc sigure.

Ludovic Orban este un lider uzat. Nu neapărat pentru că s-a erodat într-un an de rea guvernare. La acest capitol în definitiv oricând ar putea să spună că măsurile greşite pe care le-a luat i-au fost impuse de la Cotroceni. El este uzat şi practic terminat şi transformat într-un cadavru politic ambulant, pentru că nu are cuvânt. Pentru că minte de îngheaţă apele. Pentru că este extrem de duplicitar. Şi scos la scenă deschisă, pus sub lumina reflectoarelor, aceste defecte ale sale nu au mai putut fi ascunse. Ele s-au văzut. Şi în mod automat au stârnit neîncredere, refuz şi uneori chiar repulsie.

Nu întâmpător Rareş Bogdan atacă acum. Sunt mulţi care se întreabă de ce nu a aşteptat momentul Congresului, care se va desfăşura peste câteva luni. Eu am un răspuns. Rareş Bogdan a înţeles că a sosit momentul să-şi creeze o masă critică de manevră. Semnalul dat de el, care, neamendat fiind de la Cotroceni, dovadă că Rareş Bogdan stă în barca lui Klaus Iohannis, este perceput de liderii locali PNL, dar şi de liderii de la nivel central, ca o chemare la luptă politică internă acum şi nu altă dată. Aceştia - şi din nou mă refer la vulnerabili - vor fi motivaţi să schimbe în mod făţiş tabăra. Ei vor crea masa critică de care are nevoie Rareş Bogdan pentru a-l debarca pe Ludovic Orban din poziţia de preşedinte al unui partid, pe care în loc să-l ducă la parlamentare la o victorie, l-a dus la un eşec.

Situaţia va fi practic tranşată înainte de Congres. Este cât se poate de probabil ca, indiferent cât de mult se ţine de scaun, Ludovic Orban să-şi joace peste câteva zile cartea cu mandatul pe masă. Lăsând în loc o conducere interimară. Care nu poate fi preluată de nimeni altcineva decât de prim-vicepreşedintele PNL. Respectiv de Rareş Bgdan. Şi poate nu va fi necesar ca cei care-i vor capul să utilizeze atomica. Respectiv să-i scoată un dosar penal legat de cumplita speculă făcută pe seama sănătăţii populaţiei, în plină pandemie, unii dintre făptuitori aflându-se în proximitatea fostului premier. Să nu-şi imagineze cineva că în toată aceasă perioadă, Eduard Hellvig, şeful SRI a stat degeaba. Iar dacă Hellvig nu a stat degeaba, nu a stat degeaba nici omul desemnat de DNA pentru a-şi adjudeca drept trofeu al carierei un cap de fost premier.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dle srs , sint mai mult decat satul de discutiile sterile de la tv de stiri , discutii fara cap si coada , adica flecareli si intoxicari. de aceea va rog pe dvs , care spuneti ca , cunoasteti pnl , de ce vor sa-l schimbe pe orban , care a indeplinit la virgula si ce a vrut johanis si ce au vrut stapanii din afara ? asta-i subiectul , nu cum va face , si cum nu va face , rujatul rares sa-l dea jos pe orban .

    Degeaba s-a vaccinat astazi Sica, impotriva Covrig 19, daca nu a luat in considerare vaccinarea impotriva virusului mutant, Klaus si prevenirea "infectiilor nosocomiale" provenite din "Lepra galbena" si Securitate ! Probabil ca el a considerat ca e suficient sa se vaccineze si sa se trateze doar cu vodka

    Dacă ar fi să aleg între Orban și Batistuta, îl prefer clar pe Orban fără sa-mi pese că Batistuta este sprijinit de Iohannis? Dar,în fond cine-i Iohannis? Si Iohannis și Batistuta puteau fi membri PSD ! Orban nu ! Asta-i diferența!

    cind i-l aud si pe expiratul de Stanescu facind analiza limbricului rares bogdan suint convins tata. e nimeni in partid rares bogdan, cu realitatea si populismul de ocna mures a prostit niste nostalgici din diaspora, in rest nimic. e un zero clownul tau Stanescule. nu va fi nici-un fel de presedinte de partid. iar daca va ajunge cumva , pnl e pa. boc si bolojan nu dau cecuri in alb pentru rares bogdan, stai flexat

    PNL e totuși un partid ,cum e posibil ca nimeni să nu-i zică vreo două lui gălăgie ăsta de clovn-slugarnic. Orban e in partid de 30 de ani față de buze-rujate!

    1. Bine bine, dar in afara de clabuci si ifose , ce stie sa faca acest zmeu de tinichea , se pricepe la ceva concret ,la administratie , legislatie , economie , finante , la tehnica sau agronomie ,cultura sau invatamant ? Pe langa acest "specialist " in retorica gaunoasa veteranul Sica pare mai la el acasa ! PS. Ditirambii prin care a parvenit R.B. imi aminteau de "militantismul" lui C.V.T, , fara a avea lustrul cultural al acestuia .

    un alt cititor de promptere da din coate sa se catere ca dovleacul in nuc?

    cand dovleacul va fi i stare sa-si pastreze ca Mr Or fermitatea, calmul, decenta, toleranta, simpatiile sau antipatiile personale , sa fie pe faza , sa raspunda instant citand cu exactitate din memorie sau din experienta fara sa se lase ametit de provocari de parca ar fi cipat cu acces direct in cloud si fara sa aiba vre-un un "glitch" ,prompter in fata sau sforari - papusari deasupra capului - atunci vom putea discuta de o comparatie si o analiza corecta ....pana atunci sa-l lasam pe Mr.rar sa-si faca ucenicia ( dar nu ca Ceausescu ucenic la cizmarie de care se zvonea ca i-a dat "batai de cap" mesterului cu un ciocan de a ajuns direct la Doftana si de aici ascensiunea lui politica dupa "licentierea" primita in celula ) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb