Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin Planul sectorial cercetare-dezvoltare din industrie/2010 derulează "Programul Naţional pentru captarea şi stocarea carbonului (Carbon Capture and Storage-CCS) cu orizont de timp 2020".
Acest proiect îşi propune analizarea posibilităţilor de implementare a tehnologiilor de captare şi stocare a dioxidului de carbon în condiţiile concrete din ţara noastră, atât din punct de vedere a integrării instalaţiilor de captare si transport la sursele care emit cantităţi semnificative de gaze cu efect de seră, cât si a stocării în structurile geologice adecvate. Un alt obiect îl reprezintă pregătirea documentelor necesare pentru elaborarea aplicaţiei privind implementarea unui proiect demonstrativ CCS în România.
Programul Naţional pentru captarea şi stocarea carbonului (Carbon Capture and Storage - CCS) cu orizont de timp 2020 este promovat de MECMA în contextul pregătirii României pentru aplicarea Directivei 2009/31/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, parte a pachetului "Energie - Schimbări Climatice", privind stocarea geologică a dioxidului de carbon (CCS), care stabileşte cadrul juridic pentru stocarea geologică sigură, sub aspectul protecţiei mediului, a dioxidului de carbon.
Pentru promovarea tehnologiilor CCS, Uniunea Europeană susţine financiar dezvoltarea unui număr de proiecte demonstrative prin Planul European de Relansare Economică (European Economic Recovery Plan - EEPR) şi prin Programul privind finanţarea proiectelor demonstrative CCS din rezerva de nou intraţi - NER 300.
Cele două surse de co-finanţare, respectiv EEPR şi NER 300, inclusiv Fondurile Structurale şi de Coeziune, nu pot depăşi 50% din totalul costurilor asociate unui astfel de proiect.