Media: Noul Guvern laburist al lui Keir Starmer se instalează la putere

A.F.
Politică / 6 iulie

Media: Noul Guvern laburist al lui Keir Starmer se instalează la putere

Partidul Laburist (Labour) se instalează fără să piardă timpul, sâmbătă, la putere în Regatul Unit, după victoria în alegerile legislative de joi şi numirea Guvernului noului premier Keir Starmer, relatează AFP.

O şedinţă de Guverm era prevăzută sâmbătă şi o conferinţă de presă a premierului după aceasta.

Vineri, acest fost avocat în vârstă de 61 de ani, specializat în apărarea drepturilor omului, a fost însărcinat în mod oficial de către regele Charles al III-lea să formeze un nou Guvern, o cotitură politică după ce alegătorii i-au îndepărtat de la putere pe conservatori rămaşi 14 ani la conducerea ţării.

Partidul Laburist a obţinut 412 dintre cele 650 de mandate în camera Comunelor - se aştepta în continuare un rezultat -, un scor apropiat de rezultatul istoric obţinut de către Tony Blair în 1997.

El dispune de o foatre largă majoritate pentru a guverna şi "restabili" şi "unifica" Regatul Unit, aşa cum a promis Keir Starmer la intrarea de la numărul 10 pe Downing Street.

În timpul campaniei, cel care a intrat în politică în urmă cu doar nouă ani, a promis revenirea la "stabilitate" şi "seriozitate" printr-o gestionare riguroasă a cheltuielilor publice.

El şi-a afişat priorităţile - relansarea creşterii economice, repararea serviciilor publice, reducerea imigraţiei şi apropierea regatului de Uniunea Europeană (UE), fără a reveni asupra Brexitului.

Munca de făcut este "urgentă", a dat asigurări Keir Starmer, prevestind anunţuri rapide ale primelor măsuri, în domeniul locuinţelor.

Vineri, Keir Starmer a început să-şi numească membrii Guvernului schimbării asupra căreia a subliniat că o vrea a ţării sale, insistând aspra revenirii unui simţ al "serviciului" după scandaluri care au pătat ultimele guverne conservatoare.

El a ales-o ca vicepremieră însărcinată cu locuinţele pe Angela Rayner, o personalitate atipică ce încarnează aripa stângă a unui Partid Laburist amplu recentrat în domeniul economic după ce Keir Starmer a preluat conducerea în 2020.

Pentru prima oară, o femeie ocupă postul foarte prestigios de ministru al Finaţelor, fosta economistă a Băncii Angliei Rachel Reeves, foarte apreciată în mediile de afaceri.

David Lammy, care provine dintr-o familie de imigranţi din Guyana, devine şeful diplomaţiei britanice.

În acest weekend, Keir Starmer îşi finalizează construirea Guvernului, alcătuit în mod tradiţional din pletore de secretari de stat.

CONSERVATORII, BĂTUŢI DUR

Victoria sa a fost larg salutată în Europa şi nu numai. Cancelarul german Olaf Sholz a apreciat că va fi "un premier foarte bun", iar Joe Biden şi-a exprimaty bucuria să lucreze la "consolidarea relaţiei speciale" dintre Statele Unite şi Regatul Unit.

Noul premier a discutat deja la telefon cu mai mulţi şefi de stat şi de guvern încă de vineri seara, inclusiv cu Emmanuel Macron, sau cu preşedinţii american Joe Biden şi ucainean Volodimir Zelenski.

Keir Starmer i-a asigurat pe ultimii doi de susţinerea britanică "de nezdruncinat" a Ucrainei.

Începând de săptămâna viitoare el va face primii paşi pe scena internaţională, la summitul care marchează 75 de ani de la înfiinţarea NATO, la Washington.

Însă triumful Partidului Laburist nu urmează să fie lipsit de asperităţi.

Supermajoritatea sa a fost obţinută cu mai puţine voturi decât la înfrângerea sa, în 2019, într-un scrutin împărţit. Doar unul dintre trei alegători l-a votat.

Parlamentul a fost total remaniat.

Partidul Conservator (Tories), înfrânt grav, a pierdut 251 de mandate şi mai are doar 121 de deputaţi. El începe o nouă fază delicată.

Fostul premier Rishi Sunak a anunţat că urmează să demisioneze în curând din postul de lider al Tories, după organizarea procesului de succesiune.

Partidul Liberal Democrat (Lib-Dem, centru) redevine a treia forţă, cu 71 de mandate - un record-, iar separatiştii scoţieni (SNP) scad de la 48 la nouă deputaţi.

Un adevărat şoc politic este ascensiunea Partidului Reform UK (antimigranţi şi antisistem), condus de figura dreptei dure Nigel Farage. El intră în Parlament cu doar cinci deputaţi, însă a sedus peste 14% dintre alegători.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb