Actualizare 18:17 Ministerul Sănătăţii: "Corpul de control va merge la Spitalul Colţea"
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS), Laurenţiu Colintineanu, a precizat astăzi, în legătură cu incidentul de la Spitalul Colţea din Capitală, în care un pacient şi doi medici au fost electrocutaţi în timpul unei intervenţii chirurgicale, că este o situaţie anormală, iar managementul eficient al unei unităţi sanitare nu ar trebui să permită un asemenea lucru, potrivit unor surse din presă.
"Acest management al unităţii, respectiv la Spitalul Colţea despre care vorbim, este în subordinea Administraţiei Spitalelor Municipiului Bucureşti, respectiv în subordinea autorităţilor locale, adică Primăria Generală a Capitalei. Aceste două autorităţi sunt primele care au atribuţii şi răspunderea să verifice şi eventual să sancţioneze managementul unei unităţi aflate în subordinea lor", a declarat Colintineanu.
El a adăugat că acest lucru nu înseamnă că Ministerul Sănătăţii este "impasibil, că nu îi pasă, că nu-l interesează sau că şi-a luat mâna" de pe spitale, precizând că MS va face un control la Colţea în cel mai scurt timp.
"Departe de noi această atitudine şi departe de realitate aceste afirmaţii şi vreau să spun asta cât se poate de clar: Nu e normală situaţia, regretăm situaţia în care au ajuns pacienţii şi medicii. Există anumite restrângeri apropo de verificări, în sensul în care DSP Bucureşti nu are electricieni sau aparatură medicală să meargă să verifice dacă firele sunt încurcate sau dacă siguranţele sunt puse bine. De asemenea, Corpul de control al ministrului Sănătăţii se află în aceeaşi situaţie, singurele lucruri pe care le poate verifica sunt derularea contractelor de achiziţii şi de mentenanţă. Este posibil şi luăm în calcul includerea acestei tematici la controlul pe care l-am anunţat deja de multă vreme, la Spitalul Colţea", a arătat Colintineanu.
Potrivit acestuia, controlul a fost întârziat de procedurile legale în vigoare care prevăd că membrii Corpului de control al MS nu intră într-un spital care nu este în subordinea directă a sa, fără un reprezentant al autorităţilor locale şi fără hârtiile aferente.
"Această hârtie a sosit, controlul urmează să fie organizat în cel mai scurt timp şi urmează să luăm în considerare să fie introdusă şi verificarea acestor documente şi contracte în tematica viitoare", a susţinut Colintineanu.
Întrebat de câte ori i s-a refuzat MS punerea la dispoziţie a unui membru din administraţiile locale atunci când se intenţiona un control la un spital, el a spus că nu a existat un refuz în mod concret, ci nu s-a primit răspuns.
"Au existat două, una a primit răspuns favorabil după preluarea mandatului de către noua conducere a Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti. În alt caz nu am primit răspuns şi s-a făcut o nouă adresă", a mai spus Colintineanu, conform aceloraşi surse.
(M.I.)
-------
Doi medici de la Spitalul Colţea şi pacientul pe care îl operau au fost electrocutaţi astăzi în timpul intervenţiei, de un electrocauter defect.
Medicul Florin Chirculescu, care a vorbit cu medicul chirurg accidentat, a declarat: "Medicul operator principal este la Reanimare, are probleme cardiace. Pacientul are tulburări de ritm cardiac, de asemenea. E nevoie de asemenea păţanii cumplite care să ne arate că medicii şi pacienţii suportă împreună dezastrul din sistemul nostru sanitar", potrivit Digi24.ro.
Florin Chirculescu a menţionat că un medic care a atras atenţia asupra aparatelor foarte vechi, acum doi ani, a avut probleme cu conducerea din această cauză. Este vorba de un caz separat, un chirurg din Ploieşti.
Medicul a adăugat: "Fundamental este o problemă de proastă finanţare la care, fără îndoială se adaugă în unele situaţii şi un management deficitar. Nu este normal să lucrezi cu un aparat care are 1.000 de ore prevăzute prin cartea lui tehnică, iar tu să-l foloseşti, 5.000, 6.000 de ore. Să-l repari, sau să găseşti o modalitate prin care să-l repari, pentru că ştii că nu îl vei primi din nou pentru că nu există bani pentru el."
"Mi-aş dori să văd că lucruile sunt altfel. Nu am cum să ştiu ce se va întâmpla, dar sper ca acest accident.... Aş vrea să văd ca i se dau urmările necesare. Nu se poate lucra în condiţiile acestea", a menţionat medicul.
Accidentul s-a petrecut în timpul unei intervenţii chirurgicale. În sala de operaţii erau chirurgul, medicul rezident, o asistentă şi pacientul. Incidentul s-ar fi produs din cauza unui electrocauter defect. În nenumărate rânduri, asociaţiile de pacienţi, dar şi sindicatele medicale au avertizat în legatură cu aparatele vechi care trebuie înlocuite, însă în majoritatea spitalelor nu s-a luat nicio măsură.
Cei trei răniţi sunt acum în stare bună, internaţi la spitalul Coţea. Conducerea acestui spital va demara o ancheta internă pentru a vedea exact cum s-a petrecut acest eveniment, notează sursa citată.