Medvedev: "Gazprom nu a redus livrările de gaze către Europa"

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 septembrie 2014

Medvedev: "Gazprom nu a redus livrările de gaze către Europa"

Moscova nu şi-a redus livrările de gaze naturale spre Europa, a declarat directorul general adjunct al Gazprom, Alexandr Medvedev, citat de Reuters. Mai multe state europene printre care şi România au anunţat recent că au înregistrat o diminuare a cantităţilor livrate de Rusia.

Medvedev susţine că Gazprom a început să-şi umple depozitele din Rusia şi Europa pentru a evita orice efecte negative care ar putea apărea în situaţia în care Ucraina va începe să deturneze o parte din gazele naturale ruseşti destinate Europei. Domnia sa a subliniat: "Nu ne-am redus livrările. Ucraina nu a pompat suficiente gaze în depozitele sale şi deşi consumul lor a scăzut ar putea apărea situaţii în care Ucraina va deturna o parte din gazele exportate. Am putea fi nevoiţi să livrăm cantităţi suplimentate de gaze din depozitele noastre ruseşti şi europene".

Alexandr Medvedev consideră că sancţiunile impuse Rusiei de către statele occidentale nu vor avea niciun efect asupra Gazprom deoarece compania poate să înlocuiască toate materialele importate din Occident. "Noi importăm doar 10% din echipamente iar restul este furnizat de producătorii ruşi', a completat Medvedev, care afirmă că "nu există niciun caz în istorie când sancţiunile au avut succes".

Gazprom nu estimează creşteri de preţ pentru gazele livrate Europei

Gazprom estimează, pentru 2015, livrarea către Europa a unui volum de gaze similar cu cel din 2014, la un preţ mediu care nu va fi mai mare decât cel din acest an, după cum a declarat Alexander Medvedev , directorul general al gigantul rus. Astfel, Rusia ignoră eforturile Uniunii Europene (UE) de a-şi diversifica sursele de aprovizionare, potrivit Reuters.

La începutul acestei luni, Gazprom şi-a redus estimările privind exporturile sale de gaze naturale spre Europa în 2014 până la 157 miliarde metru cubi, faţă de 158,4 miliarde metri cubi cât preconizase. Preţul mediu al gazelor naturale livrate de Gazprom în 2014 era estimat la 350 de dolari/1.000 mc. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei 162,7 miliarde metri cubi de gaze via Ucraina, Belarus şi Turcia.

O nouă rundă de negocieri între UE, Rusia şi Ucraina va avea loc în data de 26 septembrie la Berlin, în încercarea de a soluţiona divergenţele dintre Moscova şi Kiev privind livrările de gaze. Rusia a sistat pe 16 iunie alimentarea cu gaze a Ucrainei, susţinând că i se datorează plata a peste 4 miliarde de dolari pentru facturile restante. Kievul nu acceptă să plătească noul tarif de 385 de dolari/ 1.000 mc şi încearcă acum să compenseze lipsa gazului rusesc prin importuri de la partenerii europeni cu ajutorul unui sistem de inversare a fluxurilor prin conductele folosite pentru transportul gazelor dinspre Rusia şi Ucraina către UE.

Almunia pregăteşte acuzaţiile la adresa Gazprom de încălcare a legilor concurenţei

Reglementatorul european este pregătit să formuleze acuzaţiile împotriva Gazprom, care s-ar face vinovat de comportament anticoncurenţial pe piaţa gazelor, susţine Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenţă.

Investigaţia a durat doi ani, Gazprom fiind acuzat că a încărcat facturile clienţilor din Estul Europei împiedicând accesul competitorilor săi. Almunia a precizat doar că pregăteşte documentele acuzatoare pe care să le trimită gigantului rus.

Între timp, comisarul european al energiei, Günther Oettinger, a făcut apel la Rusia să nu utilizeze gazul ca armă pentru a face presiuni asupra Ucrainei. Domnia sa a pledat pentru o soluţie "provizorie" cu Moscova în această problemă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ca orice info tendentioasa romaneasca cu rautati la adresa Rusiei, se adevereste a fi tipic dimboviteana, asa cum a devenit si politica licuriciului de peste ocean! Un lokum maro!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb