Compania petrolieră britanică "Melrose Resources" a anunţat, ieri, că îşi va concentra activităţile de explorare petrolieră pe noi prospecţiuni din România, Bulgaria şi Turcia, în paralel fiind interesată să se retragă de pe piaţa din SUA, trans-mite BBC, potrivit Agerpres.
Compania cu sediul la Edinburgh şi-a informat acţionarii că a câştigat dreptul de a explora un perimetru de 2.000 de kilometri pătraţi în apele teritoriale ale României. Perimetrul include şi o zonă unde a fost descoperit petrol, dar nu a fost extras.
"Melrose" intenţionează să cheltuiască 40 de milioane de lire sterline în primii trei ani ai concesiuni şi va avea o participaţie de 80% într-un joint-venture cu "Petromar" Resources.
"Suntem încântaţi că am câştigat licitaţia pentru blocurile offshore din România şi aceasta reprezintă un punct de cotitură pentru compania noastră în încercarea de a face din România o zonă cheie pentru inves-tiţiile pe termen lung", a declarat directorul general al "Melrose Resources", David Thomas.
"Suntem, de asemenea, mulţumiţi de progresele realizate cu lucrările de explorare din Bulgaria şi Turcia", a adăugat Thomas.
"Melrose Resources" a mai informat că este interesat să-şi vândă operaţiunile din Texas şi New Mexico pentru a se putea concentra pe pros-pecţiunile din România, Bulgaria, Turcia şi Egipt. Compania a estimat că aceste proceduri se vor întinde pe o perioadă de şase până la nouă luni.
Anul trecut, "Melrose Resources" a realizat o cifră de afaceri de 150 de milioane de lire sterline şi o producţie medie de aproximativ 39.000 de barili de petrol pe zi. Compania a realizat un profit înainte de taxe de 20 de milioane de lire sterline.
Agenţia naţională a resurselor minerale a anunţat luni că a atribuit două concesiuni de exploatare petrolieră în platoul continental al Mării Neagre recuperat în urma deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie. ANRM a estimat că va fi nevoie de cinci până la şase ani şi de investiţii de mai multe zeci de milioane de euro pentru ca aceste resurse să poată începe să fie exploatate.
În urma deciziei din luna februarie 2009, CIJ a acordat României o suprafaţă de 9.700 de kilometri pătraţi din cei aproximativ 12.400 de kilometri pătraţi disputaţi cu Ucraina. Potrivit experţilor, zona ar conţine aproximativ 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale şi 10 milioane tone de petrol.