MEMORANDUM ÎNTRE ROMARM ŞI COMPANIA HANWHA Obuziere autopropulsate coreene pentru Armata Română

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 7 februarie 2023

"Sperăm ca în cursul acestui an - aceasta este provocarea pe care le-o adresez celor de la Romarm şi celor de la Hanwha - vom putea veni cu un plan investiţional, cu transfer de tehnologie şi ne vom putea reîntâlni pentru a agrea proiectul concret care urmează să fie realizat în România", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, ieri, cu prilejul semnării memorandumului. (Sursa foto: facebook / Ministerul Economiei)

"Sperăm ca în cursul acestui an - aceasta este provocarea pe care le-o adresez celor de la Romarm şi celor de la Hanwha - vom putea veni cu un plan investiţional, cu transfer de tehnologie şi ne vom putea reîntâlni pentru a agrea proiectul concret care urmează să fie realizat în România", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, ieri, cu prilejul semnării memorandumului. (Sursa foto: facebook / Ministerul Economiei)

Compania Romarm şi compania sud-coreeană Hanwha au încheiat ieri un memorandum prin care cele două ar urma să producă obuziere autopropulsate K9 pentru Armata Română, în cazul în care Ministerul Apărării Naţionale va decide achiziţionarea acestui tip de echipament, care, sub diverse variante, face parte din dotarea forţelor militare turce, finlandeze, estoniene, poloneze, australiene şi indiene, dovedindu-şi utilitatea chiar şi în conflictul din Ucraina.

"Astăzi marcăm un prim moment în începerea colaborării unei companii din Coreea de Sud, din industria de apărare, şi compania Romarm. După vizita efectuată în decembrie 2022 în Coreea de Sud cu Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi prim-ministrul Nicolae Ciucă, facem un prim pas în dezvoltarea acestei colaborări. Industria de apărare românească îşi doreşte semnarea unor parteneriate care să ducă la crearea unor echipamente, produse, servicii pentru Ministerul Apărării Naţionale dar şi pentru acoperirea necesităţilor din domeniul apărării în ţările NATO. Ne dorim ca această colaborare să înceapă imediat, colaborarea industrială dintre compania Romarm sau subsidiarele acesteia şi firma Hanwha să se realizeze pentru crearea în ţara noastră a capabilităţilor necesare Ministerului Apărării Naţionale. În cadrul colaborării cu MApN vom discuta despre aceste oportunităţi şi vom avea posibilitatea să detaliem concret, după o evaluare corespunzătoare, care sunt locaţiile, capabilităţile şi ce vom putea oferi în comun. Sperăm ca în cursul acestui an - aceasta este provocarea pe care le-o adresez celor de la Romarm şi celor de la Hanwha - vom putea veni cu un plan investiţional, cu transfer de tehnologie şi ne vom putea reîntâlni pentru a agrea proiectul concret care urmează să fie realizat în România", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, ieri, cu prilejul semnării documentului respectiv.

Domnia sa a precizat că primul contract va fi semnat în momentul în care MApN va decide să achiziţioneze astfel de produse şi a menţionat că ambele părţi sunt pregătit pentru o cooperare industrială, evaluarea acestei cooperări urmând a se face şi în funcţie de necesităţile din regiune.

"Firma Hanwha este activă în mai multe sectoare din domeniul apărării: aviaţie, muniţie, pulberi, etc.. Dacă vom dezvolta împreună aceste capabilităţi în România, vom iniţia şi modificări legislative care să ne dea posibilitatea să furnizăm echipamente către alte ţări din Uniunea Europeană sau către state terţe. Prin aceste cooperări industriale ne dorim să atragem în industria de apărare forţă de muncă nouă pe care să o putem califica în acest domeniu. (...) Cei de la Hanwha vor vizita Uzina Mecanică Bucureşti, dar probabil că vor merge şi la Uzina Automecanica Moreni, şi la alte companii din subordinea Romarm cu prilejul vizitelor viitoare", a spus Florin Spătaru.

Obuzier autopropulsat de 155 milimetri

Reprezentanţii companiei sud-coreene au afirmat că Hanwha este pregătită să producă orice echipament necesar industriei de apărare din ţara noastră, firma respectivă oferind atât armament pentru forţele terestre, cât şi pentru forţele aeriene.

"În ceea ce priveşte oferta pentru ţara dumneavoastră, aceasta se referă la producţia obuzierelor autopropulsate K9", a declarat Jai-Il Son, preşedinte şi CEO al companiei Hanwha Aerospace.

Excelenţa Sa Kap-Soo Rim, ambasadorul Coreei de Sud la Bucureşti a arătat: "Este vorba despre un parteneriat din care vor beneficia ambele companii şi, în final, ambele state. Este primul pas care sperăm că va deschide cooperarea şi în alte domenii de activitate. Din păcate, deşi relaţiile politice dintre cele două state datează din 1990, relaţiile economice, comerciale se află la un nivel foarte scăzut şi asta nu mă mulţumeşte. Scopul meu este să promovez relaţiile comerciale dintre cele două state. În cadrul noului parteneriat, România va contribui financiar, Coreea va contribui financiar şi vă asigur că banii vor fi cheltuiţi eficient, în beneficiul ambelor state".

K9 Thunder este un obuzier autopropulsat de 155 milimetri, care a fost upgradat la varianta K9A1, ce va cunoaşte în curând o nouă upgradare (K9A2), noul model fiind în testare. Anul trecut, obuzierele autopropulsate K9 au deţinut 52% din piaţa globală în acest domeniu.

Obuzierul este amplasat pe o caroserie dotată cu un motor de 1000 de cai putere şi este instalat pe un şasiu cu suspensie hidropneumatică. Vehicului cântăreşte maximum 52 tone şi are o viteză maximă de 67 kilometri pe oră, fiind apt să funcţioneze în diferite condiţii de teren, inclusiv deşert, zăpadă, junglă şi munţi.

Obuzierul autopropulsat K9 poate fi desfăşurat şi ca artilerie de coastră pentru ţinte de suprafaţă. Este dotat cu un tun de 155 milimetri lungime, de calibrul 52 milimetri, cu o rază de tragere maximă de 40 de kilometri pentru obuzele K307 sau 54 de kilometri pentru obuzele K315 trase de varianta K9A1 îmbunătăţită. K9 stochează în total 48 de obuze. Asistat de un sistem de alimentare semi-automat, un sistem de control al focului şi sistemul de comandă tactică a batalionului (BTCS), vehiculul poate trage trei obuze în 16 secunde şi şase obuze în 43,3 secunde, conform celor mai recente teste efectuate în septembrie 2022 într-un poligon din Arizona (SUA).

În ceea ce priveşte colaborarea privind aceste obuziere, amintim că bazele ei au fost puse anul trecut, în 23 septembrie, când fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu a semnat în Coreea de Sud o scrisoare de intenţie pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării.

Investiţii în fabricile de pulberi

Comunicatul prin care Ministerul Economiei anunţa evenimentul de ieri se referea la o cooperare industrială dintre Compania Naţională Romarm S.A. şi Hanhwa Aerospace în vederea producţiei în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor şi explozibilor.

Cu alte cuvinte, în afara obuzierelor K9, se doreşte realizarea în ţara noastră şi a muniţiei necesare pentru acest tip de echipament militar, chiar dacă în acest moment niciuna dintre cele două fabrici din domeniu nu mai produce pulberi şi explozibili pentru muniţie.

"România are o companie care se numeşte Fabrica de Pulberi, care nu mai produce pulberi din anul 2004. Am alocat bani pentru modernizarea ei încă din 2022, iar producţia de pulberi pe care dorim să o facem prin proiectele investiţionale care vor fi finalizate în cursul acestui an va fi destinată producţiei de muniţie din ţara noastră şi nu exportului de pulberi. Am alocat în 2022 peste 400 milioane lei şi mai erau 190 milioane lei - bani blocaţi pentru investiţii din anii anteriori. Deci avem aproape 600 milioane lei, plus 200 milioane lei bugetaţi pentru 2023 pentru investiţii în industria de apărare. O parte din aceşti bani au fost alocaţi către cele două companii care au ca obiect de activitate producţia de pulberi - Pirochim Victoria şi Fabrica de Pulberi Făgăraş. Deocamdată nu s-au cumpărat instalaţii de producţie a pulberilor, dar există discuţii cu mai multe companii pentru definitivarea unei oferte privind instalaţiile respective. Nu vă pot da mai multe amănunte pentru că sunt confidenţiale", a declarat, ieri, Florin Spătaru, ministrul Economiei.

El a reiterat că parteneriatul industrial cu compania din Coreea de Sud este dependent de o decizie a MApN. În momentul în care MApN va stabili ce tipuri de echipamente doreşte să achiziţioneze, Romarm şi Hanwha sunt pregătite să investească în industria de apărare pentru crearea acestor capabilităţi, a menţionat Florin Spătaru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb