Meniuri diverse pentru reducerea consumului de carne

Ziarul BURSA #Lifestyle / 4 octombrie 2019

Există o tendinţă la nivel mondial pentru reducerea consumului de carne, unul dintre motive fiind legat de încălzirea globală. Aşa stând lucrurile, s-a constat că meniurile care conţin o varietate mai mare de opţiuni vegetariene şi vegane pot constitui un imbold pentru ca oamenii să aleagă astfel de alimente în locul preparatelor care conţin peşte sau carne, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie. O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge a sesizat că prin dublarea numărului de opţiuni vegetariene din meniuri s-a redus cu 40% - 80% numărul porţiilor din preparate cu carne achiziţionate, fără a fi afectate vânzările totale. În cadrul studiului, specialiştii au analizat 94.000 de opţiuni din meniurile din trei colegii britanice.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că cea mai importantă creştere a interesului pentru preparatele vegetariene şi vegane a fost constatată în cazul subiecţilor care, înaintea de adăugarea mai multor astfel de opţiuni în meniu, aleseseră în mod constant feluri de mâncare pe bază de carne sau peşte. Totodată, studiul a indicat că nu a exis-tat un "'efect de recul'', respectiv alegerea unei cine pe bază de carne după prânzul vegetarian sau vegan. "'Trecerea la o dietă care include în proporţie mai mare plante este una dintre cele mai eficiente modalităţi de reducere a amprentei asupra mediului prin alimentaţie'', a explicat autoarea principală a studiului, Emma Garnett, de la Departamentului de Zoologie al Universităţii Cambridge. Acesta a mai adăugat: "'Înlocuirea unui procent din carne sau peşte cu mai multe opţiuni vegetariene poate părea ceva evident însă, din câte cunoaştem, nimeni nu a testat-o anterior. Soluţii ce par evidente nu funcţionează întotdeauna, însă se pare că aceasta da. Nu spunem că toate localurile şi restaurantele ar trebui să devină vegane peste noapte. Însă, dacă mâncarea ar fi (comparată cu) industria filmului, preparatele vegetariene şi vegane trebuie să primească rolurile principale, iar cele din carne ar trebui să nu mai acapareze lumina reflectoarelor''. Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences. Universitatea Cambridge a eliminat deja din meniul cantinelor sale şi de la evenimentele organizate carnea de vită şi de miel din motive care ţin de protecţia mediului şi a crescut numărul de opţiuni vegetariene. Universitatea a anunţat la începutul acestei luni că, în urma acestor modificări, universitatea a redus cu 10,5% emisiile de carbon ale departamentului de alimentaţie din cadrul Cambridge şi cu 33% emisiile de carbon per kilogram de materie primă.

Carnea de vită a fost interzisă începând din acest an şcolar şi în campusul Universităţii Goldsmiths din Londra în contextul luptei contra schimbărilor climatice. Măsura a determinat o reacţie din partea Uniunii Naţionale a Fermierilor (National Farmers Union - NFU) din Marea Britanie, care a denunţat "'abordarea excesiv de simplistă'' a Goldsmiths şi a încurajat organizaţiile private sau publice, inclusiv universităţile, să sprijine agricultura britanică şi să se aprovizioneze la nivel local.

Un raport al Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), organism ştiinţific sub egida ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorită efectelor activităţii umane, a subliniat în acest an într-un raport stufos că schimbarea obiceiurilor de consum şi de producţie alimentară este una dintre pârghiile pentru a acţiona împotriva încălzirii globale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb