MERKEL LA BEIJING Angela Merkel vrea să-i calmeze pe chinezi în legătură cu zona euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 31 august 2012

Angela Merkel întreprinde cea de-a doua vizită a sa în China în 2012. Potrivit analiştilor, Beijingul consideră că Germania are un rol din ce în ce mai decisiv în criza din zona euro şi Berlinul se impune drept interlocutorul esenţial.

Angela Merkel întreprinde cea de-a doua vizită a sa în China în 2012. Potrivit analiştilor, Beijingul consideră că Germania are un rol din ce în ce mai decisiv în criza din zona euro şi Berlinul se impune drept interlocutorul esenţial.

Premierul Chinei a promis că Beijingul va investi în continuare în zona euro

China vrea să cumpere 50 de avioane Airbus pentru suma de 3,5 miliarde de dolari

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a încercat ieri la Beijing să calmeze "neliniştea" premierului Chinei, Wen Jibao, în legătură cu zona euro, obţinând din partea liderului chinez promisiunea că Beijingul va investi în continuare în zona euro, potrivit AFP. Acest angajament a fost de altfel imediat ilustrat prin semnarea unui contract de către banca de stat a Chinei ICBC pentru achiziţia a 50 de avioane Airbus pentru suma de 3,5 miliarde de dolari.

Cancelarul german se va deplasa astăzi în oraşul chinez Tianjin (nord) ca să viziteze uzina de asamblare a Airbus, în condiţiile în care China şi Germania, primii doi exportatori mondiali, doresc să-şi aprofundeze relaţiile comerciale. Această comandă a fost anunţată în ciuda opoziţiei radicale a Bejingului faţă de taxa pe dioxid de carbon impusă de Uniunea Europeana asupra emisiilor poluante ale transportatorilor aerieni.

Această taxă a determinat Beijingul, la începutul anului, să refuze aprobarea unor comenzi din partea companiilor chinezeşti pentru 45 de Airbusuri (10 superjumbo A380 şi 35 avioane de cursa lungă A330).

Sosită la Beijing în fruntea unei importante delegaţii de miniştri şi oameni de afaceri, Angela Merkel a detaliat, în faţa omologului său chinez, politicile adoptate de Europa pentru a învinge criza din domeniul datoriilor suverane, insistând asupra "voinţei absolute" de a consolida moneda unică. "I-am explicat premierului Wen că sunt în curs de realizare numeroase reforme şi că există o voinţă politică absolută de a replasa euro printre monedele puternice", a subliniat doamna Merkel.

China, a cărei creştere economică se confruntă cu o încetinire netă şi a cărei bursă este la cel mai scăzut nivel al său din ultimii trei ani şi jumătate, suportă contraloviturile dificultăţilor cu care se confruntă Uniunea Europeană, prima piaţă pentru exporturile chineze. "Faptul că am ascultat-o mi-a sporit încrederea. Dar trebuie să spun, cu toată sinceritatea, că aplicarea acestor măsuri nu va fi lină", a comentat Wen Jibao, adăugând: "Criza datoriei europene a continuat recent să se agraveze, provocând preocupări puternice în cadrul comunităţii internaţionale. Sincer, sunt, de asemenea, neliniştit (...) Există două preocupări principale: mai întâi, de a şti dacă Grecia va părăsi zona euro. Apoi, de a şti dacă Italia şi Spania vor lua măsuri de redresare complete.

China este dispusă, cu condiţia unei evaluări prealabile a riscurilor, să continue să investească pe piaţa datoriilor suverane europene".

Germania reprezintă aproape jumătate din exporturile europene către China. Aproape un sfert din exporturile chineze către Uniunea Europeană au ca destinaţie Germania.

În legătură cu un alt subiect sensibil, Angela Merkel a afirmat că speră într-o "soluţie negociată prin dialog" în conflictul comercial dintre societăţile europene din domeniul energiei fotovoltaice şi rivalele lor chineze pe care le acuză de dumping.

Spargerea zonei euro ar şterge 10% din PIB-ul Germaniei

Un colaps total al monedei euro ar şterge 10% din economia Germaniei şi chiar şi ieşirea Greciei din zona euro prezintă riscuri substanţiale la adresa companiilor, a declarat ieri un consilier economic al guvernului german, informează Reuters.

Lars Feld, unul din cei "cinci înţelepţi", un grup de economişti care influenţează dezbaterea publică în Germania, dar au un impact limitat asupra politicilor, a apreciat că estimările făcute recent de grup sugerea­ză că revendicările Germaniei de la zona euro se ridică la aproximativ 3.500 de miliarde de euro.

Lars Feld spune: "Când o bună parte din aceste revendicări intră în default, vor exista insolvenţe în rândul firmelor mici şi mijlocii, iar economia ar fi afectată. (...)Această scădere ar fi echivalentă cu 7-10% din Produsul Intern Brut al Germaniei".

Consilierul economic al guvernului german a mai spus că şi o ieşire a Greciei din zona euro nu ar putea fi făcută fără costuri substanţiale, adăugând că, deşi riscul de contagiune via sectorul bancar s-a redus, există în continuare riscul ca ieşirea Greciei să-i determine pe investitori să se aştepte ca şi alte ţări să facă acelaşi lucru. Mai mulţi oficiali germani au evocat în ultima perioadă posibilitatea de a scoa­te Grecia din zona euro, care este menţinută pe linia de plutire cu ajutorul fondurilor furnizate de partenerii europeni în afara zonei euro. Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel şi aliaţii săi resping această idee.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb