Merkel: "Modificarea datoriei Greciei ar putea fi discutată după evaluarea noului plan de asistenţă"

A.C.
Internaţional / 19 iulie 2015

Merkel: "Modificarea datoriei Greciei ar putea fi discutată după evaluarea noului plan de asistenţă"

Actualizare 20:30

Cancelarul german Angela Merkel a declarat astăzi, într-un interviu, că va fi posibil să se discute despre extinderea maturităţii bondurilor greceşti sau despre reducerea datoriei Atenei după ce prima evaluare a noului pachet de asistenţă se va încheia cu succes, transmite Reuters.

"Greciei i s-a acordat deja o reducere. Am avut o reducere voluntară din partea creditorilor privaţi şi apoi am extins maturităţile o dată şi am redus ratele dobânzilor", a explicat ea pentru postul public german ARD.

"Putem vorbi acum despre astfel de posibilităţi din nou ... odată ce prima evaluare cu succes a programului ce va fi negociat va fi încheiată. Atunci, exact această chestiune va fi discutată - nu acum, ci atunci", a mai declarat cancelarul german.

Preşedintele Francois Hollande propune crearea unui guvern al zonei euro

Preşedintele francez Francois Hollande propune crearea unui guvern al zonei euro, cu un buget specific, precum şi cu un parlament care să asigure controlul democratic, transmite Bloomberg.

Liderul de la Paris a arătat, totodată, că este nevoie de acţiuni pentru ca cetăţenii europeni să recâştige încrederea în proiectul european, afectată de criza din Grecia.

"Dar nu ne putem opri aici. Am propus să reluăm ideea lui Jacques Delors (fost comisar-şef european, n.r.) privind un guvern al zonei euro şi să adăugăm la acesta un buget specific, precum şi un parlament pentru a asigura controlul democratic", a declarat Francoi Hollande.

Preşedintele francez a arătat că cele 19 state membre ale zonei euro au ales să se alăture uniunii monetare pentru că este în interesul lor şi nimeni nu îşi asumă responsabilitatea de a ieşi din ea.

"Această alegere cere o organizare consolidată şi, cu ţările care vor decide, o avangardă. Franţa este pregătită deoarece, aşa cum ne-a arătat Jacques Delors, ea creşte mereu atunci când este la iniţiativa Europei", a mai arătat liderul de la Paris.

(A.C.)

---------------

Actualizare 14:35 Sondaj: "Mai mult de jumătate dintre germani consideră prost acordul planificat cu Grecia"

Mai mult de jumătate dintre germanii chestionaţi într-un sondaj efectuat de YouGov consideră că acordul planificat cu Grecia este prost şi mulţi ar fi preferat ca ţara lovită de criză să iasă din zona euro şi nu să aibă şansa de a obţine un nou ajutor, notează Reuters.

Parlamentarii din Germania, cel mai mare contribuabil la planurile de salvare din zona euro, au dat vineri undă verde blocului monetar să negocieze un al treilea plan de salvare pentru Grecia, care s-ar putea ridica la 86 miliarde de euro pe trei ani.

În sondajul YouGov citat de ziarul german Welt am Sonntag, 56% din respondenţi au considerat prost planul pentru un astfel de acord cu Grecia, iar puţin peste o cincime afirmând că este foarte prost. Doar 2% l-au considerat a fi pozitiv, în timp ce 27% au spus că îl văd oarecum pozitiv.

Sondajul efectuat pe un eşantion de 1.380 germani arată lipsa de entuziasm în cea mai mare economie a Europei faţă de rezultatul votului de vineri, notează Welt am Sonntag, adăugând că, potrivit sondajului, 48% dintre germani ar fi dorit să vadă Grecia ieşind din zona euro.

Doar o treime au spus clar că vor ca ţara să rămână un membru al blocului monedei unice, mai afirmă ziarul.

Un sondaj separat efectuat de institutul Forsa şi publicat vineri a arătat că 53% dintre alegătorii germani vor ca parlamentul să se întoarcă la negocieri, cu 42% contra, transmite Reuters.

Ministrul francez al finanţelor: "Un Grexit temporar nu este posibil"

Ministrul de finanţe francez, Michel Sapin, a îndepărtat ideea omologului său german Wolfgang Schaeuble de a exclude temporar Grecia din zona euro, apreciind că aceasta înseamnă să vorbim "de ceva care nu poate exista", potrivit AFP.

"Am reacţionat foarte puternic" la această sugestie făcută de ministrul de finanţe german Wolfgang Schaeuble. A vorbi de un Grexit temporar înseamnă a vorbi de ceva ce nu poate exista. Fie lăsăm euro, fie rămânem. Dacă există o posibilitate de ieşire temporară, orice uniune monetară este pusă sub semnul întrebării", a afirmat Michel Sapin pentru săptămânalul grec To Vima.

"Un acord este un acord. Trebuie respectat în toate componentele de către toate părţile", a explicat ministrul de finanţe franceze. El a apreciat că după "testul" trecut, premierul grec Alexis Tsipras a "dobândit un statut diferit în ochii omologilor săi europeni".

(A.C.)

------------

Schauble, despre dezacordul cu Merkel privind Grexit: "Dacă cineva mă va forţa să acţionez împotriva voinţei, voi demisiona"

Ministrul Finanţelor al Germaniei, Wolfgang Schauble, cunoscut pentru poziţiile intransigente în negocierile cu Grecia, a admis, într-un interviu acordat pentru Der Spiegel, că are "divergenţe de opinie" cu Angela Merkel "de câteva săptămâni", în contextul negocierilor cu Guvernul premierului grec de extremă-stânga Alexis Tsipras. Schauble a declarat că dacă cineva "ar încerca să exercite constrângere" asupra opiniilor sale, poate merge la preşedintele german Joachim Gauck pentru a-i cere eliberarea din funcţia de ministru.

"Existenţa divergenţelor de opinie este parte a sistemului democratic", a declarat Schauble.

"Depunem împreună eforturi pentru găsirea unor soluţii. Fiecare are rolul lui. Angela Merkel este cancelar, eu sunt ministru de Finanţe. Politicienii au responsabilităţile funcţiilor proprii. Nimeni nu îi poate constrânge", a mai explicat Schauble.

Întrebat de reporterul Der Spiegel dacă se gândeşte să demisioneze, ministrul german al Finanţelor a adăugat: "Nu, de ce credeţi asta? Doamna Merkel şi cu mine avem o constantă: ştim că putem conta unul pe celălalt".

Ministrul german al Finanţelor susţine o ieşire temporară a Greciei din Zona Euro, însă state precum Franţa şi Italia nu sunt deloc de acord cu această măsură. Nici cancelarul german Angela Merkel nu este de acord cu implementarea unui Grexit temporar.

Wolfgang Schäuble, considerat foarte serios în gestionarea bugetului Germaniei, se bucură de o mare popularitate, având o rată de încredere de 72%.

Camera inferioară a Parlamentului Germaniei a aprobat, vineri, noul plan de asistenţă financiară destinat Greciei. Bundestagul, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat planul destinat Greciei cu 439 de voturi pentru, 119 împotrivă şi 40 de abţineri. Cancelarul german, Angela Merkel, ceruse Parlamentului să se pronunţe în favoarea negocierilor pentru ajungerea la un nou program de asistenţă financiară destinat Greciei. Bundestagul a convocat o şedinţă extraordinară pe această temă, în pofida vacanţei parlamentare. Angela Merkel le-a spus parlamentarilor germani că Grecia este dispusă să colaboreze cu creditorii europeni şi că a demonstrat angajamentul de a continua reformele. "Întrebarea este - pe baza a ce v-am spus - dacă pot cere Bundestagului să ofere Guvernului un mandat de negocieri pentru programul de asistenţă financiară destinat Greciei. Răspunsul meu este afirmativ", afirmase Merkel.

Parlamentul de la Atena a aprobat în cursul nopţii de miercuri spre joi, după dezbateri tensionate, principalele condiţii economice stabilite de Guvernul Alexis Tsipras cu liderii Eurogrupului. În favoarea condiţiilor convenite cu Eurogrup au votat 229 de parlamentari, iar 64 s-au pronunţat împotrivă. Şase deputaţi s-au abţinut de la vot, iar unul a absentat.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în zona euro. "Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor în străinătate. Am evitat un plan de strangulare financiară şi de prăbuşire a sistemului bancar. În această bătălie dură, am reuşit să obţinem restructurarea datoriilor", a afirmat premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Eurobarometru: Peste 87% dintre tinerii greci se simt excluşi în ţara lor

Euractiv.ro: Eurobarometru din 2014, al Parlamentului European, privind răspunsul tinerilor din ţările UE la întrebarea dacă se simt excluşi din viaţa economică şi socială în ţările lor.

"Procente maxime sunt atinse în ţări precum: Grecia (87%), Croaţia (84%), Spania (84%). Urmează Cipru (79%), Italia (72%), România (67%), Bulgaria (63%), Ungaria (60%). În toate aceste ţări, media tinerilor care se simt excluşi este peste cea la nivelul Uniunii Europene, de (57%). Ţări sub această medie: Franţa (50%), Olanda (45%), Luxemburg (43%), Belgia (42%), Germania (34%), Danemarca (31%), aceasta din urmă având cel mai scăzut procent", arată site-ul Euractiv.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De pildă, autorul AC, în ediția de ieri, numea publicația satirică Charlie ca fiind atât, doar satirică. Nu a găsit meritoriu de menționat că este catalogată și auto-descrisă ca "far left" sau chiar "radical far left". Acesta este fapt incontestabil. Dar ziariștii nu consideră util de menționat acest lucru cu atât mai mult cu cât ar putea arunca o lumină nefavorabilă în percepția publică. Or, să nu ne atingem de ziariști.

    Dar este simplu și de dorit să punem ștampila ca "extremă stânga" pe un partid cu membri care au opțiuni de la extremă la mai moderat de stânga. Nu dle autor, greșiți în eticheta dv. Acum la putere în Grecia se află majoritatea moderată de stânga a Syrizei (cealaltă și-a exprimat protestul votând nu în parlament pentru acordul de bailout). Orice alte afirmații despre Syriza ar trebui acoperite de fapte ei, nu de corul presei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb