MEŞTESUGARUL / ANUL ACESTA, DE PAŞTE Ouăle încondeiate stau şi ele acasă

Cristina Chiriac
Ziarul BURSA #Companii / 17 aprilie 2020

Ileana Hotopilă, încondeind ouă. (Surse foto: Romania Autentica, acasalaromani.ro)

Ileana Hotopilă, încondeind ouă. (Surse foto: Romania Autentica, acasalaromani.ro)

Criza produsă de noul Coronavirus a lovit puternic în breasla meşteşugarilor, care, tocmai în perioada ce leagă Sărbatorile Pascale cu Sânzienele şi Rusaliile şi când aceştia participau la târguri şi festivaluri cu produsele lor lucrate manual, sunt nevoiţi să oprească orice activitate de acest tip, după ce toate evenimentele de profil au fost amânate.

Şi mai trist este că, cel mai probabil, în acest an nu va mai fi organizat niciun târg sau festival la care să poată participa meşteşugarii, drept pentru care meşterii aşteaptă comenzile lor în mediul online.

Amintim că a cincea ediţie a Festivalul RomânIA Autentică, în forma sa consacrată, a fost amânat, în contextul pandemiei de Covid 19.

Cristina Chiriac, iniţiatoarea festivalului şi preşedintele CONAF, care ne-a prezentat mai jos povestea unei femei meşteşugar ce încondeiază ouă, a precizat: "La începutul anului 2020 am demarat pregătirile pentru cea de-a cincea ediţie a festivalului RomânIA Autentică, ce ar fi trebuit să aibă loc în zilele de 20 şi 21 iunie la Hobiţa, Braşov şi Iaşi. Am sperat până în ultima clipă că vom putea să ne reîntânim şi că împreună vom reuşi să susţinem oamenii tezaur, meşteşugarii şi artizanii. În acest moment ne vedem nevoiţi să amânam evenimentul pentru o dată care va permite să ne strângem mii, aşa cum bine ştiţi deja. Până atunci ne rămâne un singur lucru - să învăţăm cum să îi susţinem în condiţiile actuale. RomânIA Autentică se mută în online!"

Cristina Chiriac

Încondeierea ouălor de Paşte este un obicei străvechi în tradiţia românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credinţelor şi obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească. Ele mai simbolizează sosirea primăverii şi renaşterea naturii. În tradiţia populară românească, ouăle de Paşte sunt considerate un simbol al regenerării şi al purificării, ce protejează animalele din gospodărie.

Ileana Hotopilă este din comuna Ulma, satul Lupcina, judeţul Suceava şi este considerată una dintre cei mai buni meşteri în încondeiatul ouălor din ţară. A arătat lumii întregi lucrările sale, participând permanent la târguri şi expoziţii din ţară şi din străinătate.

Domna Hotopilă spune că atunci când a învaţat să încondeieze ouă se foloseau doar motivele tradiţionale bătrâneşti care sunt păstrate şi astăzi cu sfinţenie, cum ar fi calea rătăcită, coarnele berbecului, vârtelniţa, brâul Maicii Domnului, crucea Paştelui, trifoiul, steaua, grebla şi altele.

Încondeiatul ouălor nu se face oricum, ci are mai multe fazele de lucru. După ce se pregătesc ouăle, se face o gaură mică prin care se scoate conţinutul, se spală, se usucă şi apoi se începe încondeierea. Se trasează modelul cu ceară neagră, după care se coloareză. Mai întâi se lucrează pe alb, apoi se face galben şi se dă din nou cu ceară, urmează roşu şi, la final, se ţine oul deasupra becului pentru a încălzi ceara şi a se şterge de pe ou. Modelele cu ceară în relief se pictează direct pe ou şi se lasă ceara acolo. Ileana Hotopilă ne spune că aceasta este o tehnică tradiţională mai nouă şi este foarte apreciată de clienţi. Unealta cu care se încondeiază ouăle se numeste "chişiţă".

Doamna Hotopilă are o poveste de viaţă impresionantă. Mama ei a învăţat-o de mică să coase şi să ţeasă la stative, însă încondeiatul ouălor a fost meşteşugul pe care l-a iubit încă de la varsta de zece ani, fiind învăţat de la matuşa sa.

Ileana Hotopilă s-a căsătorit la vârsta de 18 ani şi a născut 14 copii - şapte fete şi şapate baieti -, iar în noiembrie 1998, fiind însărcinată în luna a şasea cu al 14-lea copil, a rămas văduvă, pierzându-şi soţul într-un accident rutier.

Astfel, a rămas singură cu 14 copii, dar încondeiatul ouălor a ajutat-o să depăşească greutăţile şi să îşi crească singură copiii. Încondeiază ouă tot timpul anului şi doar când are de lucru prin gospodărie face pauză. I-ar fi plăcut să poată împărtăşi această tehnică mai multor copii, însă nu a putut deveni profesoară la şcoală pentru că a făcut doar opt clase.

În fiecare an, în ajunul sărbătorilor de Paşte, doamna Ileana Hotopilă putea fi găsită la târgul de Florii organizat de Muzeul Ţăranului Român (MŢR), dar şi în timpul anului la multe alte târguri şi festivaluri din ţară, cum ar fi festivalul RomânIA Autentică organizat de Sânziene la Braşov. Anul acesta, însă, din cauza situaţiei create de Coronavirus, toate evenimentele au fost anulate, lucru care îi afectează foarte mult pe mesteşugarii din întreaga ţară. Până când situaţia va reveni la normal, iar meşteşugarii noştri vor putea să îşi etaleze din nou produsele trudite cu drag, aceştia aşteaptă comenzile celor interesţi prin metodele moderne de comunicare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iohannis ar trebui să o decoreze "Mama eroină". Cu 14 copii, văduva si cu așa talent este enciclopedie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb