Meta Management Team cere 23,7 milioane lei de la Meta Management Trust, în instanţă

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 februarie

Meta Management Team cere 23,7 milioane lei de la Meta Management Trust, în instanţă

English Version

Meta Management Team (MMT) a dat în judecată Meta Estate Trust, holding ce activează în domeniul imobiliar, în urma deciziei adunării acţionarilor din decembrie anul trecut, prin care s-a constatat încetarea contractului de management dintre MMT şi Meta prin voinţa unilaterală a companiei, conform unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

De asemenea, MMT care plata sumei de 23,7 milioane de lei de la Meta Estate Trust, reprezentând 30% din valoarea companiei.

În data de 7 decembrie a anului trecut, adunarea generală a acţionarilor Meta Estate Trust a respins numirea Meta Management Team, prin reprezentantul permanent Teodor-Cristian Cartianu, în calitate de membru al Consiliului de Administratie al companiei, pentru un mandat de patru ani, începând cu data de 27 ianuarie 2024.

Anterior, Meta Management Team notificase societatea că, în cazul în care nu va mai ocupa un loc în boardul holdingului imobiliar, va invoca dispoziţiile clauzei agreate în contractul de management, încheiat în martie 2021. Conform acestora, în ipoteza denunţării contractului înainte de expirarea perioadei contractuale, Meta Management Team poate cere daune-interese în cuantum de 30% din valoarea Meta Estate Trust.

Potrivit documentelor de la BVB, obligaţia asumată în martie 2021 se referea la menţinerea contractului de management pentru o perioadă de zece ani, care expira în data de 31 martie 2031.

Conform ultimului comunicat de la bursă, noul Consiliu de Administraţie al Meta Estate Trust, al cărui mandat a început la data de 27 ianuarie 2024, are ca prioritate rezolvare litigiului cu Meta Management Team.

"Membrii Consiliului de Administraţie au primit mandat în acest sens din partea acţionarilor şi sunt pe deplin pregătiţi pentru acest demers. Aceştia vor căuta cea mai bună soluţie de rezolvare, care protejează investiţia acţionarilor şi şi-au exprimat încrederea în succesul demersului început", se arată în raportul de la BVB.

Conform documentului, la prima întâlnire a noului Consiliu Meta Estate Trust a fost aleasă casa de de avocatură care va reprezenta compania; a fost iniţiată analiza pe fondul contractului din momentul încheierii acestuia între Meta Management Team şi Meta Estate Trust pentru a putea identifica dacă a fost oneros pentru companie şi acţionari; a fost demarată explorarea scenariilor de gestionare, pe cale amiabilă sau în justiţie.

De asemenea, compania a anunţat că, în şedinţa din data de 30 ianuarie, a fost aleasă societatea Cert Master Standard prin reprezentantul permanent Laurenţiu Mihai Dinu, în calitate de preşedinte al Meta Estate Trust.

Consiliul de Administraţie al companiei este compus din Ilinca von Derenthall, Dumitru-Daniel Popa, Alexandru Voicu, societatea Cert Master Standard prin reprezentantul Laurenţiu Mihai Dinu şi Adivi Estate prin reprezentantul Adrian Vasile Viman.

Pentru primele nouă luni ale anului trecut, Meta Estate Trust a raportat venituri din exploatare de 8,4 milioane de lei, cu 9% sub cele din acelaşi interval al anului anterior, în vreme ce profitul net s-a ridicat la aproape 7,1 milioane lei, cu 90% peste cel aferent perioadei ianuarie-septembrie 2022.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ma astept la o scadere abrupta a pretului. Adica oe pietele civilizate, in SUA sau in Europa de Vest, o asemenea stire duce la caderi de peste 20 % direct in pre-market.

    1. asta daca mai lasa cineva ordin de cumparare, nu stiu cine s-ar mai baga

      evident ca nu scade cat ar trebui ... -1 % ? e penibil ... in America pentru nimicuri scad cate 10 % mai mult ... Bayer cand a avut de scandalul cu despagubirile in cap s-a dus...

      daca se ajunge la un settlement nu e asa mare buba...inceteaza cu aberatiile

      Poate miza pe o scadere mare pentru ca voia sa cumpere la discount ....

      nu exclud aceasta varianta, insa revin cu niste info mai obiective:

      1. toata situatia e de mult cunoscuta de maj actionarilor, pe la aga au cvorum imens, deci au masa, lumea e interesanta si stie situatia companiei 

      2. sunt niste lupte de putere care nu fac bine nimanui, vedem daca vor sa plateasca cu propriul sange (deprecierea propriilor actiuni) doar cu pretul ca o tabara sa-i demonstreze alteia ca e mai smechera. Lucrul asta nu e deloc strain de alte companii. 

      3. pare ca contractul de management se indreapta impotriva celor care l-au gandit/facut, nu au prevazut un astfel de scenariu. 

      4. compania a facut profit, a dat dividende, majoritatea sunt happy 

      5. schimbari frecvente in conducere, cam ca la echipele de fotbal, o reteta patentata, nush cat de bine se preteaza in imobiliare, eu la fotbal ma pricep, la imobiliare nu. 

      6. Problemele din piata (piata de capital a scazut super mult in incredere in 2022) au facut ca aceasta companie sa atraga mult mai putin capital la ipo decat sperau, asadar pleaca cam de jos, li s-a mai taiat avantul, va fi mai greu sa se mute pe principala (iti trb 200 mil capitalizare, ia ganditi-va). Va mai sta ceva timp pe aero. daca conflictele se rezolva pot sa o scoata la mal, daca nu, va taragana in procese si tergiversari, iar interesul pentru ea se va stinge - ceea ceva duce la ceea ce se intampla deja azi (mult mai mare interes la vanzare, oameni care au luat prin pp si nu mai stiu cum sa fuga/lichideze). Daca se trezesc si lasa sabia jos se poate, de asemenea ar fi bine sa apara mai multa concurenta (gen inca 10 firme la fel pe aero) ca sa ii motiveze, dar asta e o utopie. Desi romania s-a dezvoltat in ultimii 34 ani, viteza e lenta, legile sunt ramase in urma, greu de aplicat, gandirea inclusiv a antreprenorilor e ramasa in timp (inclestare, lupta de putere, etc). 

    Lupte de putere...totul despre bani,nu ptr acționari Meta vs Meta,dar nu Facebook.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb