MF: "Tarifele poliţelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024"

T.B.
Ştiri utilitare / 28 martie

MF: "Tarifele poliţelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024"

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanţelor şi elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungeşte cu trei luni perioada de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, remis redacţiei.

Măsura este necesară pentru a combate creşterea excesivă a preţurilor şi stabilizarea graduală a pieţei de asigurări RCA, în vederea evitării efectelor negative în alte sectoare ale economiei, conform sursei.

Potrivit comunicatului, "Am decis să venim cu această soluţie temporară, dar vitală pentru şoferi, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto care se traduc printr-o piaţă caracterizată de un dezechilibru între cerere şi ofertă", a explicat ministrul Marcel Boloş.

Reamintim că tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea ca acestea să fie ajustate cu un procent de maximum 6,8%. Tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii, informează sursa.

Comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, transmite Ministerul.

Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi tariful mediu practicat de reprezentanţele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto şi se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic, arată datele comunicatului.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile mai sus menţionate este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către unităţile Poliţiei Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparaţie eliberat de către asigurătorul RCA. Termenul va putea fi prelungit numai cu aprobarea asigurătorului RCA în situaţii justificate, probate cu documente, potrivit sursei.

În cazul vehiculelor care se încadrează în situaţia de daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr.132/2017, cu modificările şi completările ulterioare. În acest caz, valoarea despăgubirii reprezentând acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat, nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat, relatează sursa citată.

În prezent, pe piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi, astfel că la data de 31 decembrie 2023 din numărul total de vehicule din parcul naţional auto, respectiv 10.333.293, erau asigurate un număr de 7.053.399 de vehicule, se mai arată în comunicat.

Este important de menţionat că în perioada ianuarie - martie 2024 a fost înregistrat un număr de peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraţilor cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2.600 de astfel de asiguraţi, potrivit MF.

O astfel de situaţie are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 31 martie 2024, dată la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr.1326/2023, conform datelor din comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu stiu ce plafonare este acum pentru ca am platit asigurarea pe 1 an cu cateva sute de lei mai scumpa ca anul trecut. Aceasta plafonare pare sa fie mai mult fictiva pentru ca in realitate politele au crescut. Conform ecomunicate.ro ar fi trebuit sa fie plafonate de la inceputul anului. Dar se pare ca nu sunt singurul in aceasta situatie.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb