MFP a atras suma vizată prin obligaţiuni scadente în 2016

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 iulie 2012

Randamentul a continuat să crească

Randamentele plătite de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la licitaţiile pentru titluri de stat continuă să urce, costurile de împrumut pentru obligaţiuni cu scadenţa în ianuarie 2016 majorându-se de la 6,28% la 6,41%, iar sumă împrumutată a fost de 400 milioane lei, exact cât urmărea instituţia.

Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 400 milioane de lei, iar băncile au subscris titluri de 1,1 miliarde lei, potrivit Mediafax.

În licitaţia din luna iunie, administratorii datoriei publice au atras 94,6 milioane lei prin vânzarea de titluri similare, un sfert din suma indicativă, la un randament de 6,28%.

Secretarul de stat în MFP Cristian Sporiş a afirmat la început săptămânii că randamentele au cres-cut din cauza situaţiei încordate de pe pieţele financiare europene, a structurii lichidităţilor din sis-temul bancar şi tensiunilor politice din România.

El a amintit că Ministerul Finanţelor a atras finanţări la costuri în scădere în prima parte a anului, când a aplicat un program de prefinanţare pentru a profita de randamentele în scădere la minime istorice pentru aproape toate maturităţile.

Trendul s-a inversat în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 37,35 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în iulie 2,25 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, sub valoarea programată pentru luna iunie, de 3,5 miliarde lei.

Deşi pentru luna iunie a programat licitaţii de 3,5 miliarde lei, Trezoreria a reuşit să împrumute doar 1,4 miliarde lei, în condiţiile în care randamentele cerute au crescut, în principal ca urmare a incertitudinilor privind zona euro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb