MFP a publicat propunerea oficială pentru o nouă modificare a Codului fiscal

V.D
Macroeconomie / 9 martie 2018

MFP a publicat propunerea oficială pentru o nouă modificare a Codului fiscal

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat propunerea oficială pentru o nouă modificare a Codului fiscal, privind persoanele fizice autorizate (PFA) şi alte persoane fizice care obţin venituri din activităţi independente, drepturi de autor, chirii.

Prin noul proiect de Ordonanţă de urgenţă privind măsuri fiscal - bugetare şi pentru modificarea unor acte normative se prevede printre altele retienerea la sursă a taxelor pentru drepturile de autor şi introducerea unei declaraţii unice, se arată în propunerea oficială a MFP.

În litere mari, MFP susţine că proiectul său urmăreşte:

- reducerea numărului de declaraţii depuse la organul fiscal de persoanele fizice care desfaşoară activitati economice sau realizeaza unele categorii de venituri, de la 7 formulare (D200, D201, D220, D221, D600, D604 şi D605) la o Declaraţie unică pentru persoanele fizice, care sa cuprindă toate informatiile necesare privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate. Declaraţia unică se depune până pe 15 iulie în anul 2018, iar apoi, din 2019 şi mai departe, până pe 31 martie.

- neemiterea deciziilor de impunere pentru plăţile anticipate şi cunoaşterea de către contribuabil a obligaţiilor de plată, fără intervenţia organului fiscal;

- dobândirea calităţii de asigurat de la termenul de depunere a declaraţiei unice sau de la data depunerii acesteia, după caz;

- încadrarea ca plătitor CAS şi CASS în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent.

- din sfera veniturilor din activităţi independente vor fi excluse veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, care vor fi tratate distinct în cadrul unei categorii de venituri separate. Astfel, taxarea acestora se va face cu reţinere la sursă. Persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat care beneficiau de scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din independente, vor fi în continuare scutite de impozitul pe venit şi la drepturile de autor.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă are nevoie să fie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Ulterior, Parlamentul poate modifica din nou prevederile, prin legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceasta ordonanta introduce un nou forfetar la CASS. Cititi cu atentie Art 174 alin (15) din textul proiectului de Ordonanta. Cine realizeaza venituri mai mici decat plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, va plati CASS la 6 salarii minime brute pe tara, indiferent de veniturile pe care le realizeaza. Daca incasezi un dividend de 100 lei in 2018, platesti 10% impozit adica 10 lei si 1140 CASS. Practic ne intoarcem in timp (2010-2015).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb