MFP intenţionează continuarea programului Tezaur în 2020

A.I.G.
Miscellanea / 13 decembrie 2019

MFP intenţionează continuarea programului Tezaur în 2020

Ministerul Finanţelor Publice intenţionează continuarea emisiunilor de titluri de stat pentru populaţie în cadrul Programului Tezaur, precum şi relansarea Programului Fidelis care va asigura distribuirea titlurilor de stat către persoanele fizice prin intermediul băncilor şi listarea acestora la Bursa de Valori Bucureşti, conform Strategiei fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022, potrivit Agerpres.ro.

De asemenea, pentru limitarea riscului de refinanţare, MFP intenţionează să utilizeze operaţiuni specifice de piaţă secundară de tipul răscumpărărilor anticipate sau preschimbărilor de titluri de stat. În acest sens, MFP, împreună cu BNR, urmează să finalizeze cadrul procedural în vederea lansării acestor instrumente.

"În perioada 2020 - 2022, finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale se va realiza echilibrat din surse interne şi externe. MFP va păstra flexibilitatea în ceea ce priveşte momentul accesării pieţelor internaţionale şi volumul emisiunilor externe, ţinând cont de costurile asociate, de considerentele de risc, precum şi de evoluţia pieţei locale. De asemenea, pentru reducerea expunerii la riscul valutar şi de rată de dobândă asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere utilizarea instrumentelor financiare derivate (swap valutar şi swap pe rată de dobândă)", se menţionează în strategie.

Documentul subliniază că, în prezent, Ministerul Finanţelor Publice se află în procesul de elaborare a procedurilor interne pentru stabilirea activităţilor şi măsurilor ce trebuie realizate pentru acoperirea tuturor proceselor specifice tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate, urmând ca anul viitor să negocieze şi să încheie documentaţia specifică (ISDA Master Agreement) pentru utilizarea acestor instrumente, potrivit sursei citate.

Pe termen mediu (2020 - 2022) datoria guvernamentală brută se va situa, conform estimărilor, sub 40% din PIB, în timp ce datoria guvernamentală netă nu va depăşi 33% din PIB.

Conform sursei citate, deţinerile nerezidenţilor în titlurile de stat emise pe piaţa internă s-au menţinut la un nivel relativ stabil pe parcursul anului 2019, acestea înregistrând o valoare de 18,3% la sfârşitul lunii octombrie.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Cînd se pun în vînzare prin posta romana titlurile de stat

    guvernul pnl nu mai vrea sa se imprumute la cetatenii romani?asteptam titlurile si cu o dobanda mai mare ,daca se poate...

    cand se pun in vanzare prin trezorerie -titlurile de trezorerie?

    De ce MFP nu emite titluri de stat pt populație și în valută, euro & dolar ?

    De ce guvernul PNL nu vrea să se împrumute la cetățenii români,așa încât dobanzile sa nu plece din ȚARĂ.Spun pe toate canalele ca vor sa ajute românii.Pai cum?

    1. foarte corect!

    1.De ce nu s-au pus in vinzare deja titluri de stat pentru populatie in acest an? Bine intreaba cineva aici si spune ca romanii nu sint ajutati, dobinda pleaca afara.

    2.De ce nu se emit si in valuta ($ sau Euro) asa cum mai intreaba cineva.? 

    3.E prea lunga perioada de subscriere in cursul unei luni. Ex:01-25 a lunii. Deci o jumatate de luna, mai bine dai banii fara sa primesti dobinda.

    4. In prospectele de emisiuni-sint toate copy-paste, nu se lamureste clar ce se intimpla cu un depozit daca soliciti desfiintarea inaintea scadentei. Se limiteaza doar la cazul decesului titularului/imputernicitului.5.Concluzie: Vai de birt roman saracul/Inapoi tot da ca racul (M.Eminescu) 

    1. incepand cu 2019 toate titlurile de stat se pot rascumpara anticipat fara nici o problema , numai ca se pierde dobanda care daca a fost deja platita se retine din suma rascumparata !!

      Am întrebat Ministerul de Finanțe la începutul lunii februarie 2020(Cu acelasi tip de întrebări pe care le-ai scris și tu) si mi s-a dar raspuns prin E-mail: ,,In acest moment nu putem preciza cand vor fi lansate noi emisiuni de titluri de stat destinate populatiei in cadrul programului Tezaur."

    PNL se imprumuta de la baci si ?????????????????????????????? ???????

    POPULATIA DUPA CE IA VOTAT NU MAI REPREZINTA NIMIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

    1. Corect!

    CIND VASILE CACZTU.., pentru 'POPULATIE''.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb