Masorul meu, Aurel, investitor la Bursă, care are probleme grave cu vederea, a trebuit să facă pe dracul ghem ca să treacă la un apartament de trei camere în loc de două. Împrumutând bani şi jucând la Bursă a reuşit în primăvara lui 2005 să îşi cumpere apartamentul visat. A rămas cu datorii de circa 60.000 lei noi, cu un apartament de vînzare cu două camere şi un portofoliu de acţiuni de pînă în 10.000 lei. S-a chinuit toată vara făcând tranzacţii cu pachete mici de acţiuni, cât îl ţineau brăcinarii. A reuşit să scape de apartament, nu prea bine căci se grăbea să plătească creditorii şi a reuşit să rămână la trasul liniei cu 72.000 lei în septembrie 2005.
S-a apucat vârtos de treabă. Prima mişcare a luat 100.000 acţiuni "Biofarm" (simbol BIOF când societatea încă mai era listată pe piaţa Rasdaq), la preţuri între 0.33 şi 0,37 lei/acţiune. A mai cumpărat 15.000 de acţiuni "Banca Transilvania" (simbol TLV la Bursa de Valori Bucureşti) la preţuri între 1,02 şi 1,04 lei/acţiune. De restul de bani a mai luat acţiuni SNP"Petrom", "Rompetrol Rafinare" şi SIF 5 "Oltenia". Cum "Biofarm" a hotărât să treacă la Bursa de Valori, preţurile acţiunilor sale au crescut rapid în aşteptarea acestei treceri. Masorul meu s-a aventurat într-o speculaţie pe cădere şi a dat 60.000 de acţiuni BIOF la 0,47 lei/acţiune. În aceeaşi zi le-a cumpărat înapoi la 0,44 şi 0,45 lei/acţiune.
Acţiunile "Petrom" le-a luat cu 0,421 şi le-a măritat cu 0,47 lei/acţiune. A investit puţin şi în acţiunile "Amonil" la preţuri între 0,072 şi 0,084 lei/acţiune, pe care le-a vândut cu peste 0,09 lei/acţiune. A mai făcut şi alte speculaţii mai mărunte.
În prima zi când a început tranzacţionarea la Bursă a acţiunilor "Biofarm" (simbol BIO la Bursa de Valori Bucureşti) le-a dat pe toate cu 0,6 lei/acţiune. În aceeaşi zi le-a răscumpărat cu 0,565 - 0,57 lei/acţiune. A repetat de patru ori speculaţia pe cădere pe titlul "Biofarm", cu câştiguri nete pe acţiune între 0,012 şi 0,031 lei.
Să nu credeţi că totul a mers ceas, în câştig. Prietenul Aurel a înghiţit şi două gâlme. A vândut SIF 5 "Oltenia" cu 2,96 lei/acţiune şi a băgat banii în "Elpreco" Craiova la preţuri între 63 şi 72 lei/acţiune. Nu a ieşit la timp şi a fost nevoit să vândă cu 54 lei/acţiune, atunci cînd societatea şi-a răscumpărat acţiunile în vederea părăsirii pieţei de capital. A pierdut 4.000 lei ca să nu rămînă arestat la mâna acţionarului majoritar, care de regulă nu prea suferă de grija minoritarilor, mai ales după ce societăţile se închid şi se retrag de pe piaţă.
A mai luat-o în barbă şi cu nişte acţiuni "Petrom" luate la 0,615 lei/acţiune şi vîndute la 0,565 lei, dar aici s-a revanşat cumpărând de cîteva ori cu 0,55 şi vânzând cu 0,57 lei/acţiune. În septembrie 2006, când acţiunile "Banca Transilvania" (simbol TLV la Bursa de Valori Bucureşti) au avut un prim vârf de preţ la 1,14 lei/acţiune, a vândut tot pachetul de acţiuni deţinute, atât cele cumpărate cu un an în urmă, cât şi cele subscrise la 0,35 lei/acţiune sau cele primite gratuit în cadrul majorării capitalului social.
La comisionul de 0,5 % la care a ajuns, Aurel nu refuză niciun câştig, oricât de mic, căci vorba proverbului, de câştig mic nu moare nimeni.
Numai de pagubă mare se poate muri.
După un an portofoliul prietenului meu a ajuns de la 60.000 lei la 125.000 lei şi îmi închipui că a mai luat şi câte o îngheţată la copil, ca să nu vorbesc cât îl costă medicamentaţia copilului său, cu o gravă problemă de vedere.
Aurel este şi un mare sufletist. Voluntar se ocupă de ajutarea şcolii speciale de nevăzători, contribuie la editarea unei reviste în alfabetul Braille şi la dotarea cu calculatoare, chiar şi se- cond hand, care îi ajută pe copii să înveţe să lucreze pe calculator, fapt care le va da o şansă în plus în viaţă.