Microsoft va renunţa la postul său de observator în consiliul de administraţie al OpenAI, pe fondul supravegherii autorităţilor de reglementare privind inteligenţa artificială generativă în Europa şi SUA, informează news.ro.
Consilierul general adjunct al Microsoft, Keith Dolliver, a scris o scrisoare către OpenAI, marţi seara, spunând că poziţia a oferit informaţii despre activităţile consiliului de administraţie fără a-i compromite independenţa.
Dar scrisoarea, văzută de CNBC, a adăugat că postul nu mai era necesar, deoarece Microsoft "a asistat la progrese semnificative ale noului consiliu".
CNBC a contactat Microsoft şi OpenAI pentru comentarii.
Comisia Europeană a declarat anterior că Microsoft s-ar putea confrunta cu o investigaţie antitrust, în urma analizei pieţei pentru lumi virtuale şi inteligenţa artificială generativă.
Comisia, care este braţul executiv al UE, a declarat în ianuarie că "examinează unele dintre acordurile care au fost încheiate între marii jucători de pe piaţa digitală şi dezvoltatorii şi furnizorii generativi de IA" şi a evidenţiat legătura Microsoft-OpenAI ca o afacere specială, pe care o va studia.
De atunci, Uniunea Europeană a concluzionat că scaunul de observator nu a schimbat independenţa OpenAI, dar autorităţile de reglementare ale blocului caută opinii suplimentare ale terţilor cu privire la acord.
Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe din Marea Britanie are încă îngrijorări.
Microsoft a ocupat un loc fără vot în consiliul OpenAI în noiembrie, în încercarea de a înăbuşi unele dintre întrebările despre interesul Microsoft pentru startup, după o perioadă agitată în care CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a fost concediat, apoi reangajat prompt.
Altman a spus într-o notă adresată personalului de la acea vreme că OpenAI "a făcut în mod clar alegerea corectă de a colabora cu Microsoft şi sunt încântat că noul nostru consiliu îi va include ca observator fără drept de vot".
OpenAI a apărut ca unul dintre cele mai populare startupuri la nivel global după ce şi-a lansat chatbot-ul ChatGPT la sfârşitul anului 2022.
Tehnologia permite utilizatorilor să introducă interogări simple de text şi să obţină răspunsuri inteligente şi creative, care pot duce la conversaţii mai aprofundate.
Microsoft a investit miliarde de dolari în startup, investiţia sa totală crescând la 13 miliarde de dolari.