O familie de tineri, stabilită în urmă cu zece ani într-o comună din Buzău, a reuşit să scoată pe piaţă cel mai bun mied din Europa. Este vorba despre o băutură slab alcoolică obţinută din miere fermentată, cunoscută şi ca "băutura dacilor", care recent a primit medalia de aur la cea mai mare competiţie de profil, organizată în Polonia.
Povestea Cristinei şi a lui Mihai Negoţ a început în 2014, când au primit dar de nuntă cinci stupi de albine. Atunci au decis să renunţe la viaţa de Bucureşti pentru traiul de la ţară şi să încerce experienţa de producător. Mai întâi au scos pe piaţă şapte sortimente de mâncăruri primitive pe bază de miere de albine. Mai exact, folosesc miere de salcâm şi de rapiţă la care adaugă nuci, alune de pădure şi roşcove, cătină şi polen, aronia, fistic, agrişe şi cocos. Apoi au decis să-şi încerce norocul cu o băutură foarte puţin cunoscută în România, dar apreciată peste hotare. Şi au reuşit. În 2022 au lansat primul mied cu alcoolemie scăzută din România, pe care îl produc într-o mică fabrică din comuna Pătârlagele.
"Miedul (numit şi hidromel) este o băutură alcoolică fermentata obţinută din miere naturală de albine, apă şi drojdie, putând trece cu uşurinţă drept un înlocuitor mai rafinat al berii sau, de ce nu, al popularului prosecco. Eu l-am descoperit în Londra, într-o plimbare, la un magazin de băuturi artizanale am găsit o băutură din miere. Am gustat-o, mi-a plăcut foarte mult. Este o băutură între bere şi cidru şi cred că are un potenţial foarte mare mai ales în România, unde este foarte multă miere şi de bună calitate", a declarat Mihai Negoţ, artizanul din spatele acestei băuturi artizanale româneşti.
Tânărul spune că miedul nu este o băutură care se produce greu: "Are un proces tehnologic asemenea berii, iar gustul ca cel al unui vin fructat".
Producţia de mied de la Pătârlagele a început după ce soţii Negoţ au atras o sumă initială de 100.000 de euro, de la bancă şi de la investitori, bani cu care au achiziţionat utilaje şi materii prime. Fabrica produce, în prezent, la jumătate din capacitate, adică circa 4000 de sticle pe lună.
"În primul an am ieşit aproape pe zero. Eu cred că este o piaţă a băuturilor artizanale în creştere, iar noi ne adresam tot lor. Lumea este bucuroasă să guste o băutură din miere de albine, până la urmă cea mai nobilă sursă de zahăr. Unii cunosc miedul din mituri sau poveşti şi sunt curioşi să încerce. Majoritatea cumpărătorilor sunt din oraş, cu nivel de salariu peste medie. 60% sunt doamne, oameni deschişi către nou care îşi doresc să experimenteze. Noi vindem în HORECA, în oraşele Bucureşti, Braşov, Timişoara, Valea Buzăului, băcănii şi magazine online. Vindem şi pe site-ul nostru. Preţul este în funcţie de locaţie: în magazine şi băcănii 15-17 lei, în HORECA 17-25 lei/sticla de 0,33ml", a spus Mihai Negoţ.
Băutura produsă la Buzău a primit recent şi recunoaşterea internaţională, fiind medaliată cu aur la competiţia internaţională Mead Madness Cup, ce a avut loc în Polonia, între 22 şi 24 februarie.
Distincţia obţinută la cel mai mare concurs din domeniu din Europa propulsează România direct pe podiumul internaţional al producătorilor de mied, o poziţie surprinzătoare având în vedere faptul că în ţara noastră piaţa de mied numără foarte puţini producători.
"Acest succes marchează, aşadar, un moment remarcabil pentru mica afacere din Pătârlagele, judeţul Buzău, care odată cu recunoaşterea muncii de către un juriu experimentat, speră să atragă mai mult interes asupra acestui produs alcoolic reinterpretat după una dintre cele cea mai vechi băuturi ale lumii", spune Mihai Negoţ.
Reuşita producătorului buzoian a fost salutată şi de comunitatea Slow Food, care a subliniat că premiul este cu atât mai important cu cât, în Polonia, miedul este băutură naţională.
"Ne bucurăm împreună cu el, iar o veste ca aceasta trebuie răspândită neapărat. Ca inspiraţie pentru tinerii antreprenori, ca exemplu pentru alţi producători locali, ca motiv de bucurie şi apreciere. Avem o dovadă că inovaţia nu este imposibilă, că produsele producătorilor pot ajunge departe. La propriu", au scris pe Facebook reprezentanţii Slow Food Buzău, comunitatea producătorilor din Buzău.
Un mesaj de susţinere pentru producătorii români a venit, după căştigarea medaliei de aur pentru miedul produs în Buzău, şi de la fostul Comisar European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
"Mihai Negot, unul dintre tinerii apicultori pe care i-am întâlnit la târgul de produse tradiţionale locale Festivalul LA PAS din Timişoara, tocmai a câştigat medalia de aur cu Miedul său (băutură pe bază de miere, apă şi drojdie făcută la Pătârlagele, pe Valea Buzăului) la cel mai mare concurs european din domeniu.
Mă bucură asemenea veşti venite de la micii antreprenori din agricultură care, prin forţe proprii, reuşesc să se facă remarcaţi cu produsele lor gustoase şi sănătoase locale şi să-şi crească vizibilitatea chiar dacă ei spun că fac parte din "liga mică" în comerţul cu produse agricole.
Mihai şi Cristina, familia care a dezvoltat Miedăria pe lângă afacerea apicolă de pe Valea Buzăului, au dat o şansă antreprenoriatului la ţară, după ce au muncit şi locuit în Bucureşti fără însă să se adapteze la aglomeraţia Capitalei. Au luat-o de la capăt acasă şi azi vând produse din miere, inclusiv Miedul (sau Hidromelul) cu care au câştigat acest premiu internaţional.
Aceşti oameni sunt dovada că poţi inova privind în trecut la tradiţie şi scoate pe piaţă un produs de top, modern, care îşi poate găsi locul în orice restaurant gastronomic, bar cu pretenţii sau pur şi simplu acasă, în frigider", a scris pe Facebook, Dacian Cioloş.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 07:36)
Dl Negoț face un negoț bun.
2. Felicitari cu obiectii
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 11:57)
Felicitari pentru reusita.
Din pacate pretul mi se pare foarte mare.
Probabil o sa ramana o afacere de nisa.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 19:55)
Cîndva nu era nici pe departe o afacere de nișă. Rascoala lui Horia Closca si Crișan a inceput cu spargerea cîtorva sute de butoaie cu Mied în tărgul de la CÂMPENI.Băutura era foarte raspîndită in APUSENI așa că tot natională este si pentru noi.