Resursele geotermale din România au un potenţial energetic foarte mare despre care nu trebuie să uităm pentru că ar putea oferi sprijin comunităţilor în ceea ce priveşte furnizarea de agent termic, a afirmat Mihaela Coroiu, marketing strategy director la EnergoBit, în cadrul unei conferinţe cu tema comunităţilor sustenabile organizată de publicaţia energynomics.ro.
Mihaela Coroiu a precizat: "Nevoile comunităţilor de astăzi nu au în vedere doar electricitatea. Chiar dacă viitorul poate să fie foarte mult electric, nu va putea să fie 100% electric şi nevoia actuală sau problemele actuale care trebuie rezolvate în special la nivel de municipalităţi se referă şi la energia termică. Pentru că am început cu scopul european, naţional şi până la urmă al tuturor, «să nu rămână nimeni în urmă», aici în acest domeniu (al energiei termice) există probleme şi sunt multe de făcut. EnergoBit a încercat să diversifice pachetele de servicii sau să ne creştem expertiza încercând să fim integrator de soluţii, să rămânem consacraţi la ce ştim noi pe partea de energie electrică, să producem echipamentele electrice care până la urmă vor fi necesare sistemelor noastre energetice indiferent de cât de mult se vor dezvolta soluţiile tehnologice, dar să ţinem pasul, să înţelegem cum s-a dezvoltat tehnologia şi să oferim acel suport pentru clienţi. Avem clienţi privaţi, clienţi publici, o colaborare de succes public-privată este colaborarea cu Complexul Energetic Oltenia unde sunt sute de MW în proiecte pregătite pe fotovoltaic şi unde, de asemenea, (există) back-up, energie livrată prin două centrale mari pe gaz. Deci avem deja expertiză dovedită pe această latură a energiei termice, nu doar electrice".
Potrivit reprezentantului EnergoBit, municipalităţile nu ar trebui să amestece agricultura cu energia, ci să elaboreze proiecte care să valorifice atât potenţialul agricol cât şi cel energetic al unui teren.
"Dar trebuie să spun că energia termică, de ce nu şi cea electrică, la un moment dat, poate să primească sprijin de la mai multe surse de energii regenerabile pe care ţara noastră le deţine. Nu este doar soarele, nu este doar vântul - este acum o febră a tututor investitorilor, cumva motivată de PNRR cu primul apel de proiecte lansat pe energie solară şi energie eoliană -, dar există potenţial foarte mare de a utiliza şi geo-termalul şi să nu uităm că rămâne neadresată încă problema deşeurilor, ea poate fi rezolvată ca problemă în sine şi la fel de bine extras un beneficiu, uneori chiar şi energetic. (...) Evident lanţurile valorice trebuie regândite (...), iar dacă aş fi parte dintr-o municipalitate aş fi foarte atentă să nu amestecăm agricultură cu energie pentru că este păcat să uităm că «a nu lăsa în urmă» înseamnă să avem grijă şi de hrana noastră. Este păcat să valorificăm terenuri doar pentru a obţine energie electrică când se poate crea o simbioză. Pledez şi susţin această simbioză între domenii şi industrii fără a sacrifica un potenţial care există, pe care municipalităţile categoric îl cunosc, dar cumva amânat de ambiţia unor profituri care se întrevăd", a spus Mihaela Coroiu.