Reporter: Credeţi că vreunul dintre investitorii raportaţi cu deţineri de peste 1% vrea să vă dea jos de la conducerea SIF3?
Mihai Fercală: Toţi cei care şi-au depus candidaturile vor să mă dea jos, e logic, însă consider că niciunul dintre candidaţi nu are abilităţile necesare pentru conducerea unei societăţi de investiţii financiare.
Fiecare îşi închipuie că poate face orice la un SIF, însă mi-au arătat că nici măcar nu au idee ce este acela. Ei îl confundă cu o simplă societate comercială, uitând faptul că SIF-urile sunt organisme de tip colectiv.
Reporter: Ce ponderi au investitorii străini în capitalul SIF "Transilvania"?
Mihai Fercală: Peste 20%.
Reporter: Ce şanse credeţi că mai aveţi să obţineţi un nou mandat?
Mihai Fercală: Este greu de spus, însă sunt optimist, n-am de ce să nu fiu. Nu mă tem de nimeni, am abilităţi suficiente să-mi apăr interesele.
Reporter: În cazul în care veţi obţine un nou mandat, ce strategie aveţi?
Mihai Fercală: Indiferent ce se va întâmpla mâine (n.r. azi), SIF3 va avea cu totul o altă strategie de acum înainte, dată de conjunctura pe care o parcurge piaţa de capital din ţara noastră şi de maniera în care efectele crizei se răsfrâng asupra SIF3.
Într-o situaţie de criză trebuie să ne adaptăm strategiile, iar dacă toate SIF-urile nu-şi vor schimba radical strategiile, şi aici mă refer la modificarea pragului de deţinere şi la schimbarea politicilor investiţionale, cu siguranţă nu vor mai supravieţui.
Reporter: Numeroşi acţionari au fost nemulţumiţi de faptul că toate Adunările Generale de la SIF-uri au loc în aceeaşi zi. Cum comentaţi acest lucru?
Mihai Fercală: Dacă ne aducem aminte, SIF3 a fost prima care a anunţat convocatorul AGA. Nu ne-am concertat cu nimeni să stabilim aceeaşi dată pentru AGA. Sunt create condiţiile necesare astfel încât toţi acţionarii pot vota, au acces la toate informaţiile de pe ordinea de zi, aşa că niciun acţionar nu poate să spună că nu a avut cum să voteze. Cine vrea să se prezinte, se prezintă acolo unde are interese mai mari, iar la celelalte votează prin corespondenţă. Acţionarii fac un reproş nejustificat.
Reporter: Vă mulţumesc!
• Acţionarii SIF Transilvania aleg noi administratori
Acţionarii SIF Transilvania vor analiza, azi, în cadrul AGA, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al societăţii pe anul trecut. Conducerea companiei anticipează pentru acest an un profit net de 55 milioane lei, cu 42% sub câştigul din 2008, de 94,6 milioane lei, în condiţiile în care veniturile ar urma să scadă cu 26%, în timp ce cheltuielile vor avansa cu 19%, potrivit bugetului propus pentru 2009.
Administratorii societăţii de investiţii financiare anticipează că vor încasa 48 milioane lei din dividende, nivel cu 4,62% peste suma de anul trecut, de 90,8 milioane lei, în timp ce fondurile obţinute din vânzarea unora dintre acţiunile din portofoliu ar putea să scadă cu 40%, de la 90,8 milioane lei la 55 milioane lei.
Cheltuielile de funcţionare şi exploatare sunt estimate să se ridice la 25,6 milioane lei, nivel cu 2,6% peste sumele de anul trecut, de 24,9 milioane lei. Investiţiile estimate de conducerea SIF 3 pentru acest an se ridică la 45,6 milioane de lei, cu 59% mai mici decât în 2008, când s-au cifrat la 112 milioane lei. Investiţiile vor fi finanţate integral din surse proprii.
Acţionarii vor alege la această Adunare generală şi membrii noului Consiliu de Administraţie al societăţii de investiţii financiare. SIF Transilvania are un capital social de 109,2 milioane lei, divizat în 1,09 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
OVIDIU VRÂNCEANU, BRAŞOV