Secretarul general al PSD, vicepremierul Mihai Fifor, susţine că Guvernul Dăncilă nu va renunţa în cazul în care nu va obţine votul de încredere în Parlament, informează Agerpres.
"Vom merge săptămâna viitoare în Parlament să cerem votul pentru guvern. E prea mult spus un 'vot de încredere pentru guvern'. Este un vot de calibrare şi validare pentru o nouă variantă a Cabinetului. Dacă nu trece, venim cu altă variantă până convingem Parlamentul că ţara trebuie totuşi să fie guvernată", a scris Fifor marţi, pe Facebook.
În opinia sa, votul în Parlament va fi unul favorabil Guvernului Dăncilă.
"Dovada e chiar incapacitatea cronică a partidelor din Opoziţie de a strânge o majoritate şi de a propune o alternativă coerentă la actuala guvernare. Iar dacă majoritatea nu este la ei, înseamnă că tot asediul acesta de mai bine de trei ani asupra guvernării PSD nu este decât ipocrizie şi politicianism de duzină", se arată în postare.
Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat, luni seară, că săptămâna viitoare va cere în Parlament votul de încredere pentru Guvern.
Dăncilă a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, că nu îi este teamă de un vot negativ în legislativ. Premierul a menţionat că nu s-a stabilit deocamdată dacă Guvernul va merge pe varianta restructurării sau pe cea a remanierii, dar că în eventualitatea în care se va opta pentru restructurare, noua formulă guvernamentală ar urma să aibă 19 ministere plus funcţia de prim-ministru.
1. Cursa de soareci
(mesaj trimis de Franklin în data de 10.09.2019, 13:17)
Chiar nu inteleg cum de s-a ajuns la concluzia ca guvernul revine la vechea sa structura daca nu obtine votul de incredere de la parlament. Pai daca guvernul vine el insusi cu o structura noua, o face pentru ca vechea structura nu mai este adecvata guvernarii, dupa cum a realizat guvernul insusi, chiar din interior. Iar daca Parlamentul nu-i acorda votul de incredere unei versiuni imbunatatite, cu ce argumente juridice revine guvernul insusi la structura sa anterioara? E ca si cand ai inlocui in ultimul moment intr-o echipa olimpica un concurent X cu un alt concurent Y, care insa la olimpiada rateaza calificarea pentru faza urmatoare, dupa care vii si spui: "stati asa ca de fapt X era concurentul cu care voiam sa fiu prezent la olimpiada la proba respectiva, nu Y".
La fel, sa presupunem ca dupa alegeri, un prim-ministru desemnat vine la parlament cu o lista de 27 ministri pentru a primi votul de incredere, pe care nu-I primeste. Dupa care, seful partidului zice "stati asa, ca am majoritate parlamentara si vreau sa mai vin la vot cu un guvern de 19 ministere ca in legislature anterioara".
Insa argumentul de baza tine de o logica elementara. Daca ALDE s-a retras de la guvernare, iar Constitutia te trimite in parlament pentru a obtine un vot de incredere al noului guvern restructurat, vot pe care nu-I obtii, este absolut imposibil sa revii la structura anterioara a guvernului pentru simplul motiv ca ea nu mai exista de fapt si de drept. Pur si simplu ALDE tot plecata de la guvernare este! Esti in ilegalitate si ilegitimitate. Asadar, teapa!