MIHAI IONESCU, ANEIR, AVERTIZEAZĂ: "Este posibil să depăşim recordul de deficit comercial din anii de boom"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 august 2016

"Este posibil să depăşim recordul de deficit comercial din anii de boom"

Deficitul balanţei comerciale s-a adâncit cu peste 35%, în prima jumătate a acestui an

Ionescu: "Programul de Promovare a exporturilor este blocat de când a apărul Legea achiziţiilor publice"

Nivelul deficitului comercial din acest an ar putea depăşi recordul de deficit înregistrat în perioada de boom, avertizează Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care deficitul nostru comercial s-a adâncit cu peste 35%, în prima jumătate a anului în curs comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2015.

"Deficitul comercial, care ar trebui să-i îngrijoreze pe tehnocraţi, vine pe fondul consumului excesiv care forţează importurile", apreciază domul Ionescu.

În primul semestru al lui 2016, deficitul balanţei comerciale a ajuns la aproape 4,5 miliarde euro, adâncindu-se cu peste 1,17 miliarde euro faţă de înregistrat în perioada similară a lui 2015, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Exporturile au însumat peste 28 miliarde euro, iar importurile s-au ridicat la circa 32,65 miliarde euro.

Programul de Promovare a Exporturilor este blocat, a mai anunţat Mihai Ionescu, care ne-a explicat: "Guvernul actual a «reuşit» să blocheze toate acţiunile din Programul de Promovare a Exporturilor, pentru că au fost identificate anumite probleme în sistemul de licitaţii. Astfel toate licitaţiile care au avut loc au fost anulate, iar cele care ar fi urmat să se desfăşoare au fost suspendate. De două luni de când există Legea achiziţiilor publice, Programul pentru Promovarea Exporturilor este blocat, întrucât cei din Ministerul Economiei nu s-au pus de acord pe anumite aspecte din lege cu cei de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. Acest lucru vine în condiţiile în care oricum programul scârţâia".

Mihai Ionescu ne-a mai spus că, la rectificarea bugetară, a reuşit să obţină "deblocarea rezervei de 10% şi credite de angajare de 30 de milioane de lei în cadrul Programului pentru Promovarea Exporturilor de anul viitor, astfel încât să poată fi angajate acţiuni pentru 2017".

În luna iunie 2016, exporturile au fost de aproximativ 4,94 miliarde euro (în creştere cu 3,7% faţă de iunie 2015), importurile cifrându-se la circa 5,6 miliarde euro (cu 2,7% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului precedent), rezultând un deficit de 695,8 milioane euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În prima jumătate a anului în curs, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) a fost de circa 21,3 miliarde euro la expedieri şi de 25,4 miliarde euro la introduceri, reprezentând 75,5% din total exporturi şi, respectiv, 77,8% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de aproximativ 6,9 miliarde euro la exporturi şi de 7,24 miliarde euro la importuri, reprezentând 24,5% din total exporturi, respectiv 22,2% din total importuri.

În perioada analizată, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (48,2% la export şi 37,7% la import) şi alte produse manufacturate (33,1% la export şi respectiv 31,4% la import).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb