Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) va stabili ce firme pleacă în misiunile economice afiliate delegaţiilor oficiale, a menţionat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor în România (ANEIR).
Domnia sa ne-a specificat că este vorba doar de misiunile economice care pleacă împreună cu diplomaţii, nu şi de misiunile profesionale, în cadrul cărora companiile noastre merg să se promoveze în alte ţări.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a anunţat, joi, că intenţionează să încheie un protocol cu CCIR prin care pregătirile misiunilor economice şi companiile care vor participa la acestea să fie decise de Cameră, pentru că este ilegal ca secretarii de stat să le aleagă.
Ministrul de resort Ilan Laufer a precizat, joi, citat de Agerpres: "Este necesar să înţelegem că atunci când facem o vizită externă trebuie să avem rezultate. Când discutăm de misiuni economice, dacă nu au impact economic, nu are sens să le facem. Sumele pe care le avem cu deplasările sunt limitate, putem din aceeaşi găleată să ajungem în 50 de locaţii. Ar trebui să mergem acolo unde România are posibilitatea de a dezvolta relaţii. Sunt de părere că trebuie să ajungem la o înţelegere, un protocol prin care CCIR să-şi asume pregătirea misiunilor economice în străinătate".
Mihai Ionescu ne-a explicat: "Este vorba despre misiunile afiliate oficialilor. Doar în cazul acestora, Camera de Comerţ va fi cea care se va ocupa de pregătiri, aşa cum procedează cu forumurile organizate la noi. Autorităţile alocă o sumă de bani şi reprezentanţii companiilor selectate merg să îi aplaude pe diplomaţi şi pe miniştri. Or, eu nu-mi trimit oamenii mei în afară pentru asemenea evenimente. În cazul misiunilor profesionale, la care participă doar firmele, patronatele de ramură şi asociaţiile de profil se ocupă de organizarea respectivelor plecări".
Mihai Ionescu ne-a mai precizat că, până acum, companiile din ţara noastră au paticipat, anual, la câteva zeci de târguri şi misiuni economice profesionale, finanţate cu subvenţii de la stat sau din surse proprii.
Anul acesta, doar două treimi din bugetul alocat de stat pentru misiunile de promovare din afara ţării au fost cheltuite, după cum ne-a spus şeful ANEIR, care ne-a precizat că, la începutul anului, până la organizarea noului guvern, activitatea a fost blocată. "Pentru anul viitor, exportatorii aşteaptă rectificarea bugetară", ne-a mai spus domnul Ionescu, adăugând că autorităţile au promis că vor aloca sumele solicitate de ANEIR pentru prezenţa la târgurile şi expoziţiile din afara ţării. Conform lui Mihai Ionescu, MFP a promis că va aloca 30 de milioane de lei pentru creditele de angajament aferente primelor patru luni ale lui 2018, adică aceeaşi sumă acordată pentru perioada similară din acest an, pentru întregul an 2017 fiind alocate 45 de milioane de lei.
"Noul ministru al comerţului a înţeles să realizeze reforma din punct de vedere al desfăşurării programului de promovare a exporturilor, asigurându-ne că, dacă nu va face aşa cum am cerut, îşi va da demisia", a conchis Mihai Ionescu.
Exporturile noastre în zona extracomunitară continuă să scadă, potrivit preşedintelui ANEIR, care ne-a spus că, după scăderile din iulie, în primele două decade ale lunii august exporturile în zona extra UE s-au diminuat cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Şi importurile din afara Uniunii au scăzut, în intervalul amintit, însă doar cu 3%, potrivit domnului Ionescu.
Domnia sa ne-a spus, recent, că exportatorii sunt dezamăgiţi de anul 2016, pentru că a fost primul an în care ritmul de creştere a exporturilor a fost mai mic decât ritmul de creştere a PIB. De asemenea, a fost prima dată când am avut exporturi extra-UE în scădere.