MIHAI TUDOSE: Guvernul este preocupat de formarea profesională după modelul dual

Simona Grigorescu
Internaţional / 10 septembrie 2015

Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT), Mihai Tudose, s-a întâlnit ieri cu Ministrul Federal pentru probleme europene şi afaceri internaţionale al landului Baden-Württemberg domnul Peter Friedrich, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Peter Friedrich a fost însoţit de o delegaţie alcătuită din membri ai Guvernului şi Parlamentului din landul Baden-Württemberg.

Discuţiile purtate la sediul MECT s-au axat pe identificarea unor noi modalităţi prin care România şi landul Baden-Württemberg pot consolida parteneriatul economic.

"Relaţiile româno-baden wurttembergheze sunt foarte bune, fapt care ar permite o colaborare economică şi pe pieţele terţiale", a precizat Mihai Tudose.

În aceeaşi notă, Friedrich a salutat relaţiile bune între ţara noastră şi landul german şi a declarat că "este foarte important ca România să susţină şi să dezvolte formarea profesională a tinerilor printr-un învăţământ dual, pentru a creşte gradul de calificare a celor care vor intra pe piaţa muncii".

"Firmele germane, mai ales cele din landul Baden-Württemberg, se bucură să fie prezente în România, în special datorită faptului că pot beneficia de forţă de muncă foarte bine calificată. Însă, în ceea ce priveste viitorul, firmele îşi fac anumite griji pentru că vor avea nevoie şi în continuare de angajaţi bine pregătiţi. Din acest motiv susţinem formarea profesională duală. Se doreşte ca o astfel de formare în baza sistemului dual să se finalizeze cu un examen şi un certificate care să permită absolvenţilor accesul în câmpul muncii", a mai explicat domnul Peter Friedrich.

"Stimularea şi sprijinirea formării profesionale după modelul dual este una dintre preocupările Guvernului României şi face parte din strategia executivului de a crea un mediu de afaceri atractiv pentru investitorii străini", a mai completat Tudose, în cadrul discuţiilor cu ministrul federal.

La întâlnire a fost prezent şi secretarul de stat Florin Vodiţa care a salutat relaţiile "foarte bune" între România şi landul Baden Wurttemberg.

"Relaţiile româno- germane au evoluat de la stadiul de excelente, la stadiul de relaţii natural. În acest moment există suficientă încredere economică şi politică între cele două ţări. Astfel că rolul nostru este acum de a crea noi oportunităţi atât în cele două ţări, cât şi în alte regiuni geografice. În acest sens este de real folos existenţa Comisiei Mixte Guvernamentale în relaţiile cu landul Baden-Württemberg", a declarant Florin Vodiţa.

Discuţiile demarcate astăzi, la sediul ministerului, vor fi continuate şi în perioada 17-18 noiembrie 2015, la Stuttgart, cu ocazia celei de a VIII-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale RO-BW.

Landul Baden-Wurttemberg este cel de-al doilea partener comercial al României, dintre landurile germane, la o mica distanţă după Bavaria. Conform statisticii oficiale germane la sfârşitul anului 2014 comerţul exterior dintre România şi landul Baden-Wurttemberg a înregistrat o valoare de 3.960 milioane euro, mai mult cu 16,6 % faţă de anul 2013 când s-au înregistrat 3.302 milioane euro. Exporturile Romaniei au înregistrat o creştere de aproximativ 12 % faţă de anul 2013, ajungând la 2.214 milioane euro, în timp ce importurile au totalizat 1.746 milioane euro, cu 22,5 % mai mult faţă de anul 2013.

Germania este principalul partener comercial al Romaniei. Conform datelor statistice româneşti, la 31 decembrie 2014 schimburile comerciale bilaterale au atins 21,312 miliarde euro (+9,67% fata de anul 2013), din care 10,108 miliarde euro la export şi 11,2014 miliarde euro la import.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb