MIHAI VOICULESCU, CEO, CRYPTOVERSE ACADEMY: "Valoarea unui criptoactiv provine din utilitatea şi modelul economic pe care îl adoptă în ecosistemul creat"

A CONSEMNAT ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 august 2022

"Valoarea unui criptoactiv provine din utilitatea şi modelul economic pe care îl adoptă în ecosistemul creat"

"Spaţiul cripto trebuie să îşi protejeze utilizatorii împotriva schemelor frauduloase, spălării de bani, încercărilor de finanţare a terorismului etc."

"Metaverse-ul este, momentan, un loc de «joacă, dar perspectiva acestui nou ecosistem este uriaşă"

Valoarea intrinsecă a unui criptoactiv este dată de utilitatea şi modelul economic pe care îl adoptă în propriul ecosistem creat, spune Mihai Cristian Voiculescu, CEO al platformei de e-learning Cryptoverse Academy, ce a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre industria cripto, în general.

"În primul rând, putem să vorbim despre o masă monetară finită, care oferă unei criptomonede conceptul de raritate şi store of value. În al doilea rând, un criptoactiv are valoare dacă, prin intermediul tehnologiei pe care este creat, se permite dezvoltarea de aplicaţii şi servicii care vor crea cerere pentru respectivul asset. Nu în ultimul rând, criptomonedele facilitează transferul de valoare monetară între părţi într-un mod descentralizat, non-stop şi fără alte terţe părţi implicate", afirmă Mihai Voiculescu.

Reporter: La începutul acestei luni, negociatorii Parlamentului European şi cei ai Consiliului UE au ajuns la un acord politic pentru adoptarea unui regulament european privind pieţele criptoactivelor, precum şi a regulamentului privind transferul şi trasabilitatea criptomonedelor. Cum văd traderii perspectiva reglementării domeniului criptomonedelor?

Mihai Voiculescu: Din punct de vedete al traderilor, legile şi regulamentele care vor fi adoptate la nivelul Uniunii Europene nu au o implicaţie directă asupra desfăşurării activităţii lor şi a modului lor de a tranzacţiona.

Punctele propuse prin lege sunt întemeiate, pentru că, în primul rând oferă un cadru de protecţie pentru utilizatorii care tranzacţionează pe piaţa cripto împotriva anumitor scheme fraudaloase sau împotriva participării fără consens la o schemă de spălare a banilor.

În plus, reglementarea spaţiului va impune şi o mult mai bună cunoaştere a tot ceea implică acest domeniu. Iar din acest punct de vedere, legiferarea impune în piaţă şi necesitatea educării şi informării. Împreună cu colegii mei din proiectul CryptoVerse Academy am resimţit pe deplin aceste nevoi în piaţă, în rândul celor care doresc să investească în criptomonede şi am plecat pe drumul creării unei platforme educaţionale care să îi sprijine în luarea deciziilor de investiţie.

Reporter: Cum credeţi că vor fi protejaţi actorii pieţei de aceste regulamente?

Mihai Voiculescu: Chiar dacă publicul larg priveşte spaţiul cripto ca pe un domeniu total descentralizat, reglementarea anumitor segmente din acest spaţiu este necesară, deoarece domeniul cripto are nevoie de o legătură cu economia mondială. Aşa cum economia mondială are multe mecanisme pentru a se proteja şi pentru a proteja oamenii care o folosesc, în egală măsură şi spaţiul cripto trebuie să îşi protejeze utilizatorii împotriva schemelor frauduloase, spălării de bani, încercărilor de finanţare a terorismului şi aşa mai departe.

Reporter: Care estimaţi că va fi impactul asupra pieţei criptomonedelor?

Mihai Voiculescu: Din punctul meu de vedere, un sector reglementat este un sector către care putem privi cu asumare spre viitor. Pe termen scurt, probabil aceste reglementări vor aduce un pic de haos şi volatilitate în mişcările asset-urilor din piaţă. Dar, pe termen lung şi la nivel macro, reglementările propuse de UE vor ajuta investitorii din acest spaţiu, cât şi asset-urile cu un puternic fundament în spate să performeze într-un cadru legal, cu noi oportunităţi deschise.

Reporter: Există o întreagă dezbatere legată de valoarea intrinsecă a criptomonedelor. În opinia dumneavoastră, care sunt elementele care dau o valoare reală acestor active?

Mihai Voiculescu: În opinia mea, valoarea intrinsecă a unui criptoactiv este dată de utilitatea şi modelul economic pe care îl adoptă în propriul ecosistem creat.

În primul rând, putem să vorbim despre o masă monetară finită, care oferă unei criptomonede conceptul de raritate şi store of value. Acest lucru înseamnă că respectivul asset este rezistent la inflaţie şi are un model economic deflaţionist.

În al doilea rând, un criptoactiv are valoare dacă, prin intermediul tehnologiei pe care este creat, se permite dezvoltarea de aplicaţii şi servicii care vor crea cerere pentru respectivul asset. De exemplu, pe blockchain-uri ca Ethereum, Solana sau Elrond se pot crea aplicaţii descentralizate pentru sectoarele DeFi, NFT şi Metaverse.

Nu în ultimul rând, criptomonedele facilitează transferul de valoare monetară între părţi într-un mod descentralizat, non-stop şi fără alte terţe părţi implicate. Reperele scrise mai sus se aplică pentru criptoactive care au un puternic fundament în spate, care sunt într-o continuă dezvoltare şi care au trecut testul timpului.

Reporter: De-a lungul timpului, în lumea cripto au fost proiecte care s-au dovedit a fi "scam-uri", adică făcute doar pentru a lua banii oamenilor. Cum poate o persoană fără prea multe cunoştinţe în domeniu să deceleze între proiectele care pot avea un anumit potenţial şi celelalte?

Mihai Voiculescu: O parte foarte importantă atunci când investeşti este să nu investeşti mai mulţi bani decât îţi permiţi să pierzi. Trecând peste proiectele de memecoins (Doge, Shiba) şi peste proiectele peste care nu trebuie neapărat să pui lupa ca să îţi dai seama ca sunt scam-uri, cel mai important aspect pentru realizarea unui proiect de succes este echipa. Echipa este motorul principal care porneşte şi ţine pedala de acceleraţie apăsată pe tot parcursul roadmap-ului. Investiţia într-un proiect de succes este guvernată de câteva decizii şi acţiuni simple pe care tu, ca investitor, trebuie să le faci. În primul rând, trebuie să îţi faci propriul research cu privire la proiectul în care ai de gând să investeşti. Pe scurt, propriul research înseamnă: verificarea echipei, whitepaper, tokenomics, nişa sau sectorul de activitate al proiectului, inovaţia adusă şi analiza competitorilor. Nu investi în proiecte în care echipa nu este făcuta publică. În al doilea rând, trebuie să urmăreşti evoluţia proiectului şi mereu să observi pe un explorator de blockchain ce se întamplă cu fondurile alocate unui proiect şi dacă nu cumva sume importante de bani se îndreaptă către un singur wallet.

Ceea ce am enumerat sunt, să spunem aşa, bazele informării incipiente pentru un investitor, atunci când se pregăteşte să ia decizii de investiţii. Dincolo de aceşti paşi, întregul parcurs investiţional trebuie bazat pe informare şi documentare. Este un proces de învăţare continuu, pe care noi, prin Cryptoverse Academy îl promovăm constant, tocmai pentru ca investitorii să îşi aloce banii în cunoştinţă de cauză şi pentru a putea fi mai aproape de randamentele dorite.

Ca în orice alt domeniu, durează până înveţi să stăpâneşti bazele, însă aprofundâd informaţia, vei fi mult mai sigur de deciziile tale. Noi ne-am dorit să creăm un cadru în care oamenii să aibă posibilitatea să înveţe cu plăcere această tehnologie care oferă multe oportunităţi, dar care are şi un anumit nivel de risc prin care oamenii pot pierde sume considerabile de bani. Atunci când investeşi în educaţie, investeşti, de fapt, în viitorul tău pe termen lung.

Reporter: Cum comentaţi evenimentele recente care au zguduit industria, de pildă căderea Three Arrows Capital sau prăbuşirea proiectului Terra? Ce impact credeţi că pot avea pe termen lung asupra industriei astfel de evenimente?

Mihai Voiculescu: Astfel de evenimente au avut loc din cauza nereglementării pieţei cripto şi, aşa cum spuneam la început, reglementarea vine într-un context foarte potrivit. Supra-colaterizarea asset-urilor şi efectele mari de levier prin care s-au realizat investiţiile de anumite instituţii în cripto au facut ca la o scădere un pic mai amplă, efectele negative sa se resimtă printr-un efect de domino.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, perspectivele a ceea ce în mod generic este numit Metavers? Ce oportunităţi aduce?

Mihai Voiculescu: Fiind într-o fază incipientă, Metaverse-ul este momentan un loc de "joacă". Dar, perspectiva acestui nou ecosistem este uriaşă. Un beneficiu enorm pe care acest spaţiu îl va aduce pentru utilizatori este crearea unor noi locuri de muncă în vederea oferirii de bunuri şi servicii digitale. De asemenea, industriile de gaming, fashion şi artă, vor avea cel mai mai important aport pentru dezvoltarea mai rapidă a noului univers digital.

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru cineva care nu a investit niciodată în cripto? Care sunt primii paşi pe care ar trebui să îi facă?

Mihai Voiculescu: Nu exista paşi sau un anumit checklist pe care un nou investitor trebuie să îl parcurgă. Recomand un singur lucru: prima investiţie să fie în propria educaţie şi informare. Un om educat şi informat este mult mai capabil să ia decizii bazate pe fundamente şi nu pe emoţii.

Pentru o persoană care se află la primele contacte cu spaţiul cripto, esenţială este, de asemenea, accesarea unor surse de informare veridice şi menţinerea contactului cu ecosistemele şi comunităţile create.

Fiind un domeniu atât de complex, informaţia poate fi de multe ori greu de acumulat. Cel mai important lucru este să găseşti informaţie comasată într-un singur loc. Acest lucru ne-am dorit să creăm în Cryptoverse Academy. Un spaţiu digital, unde fiecare utilizator să aibă acces la toate informaţiile de care are nevoie pentru a lua mai departe cele mai bune decizii legate de investiţii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb