Fondurile monetare au cel mai mare potenţial de dezvoltare în perioada următoare, a declarat, ieri, Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management, la o conferinţă despre industria fondurilor de inves-tiţii.
"Din punctul de vedere al apetitului investitorilor pentru risc, care a scăzut foarte mult în ultima perioadă, şi al preferinţei pentru lichiditate, considerăm că fondurile monetare vor atrage cei mai mulţi clienţi. Aces-tea au un profil de risc mai scăzut şi o lichiditate mai mare", a explicat, ieri, Mihail Ion.
Domnia sa consideră că fondurile de obligaţiuni şi cele cu capital protejat/garantat vor ocupa locul al doilea în preferinţele investitorilor, în timp ce fondurile diversificate se vor situa pe locul al treilea.
În schimb, însă, fondurile de acţiuni vor ocupa locul al patrulea în topul preferinţelor investitorilor, urmate doar de "alte fonduri de investiţii", a mai spus, ieri, Mihail Ion.
Fondurile monetare investesc în instrumente de piaţă monetară, precum certificate de depozit, titluri de trezorerie, depozite bancare, în timp ce fondurile de obligaţiuni investesc în instrumente cu venit fix precum titluri de stat, corporatiste, municipale cu scadenţa de cel puţin un an. Fondurile de acţiuni îşi plasează cea mai mare parte din investiţii în acţiuni cotate. Principala sursă de creştere a activului fondului vine din aprecierea valorii acţiunilor deţinute de fond.