În timp ce negociatorii guvernului mexican s-au luptat cu dinţii pentru a salva Acordul de Liber Schimb Nord-american NAFTA în timpul discuţiilor de la Washington, mii de fermieri şi muncitori mexicani au ieşit pe stradă miercuri cerând încetarea acordului. Un sondaj recent a arătat însă că cei mai mulţi mexicani au vrut să salveze NAFTA.
Protestatarii au afirmat că acordul din 1994 a devastat fermele mexicane. Aceştia au scris pe bannere "Nu FTA" şi s-au decorat cu imagini ale coafurilor distinctive ale preşedintelui Donald Trump şi omologului său mexican Enrique Pena Nieto.
Guvernul Mexic doreşte să menţină accesul preferenţial la SUA şi Canada, unde circa 85% din exporturile sale sunt livrate. Mexic importă produse agricole în valoare de 18,5 miliarde dolari în fiecare an, făcându-l una dintre cele mai importante pieţe pentru agricultorii din SUA. Acest lucru face ca SUA să sprijine pactul. Acum însă lui Trump îi este dificil să-şi urmeze instinctul de a rupe acordul în favoarea muncitorilor cu guler albastru din SUA care simt că locurile de muncă au invadat partea de sud.
Micii agricultori Mexic nu au uitat concurenţa aprigă cauzată de acordul liber schimb.
În timp ce unele agriculturi mexicane, cum ar fi fermele de creştere a animalelor pe scară largă şi horticultura au înflorit sub acordul NAFTA, alţii, în special producătorii de cereale mici, au concurat greu cu importurile din SUA, potrivit agenţiei de ştiri.
Armata de gherilă din Zapatista a lansat o revoltă armată care se opunea comerţului liber, pentru a marca prima zi a NAFTA, în semn de neîncredere, la 1 ianuarie 1994. Fervoarea a dispărut, iar majoritatea mexicanilor, inclusiv liderul stâng Andres Manuel Lopez Obrador, care va candida la preşedinţie anul viitor, susţin în prezent un acord care crescut locurile de muncă, mai ales în sectorul de producţie auto.
Ernesto Ladron de Guevara a vorbit în numele unui sindicat al ţăranilor: "Cel care a pierdut cel mai mult în ultimii 23 de ani a fost Mexicul şi în special micii fermieri".
Sindicatul său doreşte ca soarta NAFTA să se confrunte cu votul public, care să coincidă eventual cu alegerile prezidenţiale din iulie 2018. Acesta doreşte să excludă orice lucru legat de agricultură şi producţia alimentară, dacă afacerea va supravieţui.
Jose Narro Cespedes, un reprezentant al micilor fermieri, a spus: "Efectele tratatului au fost negative pentru oamenii indigeni ai ţării". Protestatarii au spus că Mexicul trebuie să acorde atenţie mai degrabă ei decât partenerilor comerciali externi.
Purtătorul de cuvânt al unei uniunii universitare, Carlos Galindo, a spus: "Suntem împotriva tratatului şi a renegocierii fiindcă nu a fost încheiat în beneficiul ţării". El a continuat: "Trebuie să ne concentrăm asupra economiei interne...Suntem o ţară care asudează, întreaga lume o ştie. Singurul lucru pe care îl facem este exportul".