Minim istoric pentru acţiunile "Erste Group Bank", la BVB

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 ianuarie 2009

Minim istoric pentru acţiunile "Erste Group Bank", la BVB

Factorii cu influenţă asupra cotaţiei EBS la BVB:

- pierderile record ale băncilor internaţionale mari, pe trimestrul al patrulea al anului precedent;

- politică agresivă de achiziţii în spaţiul est-european;

- cursul EUR/RON;

- activele toxice recunoscute de Erste Bank în toamna trecută;

- rapoartele nefavorabile ale Comisiei Europene la adresa ţării noastre pentru 2009;

- evoluţia la Bursa din Viena;

- rezultatele de pe trimestrul al IV-lea.

Preţul titlurilor EBS a ajuns la o treime faţă de cel afişat la listare

Acţiunile grupului austriac "Erste Bank" (simbol EBS), acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), au atins, în şedinţa bursieră de ieri, un nou minim istoric, de 47,8 lei/titlu, după ce luni se prăbuşiseră cu peste 15% pe Bursa din Viena.

Gabriel Aldea, de la "Intercapital Invest", consideră că scăderile puternice ale cotaţiei acţiunilor "Erste Bank" vin in cotextul în care, zilele trecute, unele dintre cele mai mari bănci din Statele Unite ale Americii şi Europa, respectiv "CITI Bank", "Bank of America" sau "RBS", au anunţat niveluri-record ale pierderilor pe trimestrul al patrulea al anului precedent.

Paul Brendea, analist financiar la "Prime Transaction", consideră vestea pierderilor mari înregistrate de RBS din deprecierea activelor aferente "ABN Amro" drept catalizatorul scăderilor "Erste" la bursă. Analistul susţine că un semn de întrebare a fost ridicat şi asupra situaţiei celorlalte grupuri bancare mari, care în ultimii ani au avut o politică destul de agresivă de achiziţii.

Domnia sa ne-a mai spus că şi "Erste Bank" a avut o politică agresivă de achiziţii şi, în plus faţă de "RBS", aceste achiziţii au avut loc în spaţiul est-european, care a pierdut mult în ochii agenţiilor de rating şi pentru care perspectivele sunt din ce în ce mai sumbre.

"Din punct de vedere tehnic, EBS a "spart" violent ieri suportul din zona 12,5 EUR/acţiune, unde avea un construit încă din noiembrie 2008" ne-a spus Florin Cătinaş, de la casa de brokeraj "WBS România". Domnia sa a mai adăugat că "dezastrul" scăderii la BVB din ultimele două zile, a fost îndulcit de aprecierea puternică a monedei europene în raport cu leul.

Domnul Cătinaş crede că evoluţia titlurilor EBS va fi puternic corelată cu evoluţia domeniului bancar din întreaga lume, adăugând că, pe Bursa de Valori Bucureşti, aceasta va primi un plus de volatilitate de la cursul EUR/RON. "Să ne amintim de activele toxice recunoscute de Erste Bank în toamna trecută, intrând şi ea în grupa băncilor expuse", a conchis domnia sa.

Mihai Chişu, broker la SSIF "IFB Finwest", este de părere că acţiunile EBS se vor tranzacţiona întotdeauna pe bursa românească în funcţie de evoluţia lor pe celelalte burse unde mai regăsim titlurile "Erste" şi unde volumele sunt într-adevăr reprezentative, subliniind că acest aspect al bursei autohtone se concretizează prin operaţiunile de arbitraj ale market-makerilor.

"Ca să înţelegem mai bine diferenţa de valoare în ceea ce priveşte tranzacţionarea EBS pe Bursa de la Bucureşti şi pe cea de la Viena, trebuie doar să observăm volumul tranzacţionat până azi (n.r. ieri) la ora 14.00: doar 43.740 de acţiuni EBS la Bucureşti, comparativ cu 3.536.424 de titluri EBS la Viena", ne-a explicat domnia sa.

În opinia lui Răzvan Popescu, de la "Vienna Investment", scăderea mai accentuată a fost alimentată şi de rapoartele nefavorabile ale Comisiei Europene la adresa ţării noastre pentru anul 2009, unde "Erste" are o expunere destul de mare.

Rareş Şofariu, Director de Dezvoltare - Cercetare la "KD-Capital Management", crede că evoluţia EBS de la Bursa de la Bucureşti va depinde, în primul rând, de evoluţia la Bursa din Viena, aceasta depinzând la rândul ei de rezultatele de pe trimestrul al IV-lea precum şi de posibilitatea ca guvernul austriac să continue să achiziţioneze capital la "Erste Bank".

Luând în considerare fluxul de ştiri negative din aceste zile de la nivelul pieţelor financiare globale importante, ca urmare a perioadei de raportări financiare aferente ultimului trimestru al anului trecut şi în condiţiile în care aşteptările sunt dintre cele mai pesimiste, brokerii sunt de părere că este posibil ca evoluţia acţiunilor EBS să continue panta descendentă actuală, panica investitorilor putând genera volatilităţi însemnate de curs.

Grupul austriac "Erste Group Bank" a afişat la sfârşitul primelor nouă luni din 2008 un câştig net de 1,46 miliarde de euro, în creştere cu 74,6% faţă de acelaşi interval din 2007, activele băncii majorându-se cu 4,4%, ajungând la 209,4 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb