• Michael Mann, purtătorul de cuvânt al comisarului european pe Agricultură şi Dezvoltare Rurală: Producţia de grâu a României nu depăşeşte 6 milioane de tone
Recolta-record de cereale, de anul acesta, inventariată de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi de Ministerul Agriculturii corespunde criteriilor de panificaţie doar într-un procent de 54%.
Din cele 7.754.927 tone de grâu şi secară, anunţate, ieri, de rapoartele Ministerul Agriculturii, aproape 4,2 milioane de tone (46%) au un conţinut mic de gluten şi proteine, sau reprezintă grâu încolţit, ceea ce face imposibilă procesarea acestei cantităţi în scop alimentar.
Cu toate că anul aceasta am obţinut o recoltă cu 153% mai mare faţă de cea a anului trecut şi o producţie la hectar de 3,5 kg, o ieftinire a preţului pâinii pare puţin probabilă.
Şi asta deoarece cantitatea de grâu care respectă criteriile de panificaţie s-ar putea epuiza în următoarele luni şi nu este exclus să recurgem la importuri de cereale la un preţ mare.
Singurii responsabili de faptul că avem "mult grâu şi prost" sunt, în opinia procesatorilor, doar producătorii agricoli care au utilizat seminţe de calitate îndoielnică.
Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România, ne-a declarat că producătorii agricoli au beneficiat de subvenţii şi de vreme favorabilă, însă nu toţi au utilizat seminţe de calitate, iar o parte din lucrările agricole s-a făcut cu întârziere.
La rândul lor, reprezentanţii producătorilor agricoli ne-au declarat că procentul de 54% care reflectă calitatea cerealelor este unul bun.
Daniel Botanoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, (FNPAR) a apreciat că producţia de cereale anunţată de INS şi de Ministerul Agriculturii este însă nerealistă.
Michael Mann, purtătorul de cuvânt al comisarului european pe Agricultură şi Dezvoltare Rurară, ne-a precizat că ultimul buletin statistic al Bruxelles-ului de specialitate relevă că producţia de grâu a ţării noastre nu depăşeşte 6 milioane de tone.
Reprezentanţii FNPAR au mai precizat că nu contestă procentul de calitate calculat de Institutul de Bioresurse Alimentare, dar au unele obiecţii faţă de modalitatea de recoltare a probelor.