Ministerul Culturii va obţine 250 de milioane de euro pentru restaurarea clădirilor unor instituţii de cultură

Ziarul BURSA #Cultură / 1 martie 2006

Memorandumul iniţiat de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) privind împuternicirea Ministerului Finanţelor Publice pentru identificarea şi atragerea de resurse financiare în valoare de 250 de milioane de euro, necesare pentru programul de restaurare a unor clădiri monumente istorice şi de construire, consolidare şi modernizare a instituţiilor de cultură, a fost semnat în şedinţa Guvernului de săptămîna trecută, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu.

El a precizat că la baza acestui memorandum stau cîteva obiective primordiale, pornindu-se de la "realitatea că imobilele care găzduiesc instituţii importante ale culturii autohtone se găsesc într-o stare avansată de degradare". Potrivit ministrului Iorgulescu, planul de acţiuni este eşalonat pe trei ani, iar aceşti bani nu au nici o legătură cu bugetul pentru cultură. Sînt deja conturate circa 80% din aceste cheltuieli, defalcate pe instituţii. Muzeul Naţional de Istorie a României ar trebui să primească peste 22,7 milioane de euro; Opera Naţională din Bucureşti - 19,5 milioane de euro; Muzeul Naţional de Artă al României - circa 16 milioane de euro; Palatul Culturii din Iaşi - 7,8 milioane de euro, Teatrul Naţional din Iaşi - 7,1 milioane de euro; Teatrul Naţional din Cluj Napoca - 5,6 milioane de euro.

Totodată, se vor acorda fonduri Muzeului Colecţiilor, Muzeului Calinderu, Sălii Omnia (Teatrul Naţional de Operetă) etc. 80 de milioane de euro sînt destinaţi finalizării lucrărilor la Biblioteca Naţională. Ministrul culturii a adus în atenţie şi proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea Programului Naţional de reabilitare a aşezămintelor culturale şi instituţiilor culturale din mediul rural. Pentru început, acest program ar necesita circa 100 de milioane de euro, iar în 2007 ar putea fi accesate alte 300 de milioane de euro prin programele Uniunii Europene. Este vorba, în primul rînd, de reabilitarea aşezămintelor culturale de la sate. Programul se va derula în perioada 2006-2012. La conferinţa de presă s-au adus detalii despre Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice pe anul 2006. Secretarul de stat în MCC Virgil Niţulescu a specificat faptul că acestui program îi revin circa 17,8 milioane de lei noi. În acest an se va realiza recepţia la 20 de monumente istorice restaurate. Conform planului de restaurare, se va lucra la trei tipuri de monumente: 40 de monumente laice, 122 monumente de cult şi 21 de monumente aparţinînd minorităţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb