Ministerul Economiei, împotriva listării Salrom

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 septembrie 2015

Ministerul Economiei, împotriva listării Salrom

Statul va vota împotriva listării Salrom, la AGA din 24 septembrie, ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei. "Pentru minister, producţia de sare este un domeniu strategic al economiei, de care depinde sectorul chimic şi petrochimic şi deszăpezirea drumurilor", ne-au spus aceştia.

Listarea Salrom, dorită cu ardoare de Fondul Proprietatea (FP), a figurat pe ordinea de zi a adunării acţionarilor din 11 septembrie, care nu s-a ţinut întrucât reprezentanţii Ministerului Economiei nu s-au prezentat. AGA a fost reconvocată, astfel, pe 24 septembrie.

Oficialii ministerului ne-au menţionat că statul este dispus să răscumpere pachetul de acţiuni al FP dacă instituţia va primi o ofertă în acest sens.

FP doreşte să vândă pe Bursa de Valori Bucureşti o parte din pachetul de 49% pe care îl deţine la Salrom. Fondul nu este la prima încercare de a obţine listarea, primele încercări datând de acum doi ani.

Greg Konieczny, managerul FP, ne-a declarat, recent: "Încurajăm cu tărie Ministerul Economiei să aprobe listarea Salrom şi nu vedem niciun motiv pentru ca acţionarul majoritar să voteze împotriva acestei acţiuni corporative, deoarece aceasta va fi foarte benefică, atât pentru companie, cât şi pentru acţionarii acesteia. Având în vedere performanţa financiară curentă, credem că Salrom poate fi pregătită pentru o listare în prima jumătate a anului 2016".

Voci din piaţă susţin că listarea poate deschide o cutie a Pandorei în cazul Salrom întrucât compania este demult vânată de mai mulţi investitori: "În Europa, sarea este exploatată intens nu pentru că este profitabilă, ci pentru că în zăcămintele epuizate pot fi depozitate în siguranţă deşeurile nucleare - o afacere care aduce foarte mulţi bani. Unele ţări concesionează gratis zăcămintele de sare, ca să facă loc cât mai repede stocării deşeurilor periculoase".

Însă reprezentanţii Ministerului Economiei ne-au declarant că nu au existat presiuni pentru privatizarea Salrom de la companii interesate să folosească minele ca depozite pentru stocarea deşeurilor nucleare.

Există şi opinii în piaţă potrivit cărora statul nu ar trebui să ezite să privatizeze Salrom întrucât compania a pierdut monopolul pe producţia de sare, iar piaţa este demult liberalizată. Două firme private au concesionat deja zăcămintele de sare de la Valea Florilor şi Nireş. Astfel, sursele noastre consideră că privatizarea este şansa de salvare a Salrom, care va putea să îşi păstreze supremaţia în piaţa noastră. "În piaţă există foarte mulţi furnizori de sare, iar competiţia este acerbă", conform surselor citate.

Salrom a încheiat anul 2014 cu profit de 24,5 milioane de lei, pe fondul unor afaceri de 277,3 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu dăm sarea dar petrolul de ce l-ati dat? Raspunde careva pt subminarea economiei nationale prin vanzarea resurselor? ARPECHIM ajunge la fier vechi la fel veti face si cu OLTCHIM? DE CE NU DATI SAREA OLTCHIM-ului ?

    1. listarea la bursa presupune ca raportarile financiare si multe alte acte sa fie transparente, reale si publice, de accea cei care fac contracte sau castiga licitatii cu dedicatie , adica clientii politici si capusele nu vor lasa ca acest lucru sa se intample.prerea mea

      Si preturi pe masura, probabil.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb