Ministerul Economiei visează să listeze Cupru Min

A.Z.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2014

Ministerul Economiei visează să listeze Cupru Min

Conducerea Ministerului Economiei propune listarea la bursă a Cupru Min Abrud, considerând că producătorul de cupru poate fi atractiv pentru investitori, a declarat, ieri, Sorin Găman, director general adjunct în Direcţia Generală de Resurse Minerale din minister. "Probabil, se vor vinde acţiuni la bursă. Încă nu s-a stabilit, este o propunere a conducerii Ministerului Economiei", a afirmat domnul Găman, citat de Mediafax. Domnia sa a adăugat că producătorul de cupru nu are datorii la stat şi poate fi atractivă pentru investitori.

Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru ziarul BURSA, că societatea trebuie scoasă din administrare specială şi trebuie pregătită pentru privatizare: "S-a luat în calcul vânzarea unui pachet minoritar pe Bursă. Societatea are profit pe ultimii trei ani, dar duce lipsă de lichidităţi pentru investiţii. Cupru Min are nevoie de fonduri ca să-şi majoreze producţia".

Sunt şi voci care spun că ministerul "visează frumos" întrucât societatea nu întruneşte condiţiile pentru listare.

Cupru Min se află, de mai mulţi ani, în administrare specială, a statului şi a trecut, din 2012 şi până în prezent, prin două tentative eşuate de privatizare. Anul trecut, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a propus o licitaţie pentru vânzarea producţiei, spunând că societatea nu poate fi privatizată pentru că are probleme juridice (un proces cu Roman Copper, investitorul declarat câştigător la prima licitaţie, dar cu care nu s-a mai semnat contractul; litigii cu societatea Energo Mineral, aflată acum în insolvenţă, dar cu care s-a încercat o privatizare eşuată în perioada 2006-2007). Ieri, reprezentantul Ministerului Economiei a spus că societatea Cupru Min nu mai este grevată de procesele pe care le avea cu fostul investitor, procese pe care le-a câştigat, potrivit Agerpres. Licitaţia demarată de domnul Vosganian a eşuat sub mandatul ministrului Andrei Gerea.

În luna martie a acestui an, Cupru Min a scăpat de plata sumei de circa 17 milioane de euro către Energo Mineral SA Bucureşti, aflată în insolvenţă. Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul formulat de Cupru Min şi Oficiul Participaţiilor Statului şi a respins cererea prin care se solicita ca societatea minieră să plătească peste 70 de milioane de lei.

Cupru Min deţine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale României. Producătorul de cupru a fost scos la vânzare în 2012, cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu câştigătorul licitaţiei. După eşecul privatizării, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea Cupru Min. Investitorul (trader sau producător din domeniu) urma să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vorbiti domnilor cu KGHM Polonia

    Sau s-a trezit domnul director vorbind...?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb