MINISTERUL EDUCAŢIEI:  România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor

F.D.
Miscellanea / 7 februarie 2020

România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor

Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţă că România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor, destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi. "Tudor Paul Scripor a găsit soluţia reprezentării tactilo-grafice a culorii şi a nuanţei, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi uşor recunoscute în orice poziţie. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice şi poate fi învăţat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi intelectuale", arată MEC.

Ministrul demis al Educaţiei, Monica Anisie, şi Tudor Paul Scripor, inventatorul Alfabetului Tactil al Culorilor, s-au întâlnit, joi, la sediul ministerului, având în vedere că invenţia acestuia, Alfabetul Scripor, a fost premiată la Salonul de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educaţie, Cultură şi Artă şi a primit Premiul Special al Asociaţiei Inventatorilor din Germania.

"Discuţiile s-au axat pe multitudinea de avantaje directe de care persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi, precum tulburări de spectru autist sau Sindrom Down, vor putea beneficia după implementarea acestui alfabet tactil al culorilor. Acesta oferă soluţii concrete şi le va permite acestora accesul la educaţie incluzivă în mod complet, gratuit şi voluntar", arată MEC.

Săptămânii viitoare, se va semna protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Asociaţia Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel naţional şi a acestui tip de alfabet.

"Astfel, România va deveni, oficial, prima ţară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilităţi. După mai bine de şapte ani de cercetări şi teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluţia reprezentării tactilo-grafice a culorii şi a nuanţei, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi uşor recunoscute în orice poziţie. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice şi poate fi învăţat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi intelectuale, permiţând tuturor să trăiască complet şi accesibil într-o lume covârşitor vizuală", explică reprezentanţii MEC.

Alfabetul Scripor foloseşte atât forme geometrice bidimensionale, cât şi un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obţinere a informaţiilor prin atingere.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu toate interesele retrograde de a promova alfabetul Braille, alfabet care este infinit mai util nevazatorilor, chiar si el este din ce in ce mai putin utilizat in prezent, in conditiile in care display-urile Braille au preturi foarte ridicate iar citirea cu ele se face mult mai lent decat cu ajutorul unei sinteze vocale. Alfabetul Braille se invata la scoala cum se invata scrisul de mana, desi nici in activitatea profesionala si nici in cea casnica nu se prea mai scrie cine stie cat de mult cu pixul.

    Acest asa zis alfabet al culorilor este insa absolut inutil, fiindca nu poate reprezenta decat cateva culori, pe cand exista de foarte multa vreme dispozitive electronice care recunosc culorile (Colorino si altele si mai performante), dar si aplicatii pentru telefonul mobil care recunosc culorile, unele gratuite iar altele cu preturi foarte mici, iar toate acestea recunosc mult mai multe culori si nuante fara sa fie nevoie sa inscriptioneze cineva nu stiu ce semne. 

    Iar cand este vorba despre culorile hainelor, alegerea pentru nevazatori este facuta cam intotdeauna de un insotitor care vede, fiindca nuante pot fi multe, iar pentru a se putea decide daca anumite culori se potrivesc, este necesar sa le vezi, nu sa sti doar ca este vorba despre culorile cutare si cutare cu nuante mai deschise sau mai inchise. 

    De asemenea daca trebuie sa se aleaga dintr-un magazin doua nuante de PAL si MDF care sigur nu vor fi fix la fel, dar care trebuie sa se potriveasca una cu alta, nu este vorba doar despre culoare, ci si despre modelele de fibra care imita lemnul care apar pe ele etc. 

    Dar nu ma mir ca aceasta nascocire inutila a fost aprobata de doamna ministru al invatamantului, fiindca si ea se incadreaza in lungul sir al ministrilor de proasta calitate, mai degraba un reprezentant al sindicatului cadrelor didactice decat un adevarat reformator in domeniul educatiei.

    Apropo, de ce nu ne spun oare autoritatile cam ce procent din numarul total de nevazatori din Romania pot citi un text scris in alfabetul braille? S-ar putea vedea cat de infim este acel procent. Invatatul celor catorva semne tactile pentru marcarea culorilor este probabil mai simplu, insa si mult mai inutil, deci este clar cam ce succes va avea acel cod. Care apropo, nu mai este de mult nou, fiindca a aparut deja de multa vreme dar nu am auzit niciun nevazator care sa il foloseasca. 

    1. Radu, alfabetul lui Scripor poate recunoaste toate culorile, inclusiv alb si negru. In plus de asta reprezinta si nunatele, ba chiar si intensitatea culorilor. In acest fel nevazatorii pot alege fara insotitor sau Colorino ( care da gres, in plus costa) culoarea hainelor. Habar nu ai, ramai in pestera ta :))) Dar, daca comentezi politic crezi ca ai vreo scuza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb