Ministerul Energiei a înfiinţat o structură nouă care va administra rezerva de apă grea a ţării noastre

Mina Irina
Politică / 31 august 2017

Ministerul Energiei a înfiinţat o structură nouă care va administra rezerva de apă grea a ţării noastre

Guvernul României a aprobat ieri, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanţa privind înfiinţarea Centrului Naţional de Management al Apei Grele (CNMAG). Noua entitate va prelua managementul apei grele de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), din Drobeta Turnu Severin, aflată în faliment şi în imposibilitatea de a mai conserva această resursă, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat: "Lucrăm la acest proiect încă din primul trimestru al anului, pentru că această resursă este deosebit de importantă pentru producerea energiei nucleare în România, dar şi în negocierile cu partenerii chinezi pentru Rectoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Actualul Guvern şi-a asumat, prin Programul de Guvernare, obiectivul de a consolida producerea de energie electrică din combustibil nuclear în România, iar înfiinţarea CNMAG face parte din această viziune".

În document se arată: "În prezent, la Rezerva de Stat se află în custodia RAAN o cantitate de apă grea a cărei valoare este de aproximativ 5 miliarde de lei. Din această catitate, aproximativ jumătate va reprezenta aportul în natură al statului român la constituirea societăţii care va opera Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Restul cantităţii va fi achiziţionată pentru consumul tehnologic de către Nuclearelectrica din venituri proprii".

Noua structură va prelua în depozit cantităţile de apă grea achiziţionate la rezerva de stat, inclusiv obligaţia de depozitare şi menţinere a calităţii acestei resurse în baza unui contract de depozit, care va fi încheiat cu administraţia naţională a rezervelor de stat şi probleme speciale.

De asemenea, Centrul va prelua în depozit şi cantităţile de apă grea produse şi aflate în proprietatea RAAN, altele decât cele achiziţionate la rezerva de stat.

CNMAG va fi finanţat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei şi va avea maximum 80 de posturi care vor putea fi ocupate de actualii angajaţi ai RAAN. Centrul va avea sediul în Răscoleşti, judeţul Mehedinţi. Ministerul Energiei urmează să elaboreze o Hotărâre de Guvern prin care vor fi stabilite structura organizatorică şi mecanismul de funcţionare, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb