Guvernul a permis Ministerului Energiei să înfiinţeze societăţi cu capital de stat şi să participe la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate ori la majorarea capitalului social al societăţilor la care este acţionar, conform unei Ordonanţe de Urgenţă emise ieri.
Astfel, statul a creat, abia acum, cadrul legal ca să îşi poată respecta înţelegerea, de acum doi ani, cu Rompetrol, privind privatizarea "Rompetrol Rafinare", respectiv privind înfiinţarea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, destinat proiectelor energetice, în România.
Guvernul precizează, într-un comunicat: "Actul normativ a fost aprobat de Guvern în condiţiile în care este necesară derularea de urgenţă a demersurilor care să permită înfiinţarea unei societăţi cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiţii, sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Prin tranzacţia convenită prin «Memorandumul de înţelegere» încheiat între statul român şi The Rompetrol Grup N.V., Ministerul Energiei are mandat din partea Guvernului să desemneze o societate nou-înfiinţată, cu capital integral de stat, care să participe ca reprezentant al statului român. Modificarea este necesară întrucât actualul cadru legal nu permite statului român înfiinţarea unor noi societăţi. Ori, în aceste condiţii, exista riscul atragerii răspunderii acestuia ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate".
La începutul anului, premierul Victor Ponta explica neîncasarea banilor de la KazMunayGaz pentru Rompetrol Rafinare, prin faptul că nu era finalizată "procedura".
Strategia de privatizare a Rompetrol Rafinare SA, aprobată de Guvern, stabileşte vânzarea, la licitaţie cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa (RRC).
Potrivit Guvernului, preţul de ofertă al pachetului de acţiuni va fi cel puţin egal cu valoarea lui nominală, iar licitaţia cu strigare va putea să se deruleze la un preţ în urcare faţă de cel de ofertă (licitaţie competitivă) sau în scădere (licitaţie olandeză), în funcţie de interesul manifestat de investitori. Potrivit Strategiei de privatizare, preţul de adjudecare a pachetului de acţiuni nu va fi mai mic de 200 milioane dolari, în caz contrar urmând să nu se finalizeze vânzarea.
Potrivit aceleiaşi Hotărâri a Guvernului, se mandatează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, în calitatea sa de instituţie publică implicată şi administrator al acţiunilor, în numele statului român, a unui pachet semnificativ de acţiuni, care reprezintă 44,6959% din capitalul social al RRC, să deruleze acţiunile necesare pentru implementarea strategiei de privatizare.
KMG International N.V. Olanda deţine 48,1136% din titlurile RRC, în timp ce statul român are 44,6959%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2015, 11:26)
se explica evolutia rrc de ieri.......prietenii(rechinii) stiu de ce.