Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Nuclearelectrica (SNN), a solicitat completarea ordinei de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) companiei din data de 10 aprilie 2019 cu un punct legat de aprobarea Acordului Investitorilor în forma preliminară, cu privire la Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă încheiat între China General Nuclear Power Corporation, CGN Central and Eastern Europe Investment (RO) şi Nuclearelectrica, se arată într-un raport al emitentului remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Totodată, Ministerul Energiei mai solicită aprobarea mandatării Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica să iniţieze şi să deruleze demersurile necesare finalizării actului constitutiv al societăţii de proiect, în condiţiile prevăzute în Acordul Investitorilor, mandatul astfel acordat putând fi transmisibil conducerii executive, urmând ca forma finală a Actului Constitutiv al societăţii de proiect să fie supusă aprobării acţionarilor.
În luna noiembrie a anului trecut, Cosmin Ghiţă, directorul general al companiei, a declarat într-un interviu acordat Ziarului BURSA că producătorul de energie nucleară se află în ultima etapă a procedurii în ceea ce priveşte memorandumul cu China General Nuclear Power, pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, şi anume negocierea Actului Constitutiv şi a Acordului Investitorilor.
Ministerul Energiei deţine 82,5% din Nuclearelectrica.
1. important
(mesaj trimis de Energie în data de 26.03.2019, 14:25)
Orice angajament care obliga statul roman la plati pentru viitor pe termen lung ar trebui garantat intr-un fel astfel incat copiii nostri sa nu fie obligati sa plateasca nestiinta sau reaua intentie a guvernantilor de azi. Acea vanzare a energiei in afara bursei este un angajament care poate fi extrem de periculos. Tocmai din acest motiv, un astfel de angajament se plaseaza in zona "ajutorului de stat" si trebuie aprobat la nivel UE.