Ministerul Finanţelor Publice va emite obligaţiuni de maxim 1,5 miliarde euro

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 aprilie 2011

Bogdan Drăgoi, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, a declarat în urmă cu trei săptămâni că ministerul este foarte relaxat şi îşi permite luxul să aştepte momentul oportun, ca să iasă pe pieţele externe cu emisiunea de MTN.

Bogdan Drăgoi, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, a declarat în urmă cu trei săptămâni că ministerul este foarte relaxat şi îşi permite luxul să aştepte momentul oportun, ca să iasă pe pieţele externe cu emisiunea de MTN.

Ministerul Finanţelor Publice a aprobat tranzacţia inaugurală a Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat pe termen mediu (MTN), potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial.

Ministerul Finanţelor Publice va emite obligaţiuni denominate în euro pe pieţele externe de capital, în sumă de minim 500 de milioane de euro şi maxim 1,5 miliarde de euro, cu o scadenţă de minim cinci ani. Maturitatea obligaţiunilor va fi stabilită la momentul lansării emisiunii de euro obligaţiuni, în funcţie de condiţiile de piaţă.

Analiştii sunt de părere că emisiunea poate să aibă succes, iar valoarea emisiunii este adecvată pentru ţara noastră.

Lucian Isar, analist economic, ne-a declarat că este un lucru bun că se va realiza emisiunea, dar succesul acesteia va depinde de calitatea lead managerilor.

Nicolaie Chidesciuc, economist şef la ING Bank, este de părere că suma maximă de un miliard de euro reprezintă o cifră rezonabilă pentru situaţia ţării noastre. Domnia sa ne-a declarat că nu este nevoie să absorbim o sumă care să depăşească nivelul celei precizate de Ministerul Finanţelor Publice.

Până în acest moment, oficialii ministerului nu au precizat data la care vor fi emise obligaţiunile denominate în euro.

Lansarea emisiunii va fi adminis-trată de către instituţiile financiare Erste Group Bank AG şi Société Générale, potrivit ordinului Ministerului Finanţelor Publice.

Anul trecut, eurobondurile Ministerului Finanţelor au primit oferte de cinci ori mai mari

Anul trecut, ţara noastră a împrumutat cu succes un miliard de euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an, cu toate că străinii erau dispuşi să ne împrumute, la acelaşi randament, şi cu 4,9 miliarde de euro. Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat în acel moment: "Ofertele finale s-au cifrat la 4,9 miliarde euro, de aproape cinci ori peste valoarea emisiunii. Cuponul de 5% este un record absolut pentru România şi un preţ bun pentru emisiunile din regiune. Randamentul total plătit este de 5,17% pe an".

Randamentul plătit investitorilor privaţi este cu numai 1,5% mai mare decât dobânda aferentă împrumutului atras de la FMI, diferenţa fiind de aproape două puncte comparativ cu dobâda plătită pentru prima tranşă din împrumutul de la UE.

În 2008, am atras 750 milioane de euro de pe pieţele externe

Ţara noastră a atras, în iunie 2008, suma de 750 de milioane de euro printr-o emisiune de eurobonduri, pe termen de zece ani. Dobânda anuală (cuponul) a fost de 6,5%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb