Ministerul Justiţiei (MJ) pune la dispoziţia practicienilor din sistemul judiciar un Ghid privind drepturile procedurale ale persoanelor suspecte sau acuzate: dreptul la informare şi dreptul la traducere şi interpretare, se arată într-un comunicat al instituţiei, dat astăzi publicităţii.
Potrivit documentului, Ghidul a fost elaborat de experţii din sistemul judiciar român, german şi croat, în urma consultărilor avute cu practicieni în cadrul a şase sesiuni comune de formare profesională.
Ghidul cuprinde prezentarea generală a directivelor 2010/64/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul la interpretare şi traducere în cadrul procedurilor penale şi 2012/13/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale, modalităţile de transpunere a acestora în legislaţia fiecărui stat partener, studii de caz, legislaţia conexă, precum şi jurisprudenţa instanţelor naţionale, a Curţii Europene de Justiţie şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului în domeniu.
Reprezentanţii MJ precizează că Ghidul a fost tipărit în 700 de exemplare, în limbile română, croată, germană şi engleză, şi va fi distribuit judecătorilor din statele partenere, precum şi cu ocazia reuniunii Reţelei Judiciare Europene în materie penală. De asemenea, ghidul se regăseşte pe pagina web a Ministerului Justiţiei la secţiunea "Cooperare Judiciară".
Potrivit sursei citate, activitatea s-a desfăşurat în cadrul proiectului "Instruirea judecătorilor în domeniul respectării drepturilor cetăţenilor din Uniunea Europeană pe parcursul procedurilor penale", finanţat de Comisia Europeană prin Programul "Justiţie" aferent anului 2014.
Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ) din Germania şi Academia Judiciară din Croaţia, beneficiarii acestuia fiind Ministerul Justiţiei şi Curţile de Apel Craiova, Constanţa, Braşov şi Suceava.
Obiectivul proiectului a constat în formarea profesională a judecătorilor din cele 3 state partenere cu privire la drepturile procedurale ale persoanelor investigate sau urmărite penal în conformitate cu reglementările europene în materie, prin organizarea a şase sesiuni de formare profesională pentru 170 de judecători şi prin elaborarea unui ghid ca instrument util practicienilor.
În comunicat se mai arată că proiectul a avut o durată de implementare de 27 de luni, cu începere din 1 noiembrie 2015 şi a beneficiat de un buget total de 297.027,28 euro, dintre care 237.621,82 euro au reprezentat finanţare nerambursabilă din partea Comisiei Europene (80%).